Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Ιαχές πολέμου στην Ουκρανία: Νέοι βομβαρδισμοί στο ανατολικό μέτωπο - Μεγάλη στρατιωτική άσκηση υπό το βλέμμα Πούτιν ανακοίνωσε η Μόσχα

Ο ήχος των βομβαρδισμών ακούγεται στην πόλη Στανίτσια Λουχάνσκα

18 Φεβρουαρίου 2022 13:03
Ιαχές πολέμου στην Ουκρανία: Νέοι βομβαρδισμοί στο ανατολικό μέτωπο - Μεγάλη στρατιωτική άσκηση υπό το βλέμμα Πούτιν ανακοίνωσε η Μόσχα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Βομβαρδισμός βρίσκεται σε εξέλιξη κοντά στην Στανίτσια Λουχάνσκα, πόλη της ανατολικής Ουκρανίας που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων, σύμφωνα με πληροφορίες δημοσιογράφων του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP) που βρίσκονται επί τόπου.

Ο ήχος των βομβαρδισμών ακούγεται στην πόλη αυτή, η οποία επλήγη και χθες από βομβαρδισμό που προκάλεσε ζημιές σε νηπιαγωγείο. Η Μόσχα είναι ανήσυχη με την κατάσταση στην περιοχή του Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας και η κατάσταση εκεί παρουσιάζεται εν δυνάμει πολύ επικίνδυνη, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Στο Κίεβο, ο ουκρανός υπουργός Αμυνας Ολέξιι Ρέζνικοφ δήλωσε ότι από ουκρανικής πλευράς δεν σχεδιάζονται επιθετικές ενέργειες κατά των εδαφών των φιλορώσων αυτονομιστών ή κατά των εδαφών της προσαρτημένης από την Ρωσία Κριμαίας.

«Ενισχύουμε την άμυνά μας. Αλλά δεν έχουμε την πρόθεση να διεξαγάγουμε οποιαδήποτε επίθεση» κατά των εδαφών αυτών, δήλωσε ο ουκρανός υπουργός Αμυνας ενώπιον του Κοινοβουλίου. Ενώ, αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε ότι ακούστηκαν εκρήξεις που παραπέμπουν σε βομβαρδισμούς κοντά στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ και το Ελενόβκα.

Ουκρανία: «Η κίνηση της τανάλιας» - Τα σενάρια της πιθανής ρωσικής επίθεσης! Πώς θα χτυπήσει το Κίεβο η Ρωσία

Μία «πολυαξονική» εισβολή αναμένει η Ουκρανία και η Δύση από τις ρωσικές δυνάμεις, εάν και τις τελευταίες ώρες δημοσιεύματα κάνουν λόγο για μερική απόσυρση ρωσικών δυνάμεων.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, υπάρχουν συγκεκριμένα σενάρια τα οποία μπορούν να ακολουθήσουν οι ρωσικές δυνάμεις σε περίπτωση που ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανάψει το «πράσινο φως» για μια πλήρης κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία.

Η Ρωσία έχει ήδη κυκλώσει από τρεις πλευρές την Ουκρανία αναπτύσσοντας πάνω από τις μισές χερσαίες δυνάμεις της στη μεθόριο -ενώ καταφθάνουν διαρκώς ενισχύσεις- καθώς και τις έξι από τις επτά μονάδες ειδικών δυνάμεων, τις περιβόητες Spetsnaz, καθεμία από τις οποίες αποτελείται από 250 με 300 άριστα εκπαιδευμένους κομάντο, σύμφωνα με την έκθεση που διέρρευσε στο δίκτυο NBC. Τα πιόνια έχουν τοποθετηθεί στη σκακιέρα και ο Πούτιν μπορεί ακόμη και εντός της εβδομάδας να διατάξει επίθεση, εκτιμούν στην Ουάσιγκτον.

Η κίνηση της τανάλιας

Από τα σενάρια που επεξεργάζονται οι Αμερικανοί αναφορικά με τη ρωσική εισβολή, τα δύο επικρατέστερα περιλαμβάνουν ταυτόχρονες επιθέσεις από πολλά μέτωπα σε μια κίνηση «τανάλιας». Έτσι, ίλες ρωσικών αρμάτων και μηχανοκίνητων μονάδων μεταφοράς προσωπικού θα κινηθούν προς την Πολτάβα και το Χάρκοβο, κυκλώνοντας τις πόλεις καθώς θα κινούνται προς τον Δνείπερο.

Χάρτης με πιθανές κινήσεις των ρωσικών δυνάμεων που συνέταξε η Daily Mail βάσει των εκτιμήσεων «δυτικών μυστικών υπηρεσιών»

Χερσαίες δυνάμεις θα προωθηθούν κατά μήκος τριών γραμμών από το Ντομπάς προς τα ανατολικά και νότια καταλαμβάνοντας την ακτογραμμή στην Αζοφική Θάλασσα. Ταυτόχρονα ρωσικά ελικόπτερα από την Κριμαία θα παρέχουν υποστήριξη από αέρος.

Το σενάριο της απόβασης

Ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να περιλαμβάνει και μια απόβαση για την κατάληψη των ακτών της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και τη μετακίνηση χερσαίων δυνάμεων από την Οδησσό και τη Μολδαβία για τη δημιουργία προγεφυρώματος στη Μαύρη Θάλασσα.

Ρωσικά υποβρύχια και πέντε αποβατικά σκάφη με μονάδες πεζοναυτών έχουν ήδη λάβει θέσεις ανοικτά των ακτών της Ουκρανίας και άλλα έξι αναμένονται εκεί λίαν συντόμως.

Η περικύκλωση του Κιέβου

Μια ακόμη επιθετικότερη επιλογή θα περιελάμβανε διπλή εισβολή από τον Βορρά, δηλαδή από εδάφη της Λευκορωσίας και της Ρωσίας, με στόχο να περικυκλωθεί το Κίεβο. Σε μια τέτοια κίνηση θα μετείχαν μονάδες πυροβολικού, ηλεκτρονικού πολέμου και πιθανώς χερσαίες δυνάμεις που θα κινούνταν νότια προς το Ζιτομέρ και ανατολικά του Κιέβου.

Χάρτης με τα σενάρια ρωσικής εισβολής με ταυτόχρονες επιθέσεις που επεξεργάστηκε η βρετανική εφημερίδα The Sun βάσει πληροφοριών δυτικών μυστικών υπηρεσιών

Το σενάριο αυτό περιλαμβάνει και μια άλλη πιθανή διαδρομή γύρω από τη ζώνη του Τσέρνομπιλ με κατεύθυνση προς την ουκρανική πρωτεύουσα, στην οποία τα ρωσικά άρματα μάχης και στρατιωτικά οχήματα θα μπορούσαν να φθάσουν μέσα σε δύο 24ωρα, αξιοποιώντας το οδικό δίκτυο της περιοχής.

Οι Ρώσοι έχουν αναπτύξει και δύο συστοιχίες S-400 στη Λευκορωσία, που τους εξασφαλίζουν αεροπορική υπεροχή στην Ουκρανία και τη δυνατότητα αναχαίτισης αεροσκαφών ή εχθρικών πυραύλων.

Και οι δύο αυτές επιθέσεις ενδέχεται να ξεκινήσουν με σφοδρό σφυροκόπημα από το πυροβολικό, με βαλλιστικούς πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς και επιθέσεις βομβαρδιστικών -πιθανώς τη νύχτα- και βασικό στόχο αποθήκες πυρομαχικών, ραντάρ, αεροσκάφη και συστήματα αεράμυνας και άλλες ζωτικής σημασίας ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Η Ρωσία θα προσπαθήσει να εξαλείψει την ικανότητα αυτοάμυνας της Ουκρανίας από τις πρώτες ώρες της εισβολής με παράλληλες κυβερνοεπιθέσεις και ηλεκτρονικό πόλεμο, ώστε να αποκόψει τις γραμμές επικοινωνίας μεταξύ ουκρανικών στρατιωτικών μονάδων που σταθμεύουν σε διάφορα μέρη της χώρας.

Ταυτόχρονα, ο ρωσικός στρατός θα επιδιώξει να αποκόψει τον ανεφοδιασμό των Ουκρανών καταστρέφοντας γέφυρες και χρησιμοποιώντας στρατεύματα και μηχανικούς για να καταλάβουν τις διαβάσεις ποταμών.

Η εκτίμηση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών περιλαμβάνει ζοφερές προβλέψεις για πιθανές απώλειες αμάχων -έως 50.000 νεκροί ή τραυματίες- σε περίπτωση ρωσικής εισβολής πλήρους κλίμακας.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share