Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Τέλος στην καραντίνα για τους θετικούς στον κορωνοϊό – Ανοίγει ο δρόμος και για την Ελλάδα

Μετά από δύο χρόνια η Βρετανία «σφυρίζει» τη λήξη της υποχρεωτικής καραντίνας

21 Φεβρουαρίου 2022 08:45
Τέλος στην καραντίνα για τους θετικούς στον κορωνοϊό – Ανοίγει ο δρόμος και για την Ελλάδα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η υποχρεωτική καραντίνα στο σπίτι για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για όσους νοσούν από κορωνοϊό φαίνεται πως πάει προς κατάργηση στην Βρετανία, με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να κάνει τις ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα εκτός απροόπτου.

Λιγότερα από 10.000 νέα κρούσματα μετά από καιρό - Στο "κόκκινο" η Αττική

Έτσι αν ληφθεί αυτή η απόφαση, η Βρετανία θα γίνει η πρώτη μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα που θα επιτρέπει σε ανθρώπους που γνωρίζουν ότι έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 να πηγαίνουν χωρίς κανέναν περιορισμό σε καταστήματα, να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, να πηγαίνουν στις εργασίες τους — απόφαση που αρκετοί ειδικοί σε ζητήματα δημόσιας υγείας τονίζουν πως ενέχει μεγάλους κινδύνους.

κορωνοιοσ-κρουσματα

«Δεν θα εξαφανιστεί ξαφνικά ο ιός, πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτόν και να συνεχίσουμε να προστατευόμαστε χωρίς περιορισμό των ελευθεριών μας», αναφέρει η ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ.

Είναι μία απόφαση, η οποία στην ουσία βάζει τέλος στην πανδημία του κορωνοϊού, καθώς είναι από τα τελευταία μέτρα που παραμένουν σε αρκετές χώρες που κατήργησαν σχεδόν όλους τους περιορισμούς.

Μένει να δούμε αν θα μπορούσε η Ελλάδα να καταργήσει και αυτή με τη σειρά της την υποχρεωτική καραντίνα όσο βαδίζουμε προς το καλοκαίρι. Το μεγαλύτερο αγκάθι ωστόσο στη χώρα μας είναι το μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων στην πληθυσμιακή ομάδα των άνω των 60 ετών, οι οποίοι πληρώνουν από τον Ιανουάριο πρόστιμο 100 ευρώ κάθε μήνα.

Τι ισχύει τώρα στη Βρετανία με την καραντίνα;

Σήμερα, οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου είναι υποχρεωμένοι από τον νόμο να τίθενται σε απομόνωση για τουλάχιστον πέντε ημέρες εάν το συστήσουν υγειονομικοί, και τους συστήνεται επίσης να απομονώνονται ακόμη και εάν δεν έχουν λάβει τέτοια εντολή σε περίπτωση που έχουν συμπτώματα της COVID-19, ή αμέσως μόλις λάβουν θετικό αποτέλεσμα σε τεστ για τον SARS-CoV-2.

κορωνοιοσ-κρουσματα

Η άρση της υποχρεωτικής απομόνωσης και η αντικατάστασή της με μια απλές συστάσεις η τήρηση των οποίων θα γίνεται σε εθελοντική βάση θα σημάνει πως η πανδημία θα αντιμετωπίζεται πλέον στη Βρετανία όπως οι περισσότερες άλλες μολυσματικές νόσοι.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης των Τόρις προφανώς έχει κατά νου το ότι περί το 85% των Βρετανών έχουν ανοσοποιηθεί κατά της COVID-19 με σχήμα δύο δόσεων εμβολίων και τα δύο τρίτα του πληθυσμού –ιδίως οι πιο ευάλωτοι– έχουν λάβει και την τρίτη, αναμνηστική δόση.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share