Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία: Αγωνία για 120.000 Έλληνες - «Πέφτουν ρουκέτες» - Κρύβονται στα υπόγεια σπιτιών! Συγκλονιστικές μαρτυρίες (Video)

Σχέδιο για την ασφαλή μεταφορά τους - Τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης για τους Έλληνες που ζουν στην Ουκρανία

24 Φεβρουαρίου 2022 11:49
Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία: Αγωνία για 120.000 Έλληνες - «Πέφτουν ρουκέτες» - Κρύβονται στα υπόγεια σπιτιών! Συγκλονιστικές μαρτυρίες (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Δραματικές ώρες βιώνουν οι πολίτες στην Ουκρανία, ανάμεσά τους και οι 120.000 Έλληνες που ζουν στη χώρα. Από νωρίς το πρωί, μετά τη ρωσική εισβολή, ακούνε έντρομοι τους βομβαρδισμούς.

«Μείνετε στα σπίτια σας», προειδοποιεί η ελληνική πρεσβεία στην Ουκρανία. Άλλωστε, όλες οι πρεσβείες των χωρών της Ε.Ε. προτείνουν την παραμονή στο σπίτι ως την πιο ασφαλή επιλογή.

Υπάρχει σχέδιο μεταφοράς των ομογενών με λεωφορείο, μέσω Μολδαβίας, όμως δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμη. Ο μοναδικός τρόπος γα να φύγουν από τη χώρα αυτή τη στιγμή είναι μόνο οδικώς. Δεν προβλέπεται να μεταβεί αεροσκάφος ούτε πλοίο για τη μεταφορά τους. Είναι όλα κλειστά.

Η πρεσβεία στο Κίεβο ζητά από τους Έλληνες να καλούν στα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης, αν χρειάζονται βοήθεια. Ωστόσο, την τελευταία ώρα ειναι πολύ δύσκολο να επικοινωνήσουν με το emergency call.

Συγκλονιστικές μαρτυρίες Ελλήνων στην Ουκρανία: «Πέφτουν ρουκέτες»

«Είναι κανονικός πόλεμος», λένε οι Έλληνες της Ουκρανίας στο Star, οι οποίοι ακούν από τα ξημερώματα όπλα, βομβαρδισμούς και συναγερμούς πολέμου.

«Απο τις 02:30 ώρα τη νύχτα ακούμε πυροβολισμούς από αυτόματα όπλα. Θέλαμε να φύγουμε με τα παιδιά μας. Έχουμε ηλικιωμένους εδώ και δεν μπορούμε να τους αφήσουμε. Μας πήραν από το προξενείο τηλέφωνο γιατί έκαναν λίστα όσων ήθελαν να εγκαταλείψουν» περιέγραψε στο Star Eλληνίδα που μένει στο χωριό Σαρτανά, το οποίο απέχει 150 μ. από τα σύνορα.

«Από τις 06:30 ακούμε ρουκέτες. Έχουμε προμήθειες και βρισκόμαστε στο υπόγειο του σπιτιού. Είμαστε σε επικοινωνία με το Προξενείο, μας είπαν να πάμε στην Οδησσό, που απέχει 220 χλμ. Δεν ξέρω πώς θα πάμε γιατί φοβάμαι να φύγω αφού πέφτουν ρουκέτες» είπε στο Star, o Παντελής Αλεξόπουλος, Έλληνας που μένει στην πόλη Κχέρσον.

«O κόσμος έχει πανικοβληθεί. Ήμασταν στο Κίεβο και βρισκόμαστε κοντά στην Οδησσό αλλά δε θα εγκαταλείψουμε τη χώρα. Κάποιοι πηγαίνουν προς τα εξοχικά τους για να μην εγκλωβιστούν στην πόλη. Επκρατεί αλαλούμ. Δεν το φανταζόμασταν ποτέ» δήλωσε στο Star, o Παντελής Πούμπουρας, Έλληνας επιχειρηματίας στην Ουκρανία.

Τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης για τους Έλληνες που ζουν στην Ουκρανία

Πρεσβεία της Ελλάδας στο Κίεβο:
Τηλέφωνο Έκτακτης Ανάγκης: 00380 730429453

Γενικό Προξενείο στη Μαριούπολη:
Τηλέφωνο Έκτακτης Ανάγκης: 00380967047885

Γενικό Προξενείο στην Οδησσό:
Τηλέφωνο Έκτακτης Ανάγκης: 00380933140101

Χάος επικρατεί και στους δρόμους της Ουκρανίας. Χιλιάδες πολίτες εγκαταλείπουν τα σπίτια τους. Στα βενζινάδικα έχουν σχηματιστεί τεράστιες ουρές για ανεφοδιασμό, το ίδιο και στα ΑΤΜ. Όσοι είναι τυχεροί κάνουν αναλήψεις, καθώς τα χρήματα έχουν αρχίσει να εξαντλούνται σε πολλά από αυτά.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share