Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2022

Πόλεμος στην Ουκρανία: Έκτακτη σύγκληση Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ – Τι ζήτησε ο Μακρόν (video)

H εισβολή της Ρωσίας λαμβάνει πλέον νέες διαστάσεις

27 Φεβρουαρίου 2022 20:22
Πόλεμος στην Ουκρανία: Έκτακτη σύγκληση Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ – Τι ζήτησε ο Μακρόν (video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε την επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ώστε να συζητηθεί η κατάσταση στην Ουκρανία, καθώς η εισβολή της Ρωσίας λαμβάνει νέες διαστάσεις, ύστερα από την απόφαση να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις στις αντιμαχόμενες πλευρές.

Νέα προκλητική επίθεση της ρωσικής πρεσβείας στην Ελλάδα: «Να συνέλθουν και να μην προπαγανδίζουν όσοι κατηγορούν για όλα τη Μόσχα»

Έτσι, η συνεδρίαση θα γίνει τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου, ενώ θα συμμετάσχουν αξιωματούχοι του τμήματος ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ και της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας πραγματοποιείται, μετά από σχετικό αίτημα που υπέβαλε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.

εμανουελ-μακρον

«Έφυγα γιατί θέλω να ζήσω»: Συγκλονιστικές μαρτυρίες στα σύνορα Ουκρανίας – Ρουμανίας (video)

Συγκλονίζουν οι εικόνες που καταγράφει η κάμερα της ΕΡΤ στα βόρεια ρουμανο-ουκρανικά σύνορα με την ανθρωπιστική κρίση είναι σε πλήρη εξέλιξη.

«Έμενα στο Κίεβο, έφυγα από τον πόλεμο γιατί ήθελα να παραμείνω ζωντανός» αναφέρει ο νεαρός Ουκρανός στην κάμερα της ΕΡΤ. Στο συνοριακό σταθμό Σιρέτ, καταφθάνουν, ακόμη και περπατώντας, μητέρες με μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι με μια βαλίτσα στο χέρι. «Είμαι ανακουφισμένη γιατί είμαστε επιτέλους ασφαλείς και αυτό είναι το πιο σημαντικό για μας» αναφέρει νεαρή γυναίκα. «Όταν ακούσαμε τις βόμβες ήταν 5:00 το πρωί. Σηκωθήκαμε και το σκάσαμε. Μαζέψαμε τα πράγματά μας μέσα σε 10 λεπτά και εξαφανιστήκαμε. Ήταν τρομακτικό κι απαίσιο», αφηγείται μία άλλη.

Το τεράστιο κύμα αλληλεγγύης που έχει ξεσπάσει από δεκάδες εθελοντών είναι συγκινητικό.Με το που φτάνουν οι πρόσφυγες στον σταθμό Σιρέτ, εθελοντές τους μοιράζουν νερό, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Μετά ψάχνουν τρόπο για να βρουν ένα μεταφορικό μέσο για να πάνε στη Ρουμανία. Πολλοί από αυτούς θα φιλοξενηθούν σε συγγενείς ή φίλους.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις αλλά και Ρουμάνοι εθελοντές έχουν έρθει εδώ στον συνοριακό σταθμό Σιρέτ, στα βόρεια σύνορα μεταξύ Ουκρανίας και Ρουμανίας για να προσφέρουν ότι βοήθεια μπορούν στους Ουκρανούς πρόσφυγες.

«Ήρθαμε με την κόρη μου να πάρουμε μία οικογένεια.
– Και που θα τους πάτε;
– Στο σπίτι μας.
– Γιατί το κάνετε αυτό;
– Δεν ξέρω, είναι η αγάπη για τον άνθρωπο»

Εκτιμάται ότι πάνω από 120.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής ενώ το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας απαγορεύει στους άνδρες 18-60 ετών να εγκαταλείψουν τη χώρα.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share