Σάββατο, 21 Μαΐου 2022

ΕΜΑ: «Πράσινο φως» στο χάπι της Pfizer κατά του κορωνοϊού για χρήση στην ΕΕ

Για ενήλικες ασθενείς που διατρέχουν κίνδυνο σοβαρής νόσησης

27 Ιανουαρίου 2022 17:19
ΕΜΑ: «Πράσινο φως» στο χάπι της Pfizer κατά του κορωνοϊού για χρήση στην ΕΕ
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ενέκρινε υπό όρους σήμερα τη χρήση του αντιικού χαπιού κατά του κορωνοϊού της Pfizer με στόχο τη θεραπεία ενηλίκων που κινδυνεύουν με σοβαρή νόσηση. Παράλληλα, ενισχύονται οι ενδείξεις ότι οι εμβολιασμένοι κινδυνεύουν λιγότερο από επίμονα συμπτώματα σε περίπτωση που προσβληθούν τελικά από κορωνοϊό.

Η εν λόγω εξέλιξη, επιτρέπει στα κράτη μέλη της ΕΕ να χρησιμοποιήσουν ευρέως το φάρμακο της Pfizer αφού η ρυθμιστική αρχή είχε δώσει οδηγίες για επείγουσα χρήση του στα τέλη του περασμένου έτους. Η Ιταλία, η Γερμανία και το Βέλγιο είναι μεταξύ των ελάχιστων χωρών της ΕΕ που έχουν ήδη αγοράσει το φάρμακο.

Οι ΗΠΑ ενέκριναν τον Δεκέμβριο το χάπι τόσο της Pfizer, όσο και της Merck. Σημειώνεται πως το χάπι της Merck τελεί επίσης υπό εξέταση από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές, αλλά χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να εγκριθεί.

Κορωνοϊός: Ποιοι εξασφάλισαν «σούπερ ανοσία» κατά της πανδημίας

Είτε κάποιος αρρωστήσει με κορωνοϊός μετά τον εμβολιασμό του, είτε πρώτα αρρωστήσει από κορωνοϊό και μετά εμβολιαστεί, ο συνδυασμός αυτός -με οποιαδήποτε χρονική σειρά- παρέχει εξίσου ισχυρή ανοσιακή προστασία έναντι μιας μελλοντικής λοίμωξης, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Κορωνοϊός - Πρόστιμο 100 ευρώ: Ποιοι θα πληρώσουν μισό τον Φλεβάρη

Η μελέτη κατέληξε στη διαπίστωση ότι το «δίδυμο» εμβολιασμού-μόλυνσης παρέχει μια μορφή υβριδικής «σούπερ» ανοσίας που είναι δέκα φορές πιο ισχυρή από τον σκέτο εμβολιασμό.

κορωνοιοσ-ανοσια

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Υγείας και Επιστήμης του Όρεγκον (OHSU) στο Πόρτλαντ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ανοσολογίας «Science Immunology», επεσήμαναν ότι αυτή η διαπίστωση δεν σημαίνει ότι κανείς πρέπει σκοπίμως να εκτίθεται στον κορωνοϊό για να κολλήσει (κάτι που ενέχει κινδύνους για τον ίδιο και είναι κοινωνικά ανεύθυνο), αλλά θεωρούν ότι κάθε νέα μόλυνση εμβολιασμένου φέρνει την πανδημία ένα βήμα πιο κοντά στο τέλος της, καθώς ενισχύει το επίπεδο ανοσίας του πληθυσμού.

Η μελέτη εξέτασε 104 πλήρως εμβολιασμένους με Pfizer-BioNTech ή Moderna, από τους οποίους οι 42 δεν είχαν μολυνθεί από τον κορωνοϊό ποτέ, οι 31 είχαν μολυνθεί πριν τον εμβολιασμό τους και οι 31 μετά τον εμβολιασμό. Από όλους συλλέχθηκαν δείγματα αίματος και εκτέθηκαν σε τρεις διαφορετικές παραλλαγές του κορωνοϊού.

Διαπιστώθηκε ότι, συγκριτικά, οι άνθρωποι με «υβριδική» ανοσία λόγω εμβολιασμού και μόλυνσης (πριν ή μετά τον εμβολιασμό) είχαν υψηλότερα επίπεδα ανοσίας σε σχέση με τους μόνο εμβολιασμένους. Επιπλέον, ενώ τα επίπεδα αντισωμάτων μειώνονται συνήθως με την ηλικία, τα άτομα με «υβριδική» ανοσία δεν εμφανίζουν παρόμοια μείωση.

«Δεν έχει καμία διαφορά αν κάποιος μολύνεται και μετά εμβολιάζεται ή εμβολιάζεται και μετά μολύνεται. Και στις δύο περιπτώσεις γεννά μια πραγματικά ισχυρή ανοσιακή απόκριση», δήλωσε ο επίκουρος καθηγητής μοριακής μικροβιολογίας και ανοσολογίας Φικάντου Ταφέσε.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share