Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Εμβόλιο κορωνοϊού: Με ποιο κινδυνεύεις λιγότερο να νοσηλευτείς λόγω Covid-19

Τι δείχνει νέα μεγάλη γαλλική μελέτη

3 Μαρτίου 2022 13:41
Εμβόλιο κορωνοϊού: Με ποιο κινδυνεύεις λιγότερο να νοσηλευτείς λόγω Covid-19
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μια μεγάλη γαλλική επιστημονική έρευνα δείχνει ότι ο κίνδυνος νοσηλείας λόγω Covid-19 μετά τον εμβολιασμό με το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson είναι περίπου πενταπλάσιος σε σχέση με όσους εμβολιάστηκαν με το δύο δόσεων εμβόλιο Pfizer/NioNTech.

Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA Network Open, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, συνέκριναν στοιχεία για σχεδόν 700.000 άτομα που εμβολιάστηκαν με J&J και άλλους τόσους με Pfizer. Η μέση ηλικία των ατόμων ήταν τα 66 έτη. Στη μελέτη συμπεριλήφθηκε σχεδόν όλος ο πληθυσμός άνω των 55 ετών που είχε κάνει το μονοδοσικό εμβόλιο στη Γαλλία.

εμβολιο-κορωνοιοσ

Έρευνα σοκ: Αυξημένος ο κίνδυνος ψυχικών διαταραχών ακόμη κι έναν χρόνο μετά από λοίμωξη Covid-19

Διαπιστώθηκε ότι στο χρονικό διάστημα περίπου δύο μηνών μετά τον εμβολιασμό στην ομάδα των εμβολιασμένων με J&J υπήρξαν 129 εισαγωγές στο νοσοκομείο, ενώ στην ομάδα της Pfizer μόνο 23 (δηλαδή περίπου το ένα πέμπτο). Οι ερευνητές εκτίμησαν ότι το εμβόλιο Pfizer είχε αποτελεσματικότητα 92% έναντι του κινδύνου νοσηλείας, ενώ της J&J 59%.

Η σύσταση των ερευνητών

Οι Γάλλοι επιστήμονες συμπέραναν ότι αυτά τα ευρήματα ενισχύουν τη σύσταση ότι πρέπει να χορηγείται δεύτερη ενισχυτική δόση εμβολίου mRNA (Pfizer ή Moderna) σε όσους είχαν κάνει αρχικά το μονοδοσικό εμβόλιο.

Οι ερευνητές υπενθυμίζουν ότι στις αρχικές μελέτες το εμβόλιο J&J είχε εμφανίσει αποτελεσματικότητα 85,4% κατά της σοβαρής Covid-19 και περίπου 68% κατά του κινδύνου νοσηλείας του γενικού πληθυσμού.

Κορωνοϊός: Χαλαρώνουν εκ νέου τα μέτρα - Στο «τραπέζι» η κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού

εμβολιο-κορωνοιοσ

Οι μάσκες «πέφτουν» στους εξωτερικούς χώρους από το Σάββατο (5/3) και εβδομάδα την εβδομάδα τα μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού χαλαρώνουν. Οι σκληροί δείκτες της πανδημίας υποχωρούν και σύμφωνα με τους επιδημιολόγους υπάρχει μια αργή αποκλιμάκωση.

Η κυβέρνηση, ακολουθώντας και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, σχεδιάζει άρση περισσότερων περιορισμών, προς το παρόν για τους εμβολιασμένους και επιστροφή στην κανονικότητα. Ίσως όμως μέχρι το Πάσχα να ανατραπεί πλήρως το σκηνικό και να υπάρχει κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Αισιόδοξος για την πορεία της πανδημίας, εμφανίστηκε ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος μίλησε για πιθανή πτώση των κρουσμάτων κορονοϊού -ενδεχομένως και κάτω από τα 1.000 σε ημερήσια βάση- λίγο πριν το Πάσχα. Μάλιστα όπως υποστήριξε στο iatropedia, η υποχώρηση της πανδημίας σε συνδυασμό με την πίεση της κοινωνίας, δεν αποκλείεται να φέρει και στη χώρα μας την κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού, ανέφερε.

εμβολιο-κορωνοιοσ

Σχολιάζοντας τη χθεσινή εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων – την οποία υιοθέτησε και η κυβέρνηση – για την κατάργηση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, αλλά και την αύξηση της χωρητικότητας στα μέσα μαζικής μεταφοράς, υποστηρίζει ότι καλό θα ήταν να γινόταν αργότερα.

Η καθυστέρηση στην άρση των περιορισμών που παρατηρείται στην Ελλάδα, σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ όπως τη Γερμανία, τη Δανία, την Γαλλία κ.α. όπως λέει ο κ. Σαρηγιάννης, οφείλεται στα μεγάλα ποσοστά ανεμβολίαστων στις μεγαλύτερες ηλικίες, αλλά και στο μεγάλο ποσοστό ατόμων που δεν έχουν προχωρήσει ακόμα στην τρίτη δόση του εμβολίου.

«Το πιστοποιητικό εμβολιασμού να καταργηθεί λίγο πριν από το Πάσχα νομίζω ότι είναι φυσιολογικό να συμβεί. Γιατί θα έχουν πέσει κι άλλο τα κρούσματα. Θα είμαστε χαμηλά, ίσως και κάτω από 1.000 κρούσματα τη μέρα. Προφανώς θα υπάρχουν και έντονες κοινωνικές πιέσεις, γιατί οι Γερμανοί τα ήρανε, οι Δανοί τα έχουν άρει, οι Γάλλοι θα τα άρουν; Εμείς γιατί;» διερωτήθηκε.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share