Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία: Ολονύχτια «πολιορκία» του Κιέβου - Τέσσερις εστίες πολέμου στη χώρα (Video)

Δραματικά μηνύματα στους κατοίκους από την αστυνομία: «Σας παρακαλούμε, κρυφτείτε!»

26 Φεβρουαρίου 2022 07:35
Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία: Ολονύχτια «πολιορκία» του Κιέβου - Τέσσερις εστίες πολέμου στη χώρα (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία: Μια ανάσα από την κατάληψη του Κιέβου βρίσκονται οι ρωσικές δυνάμεις κι ενώ επιχειρούν ταυτόχρονα σε τέσσερα διαφορετικά μέτωπα στο έδαφος της Ουκρανίας. «Μητέρα των μαχών», ωστόσο, για το ηθικό αμφότερων των μαχόμενων αποτελεί η κατάληψη της ιστορικής πρωτεύουσας της χώρας, με το ρωσικό στρατό να προσεγγίζει σημεία στρατηγικού ενδιαφέροντος ήδη από χθες το πρωί.

Ενώ ο πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη και η Ρωσία έχει καταλάβει το αεροδρόμιο Αντόνοφ, έξω από το Κίεβο, ο πολεμικός ανταποκριτής του CNN, Matthew Chance, κατέγραψε το συμβάν χωρίς να το γνωρίζει.

Μεγάλη επίθεση κατά του Κιέβου από διάφορες κατευθύνσεις είναι σε εξέλιξη τα ξημερώματα του Σαββάτου, ενώ λίγα λεπτά πριν από τις 5.30 τα ξημερώματα ήχησαν σειρήνες για αεροπορική επιδρομή στο Χάρκοβο.

Αυτή την ώρα φαίνεται φωτιά και ακούγονται εκρήξεις στην περιοχή του Κιέβου, όπου βρίσκεται ο ζωολογικός κήπος, ενώ και οι live κάμερες σταμάτησαν να μεταδίδουν εικόνα.

Η αστυνομία μέσω Telegram στέλνει το εξής μήνυμα στους κατοίκους της πόλης: «Είναι σε εξέλικη μάχες στους δρόμους της πόλης μας. Παρακαλούμε να μείνετε ήρεμοι και όσο πιο προσεκτικοί μπορείτε. Αν κρύβεστε, μη φύγετε από την κρυψώνα σας. Αν είστε στο σπίτι σας, μην πάτε στα παράθυρα, μην πάτε στα μπαλκόνια. Κρυφτείτε μέσα, για παράδειγμα στο μπάνιο και καλυφθείτε με κάτι που μπορεί να σας καλύψει από σφαίρες. Αν ακούσετε σειρήνες κατευθυνθείτε στο πλησιέστερο καταφύγιο».

Νωρίτερα ο ουκρανικός στρατός ανέφερε ότι απέκρουσε μία ρωσική επίθεση σε λεωφόρο του Κιέβου, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Ρώσοι στρατιώτες εξαπέλυσαν επίθεση σε ουκρανική στρατιωτική βάση στο Κίεβο, η οποία αποκρούστηκε, αναφέρει το Reuters επικαλούμενο το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Όλο το βράδυ της Παρασκευής οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας δίνουν σκληρή μάχη στο Κίεβο. Πλάνα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν εκρήξεις κοντά σε σταθμό του μετρό στο δυτικό κέντρο της πρωτεύουσας, δίπλα στον ζωολογικό κήπο, ενώ πολλές αναφορές υποδηλώνουν σκληρές μάχες 20 μίλια νότια, κοντά σε μια ζωτικής σημασίας αεροπορική βάση. Περισσότερες από 50 εκρήξεις και βαριά πυρά πολυβόλων έχουν αναφερθεί στην περιοχή Shulyavka.

Live εικόνα από πόλεις της Ουκρανίας:

Εν τω μεταξύ το ουκρανικό πρακτορείο Ukrinform μετέδωσε ότι στο στόχαστρο των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων έχει μπει ο ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός CHP-6, στα βορειοανατολικά του Κιέβου, ενώ διεξάγονται μάχες στην περιοχή Βασίλκιβ όπου νωρίτερα ο ουκρανικός στρατός ανέφερε ότι κατέρριψε ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος Ιλιούσιν Il-76 που μετέφερε αλεξιπτωτιστές.

Σύμφωνα με τους Ουκρανούς ο ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός CHP-6 λειτουργεί κανονικά και δεν έχει υποστεί καμία ζημία από τις εκρήξεις που ακούστηκαν νωρίτερα κόντά στην περιοχή.

Πυροβολισμοί αναφέρθηκαν επίσης κοντά στον σταθμό Μπερεστέισκα του μετρό της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Στο μεταξύ στην επίσημη σελίδα του υπουργικού συμβουλίου της Ουκρανίας στο Facebοok γίνεται αναφορά για κατάρριψη δυο εχθρικών στόχων, ενός ελικοπτέρου και ενός Su-25 των ρωσικών στρατευμάτων κατοχής, από αντιαεροπορικό συγκρότημα πυραύλων S-300 των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, γύρω στα μεσάνυχτα στην περιοχή της επιχείρησης των Ηνωμένων Δυνάμεων.

Χτύπημα από τα βόρεια

Σύμφωνα με έγκυρες αναφορές, οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν χθες και από τρίτο σημείο στο ουκρανικό έδαφος, με κατεύθυνση προς το Κίεβο. Με αυτόν τον τρόπο έχουν δημιουργήσει ένα τριπλό μονοπάτι προς το Κίεβο, με δυνάμεις που επέλασαν από Λευκορωσία, Ρωσία και Ουκρανία.

Τις προηγούμενες εβδομάδες, η ρωσική στρατιωτική διοίκηση είχε φροντίσει να δημιουργήσει προϋποθέσεις εισβολής στην Ουκρανία, από διάφορα σημεία και ιδιαίτερα στις περιοχές Novye Yurkovichi και Troebortno. Στα σημεία αυτά, είχαν μεταφερθεί πυραυλικά συστήματα που διαθέτουν τη δυνατότητα μετακίνησης στο ουκρανικό έδαφος, αλλά και να πλήξουν άμεσα το Κίεβο.

Ένα δεύτερο κύμα ρωσικών μονάδων κατευθύνθηκε μέσω του Τσέρνομπιλ, καταλαμβάνοντας το πυρηνικό εργοστάσιο και βασικές υποδομές και συνεχίζοντας την πορεία του προς την πρωτεύουσα.

Χτύπημα από τα ανατολικά

Στα ανατολικά οι μάχες διεξάγονται στο Χάρκοβο, στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας. Μάχες επίσης γίνονται γύρω από το Ντόνετσκ, με δυνάμεις που κατέφτασαν από το Μπέλγκοροντ, στη δυτική Ρωσία. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ρώσοι με τη συμπαράσταση των ρωσόφωνων αυτονομιστών, έχουν κατακτήσει την πόλη Σάστια στο Λουχάνσκ. Υπολογίζεται ότι πάνω από 15.000 Ρώσοι στρατιώτες συνδράμουν στις συγκρούσεις των αυτονομιστών με τους Ουκρανούς.

Χτύπημα στα νότια

Στα νότια, οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία, μέσω της Κριμαίας και κατέκτησαν τις περιοχές Chongar και Novo Alekseyevka. Οι Ρώσοι έχουν καταλάβει και τα λιμάνια της Οδησσού και της Μαριούπολης, αποκλείοντας από τη θάλασσα την Ουκρανία.

Στα συγκεκριμένα σημεία, ο ρωσικός στόλος είχε μεταφέρει εκατοντάδες άρματα μάχης και τανκς, τα οποία παρατάχθηκαν στην Κριμαία και από εκεί ξεκίνησαν την πορεία τους προς τους στόχους που είχαν επιλεγεί από τη στρατιωτική διοίκηση και ειδικότερα προς το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ. Ωστόσο, ένας μεγάλος αριθμός αρμάτων μάχης κατευθύνθηκε προς το Κίεβο, προκειμένου να λάβουν μέρος στη μάχη για την πτώση της ουκρανικής πρωτεύουσας.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share