Δευτέρα, 23 Μαΐου 2022

Long Covid: Πόσο κινδυνεύουν να το έχουν οι εμβολιασμένοι

Τι έδειξε νέα έρευνα και πόσο πρέπει να ανησυχούν όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

26 Ιανουαρίου 2022 16:06
Long Covid: Πόσο κινδυνεύουν να το έχουν οι εμβολιασμένοι
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ενισχύονται οι ενδείξεις ότι οι εμβολιασμένοι κινδυνεύουν λιγότερο από επίμονα συμπτώματα σε περίπτωση που προσβληθούν τελικά από κορωνοϊό.

Ισραηλινή μελέτη που πραγματοποιήθηκε νωρίς στη διάρκεια της πανδημίας διαπιστώνει πως το εμβόλιο της Pfizer μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο της λεγόμενης "long Covid".

Κορωνοϊός: Κανονικά οι εμβολιασμοί από αύριο Πέμπτη (27/1) - Ποιοι εξαιρούνται

κορωνοιοσ-εμβολιασμενοι

Η συχνότητα της μυστηριώδους πάθησης δεν είναι ακόμα σαφής, ωστόσο σύμφωνες με ορισμένες εκτιμήσεις, έως και το 30% των ασθενών του κορωνοϊού θα συνεχίσουν να υποφέρουν από συμπτώματα για εβδομάδες, μήνες ή χρόνια.

Κόπωση, δύσπνοια, πόνοι και δυσκολία συγκέντρωσης είναι μερικά από τα επίμονα συμπτώματα, τα οποία εκδηλώνονται ακόμα και σε πρώην ασθενείς που είχαν περάσει την Covid-19 σχετικά ήπια.

Η νέα μελέτη, η οποία δεν ακόμα υποβληθεί σε ανεξάρτητο έλεγχο και παρουσιάζεται ως προδημοσίευση, αφορά 3.000 εμβολιασμένα και ανεμβολίαστα άτομα στο Ισραήλ που κλήθηκαν να αναφέρουν αν εμφάνισαν τα συνήθη συμπτώματα της μακράς Covid μεταξύ Ιουλίου και Νοεμβρίου 2021. Όλοι οι εθελοντές είχαν υποβληθεί σε εξέταση για κορωνοϊό.

Η ανάλυση έδειξε ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι εθελοντές που νόσησαν από Covid-19 ήταν 54% λιγότερο πιθανό να αναφέρουν πονοκεφάλους, 64% λιγότερο πιθανό να αναφέρουν κόπωση και 68% λιγότερο πιθανό να αναφέρουν μυαλγίες.

κορωνοιοσ-εμβολιασμενοι

Μάλιστα οι πλήρως εμβολιασμένοι ήταν εξίσου πιθανό να αναφέρουν συμπτώματα με εθελοντές που ουδέποτε διαγνώστηκαν με κοροναϊό (ένα μικρό ποσοστό από κάθε ομάδα ήταν στατιστικά αναμενόμενο να αναφέρει συμπτώματα που δεν συνδέονται με την Covid-19 αλλά με ψυχικούς ή άλλους παράγοντες).

Τα ευρήματα «προσφέρουν ακόμα έναν λόγο να εμβολιαστείτε» σχολίασε στον δικτυακό τόπο του Nature ο Μάικλ Έντελσταϊν του Πανεπιστημίου Μπαρ Ιλάν στο Ισραήλ, μέλος της ερευνητικής ομάδας, σύμφωνα με τον οποίο η μελέτη είναι η πιο «ολοκληρωμένη και ακριβής» που έχει παρουσιαστεί μέχρι σήμερα για την long Covid.

κορωνοιοσ-εμβολιασμενοι

Ο ερευνητής επισήμανε ακόμα ότι τα ευρήματα βρίσκονται σε συμφωνία με άλλες μελέτες, όπως μια περυσινή βρετανική δημοσίευση που διαπίστωνε ότι ο εμβολιασμός μειώνει τον κίνδυνο μακράς Covid-19 στο μισό.

Παραμένει ωστόσο ασαφές ποιος είναι ο μηχανισμός που προστατεύει τους εμβολιασμένους. Μια πιθανότητα είναι ότι το εμβόλιο μειώνει τη διάρκεια της λοίμωξης και συνεπώς τις επιπτώσεις της.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share