Δευτέρα, 16 Μαΐου 2022

Κορωνοϊός - “Ταφόπλακα” από επιδημιολόγους: Πανδημία μέχρι τον επόμενο αιώνα - Πρόβλεψη που ανατρέπει τις προσδοκίες

Τρόμο προκαλούν στην παγκόσμια κοινότητα όσα ακούμε από ειδικούς

26 Ιανουαρίου 2022 12:35
Κορωνοϊός - “Ταφόπλακα” από επιδημιολόγους: Πανδημία μέχρι τον επόμενο αιώνα - Πρόβλεψη που ανατρέπει τις προσδοκίες
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Επιδημιολόγος της παγκοσμίου φήμης Κλινικής Mayo στις ΗΠΑ κάνει προβλέψεις για τον κορωνοϊό και τις μεταλλάξεις που «διαλύει» τις προσδοκίες για το τέλος της πανδημίας.

Κορωνοϊός: Ποιοι εξασφάλισαν «σούπερ ανοσία» κατά της πανδημίας

Ο δρ Γκρέγκορι Πόλαντ, κορυφαίος επιδημιολόγος στο κορυφαίο ιατρικό κέντρο των ΗΠΑ, Mayo Clinic, προειδοποιεί ότι η Covid θα υπάρχει για τον επόμενο αιώνα. Ο ίδιο, σε αντίθεση με τις αισιόδοξες προβλέψεις ότι η πανδημία φτάνει στο τέλος της, εκτιμά ότι ακόμα είναι πολύ νωρίς να πούμε ότι ο κορονοϊός θα γίνει ενδημικός.

κορωνοιοσ-πανδημια

Η επιστημονική κοινότητα και οι πιο φημισμένοι επιδημιολόγοι παγκοσμίως κατεβάζουν τον πήχη των προσδοκιών για την εξέλιξη της κατάστασης. Ενδεικτικά, ο επιστημονικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, δρ Άντονι Φάουτσι αλλά και ο δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, επικεφαλής του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, προειδοποιούν ότι η Ομικρον μπορεί να μην είναι η τελευταία μετάλλαξη.

Ωστόσο, τα λεγόμενα του Πόλαντ αντικρούει ακόμα και τις παραπάνω εκτιμήσεις. Ο ίδιος δήλωσε στο MarketWatch, ότι ο ιός θα μπορούσε να επηρεάζει την ανθρωπότητα για τον επόμενο αιώνα.

κορωνοιοσ-πανδημια

Τι λένε με απλά λόγια ορισμένοι ειδικοί; Πως εξαιτίας της ταχείας μετάδοσης της μετάλλαξης Ομικρον, σε συνδυασμό και με τα πιο ήπια συμπτώματα που εμφανίζει όποιος νοσεί, ελπίζουν ότι είναι το στέλεχος που τελικά θα κάνει τον ιό από πανδημία σε ενδημικό, θα είναι δηλαδή σταθερό και προβλέψιμο. Ο Πόλαντ δεν συμμερίζεται την ίδια αισιόδοξη άποψη.

«Δεν είμαστε ακόμη σε κάποιο στάδιο στο οποίο θα μπορούσαμε να προβλέψουμε την ενδημικότητα. Δεν πρόκειται να το εξαλείψουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

κορωνοιοσ-πανδημια

Όπως ανέφερε, ο ιός έχει δείξει την ικανότητα να μεταδίδεται και στα ζώα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί δυνητικά να κυκλοφορεί επ' αόριστον, καθώς μεταδίδεται μεταξύ των διάφορων ειδών και συνεχίζει να μεταλλάσσεται. Μάλιστα, εκτιμά ότι ο ιός θα κυκλοφορεί για τόσο καιρό που οι άνθρωποι θα εξακολουθούν να κάνουν εμβόλια για πολλές γενιές ακόμη.

«Επιτρέψτε μου λοιπόν να κάνω μια πρόβλεψη, που θα είναι δύσκολο να συνεχίσω να διατηρώ μέχρι τότε, γιατί μέχρι τότε θα είμαστε όλοι νεκροί, αλλά τα δισέγγονά σας θα εξακολουθούν να εμβολιάζονται κατά του κορωνοϊού».

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share