Πέμπτη, 19 Μαΐου 2022

Ιστορική στιγμή στο Διάστημα: Το πρώτο ανθρώπινο σκουπίδι στο φεγγάρι - Τμήμα πυραύλου της Space X θα πέσει στη Σελήνη!

Ήταν και το μόνο μέρος, μέχρι σήμερα, που είχε πατήσει ο άνθρωπος και δεν είχε αφήσει τα σκουπίδια του...

26 Ιανουαρίου 2022 11:56
Ιστορική στιγμή στο Διάστημα: Το πρώτο ανθρώπινο σκουπίδι στο φεγγάρι - Τμήμα πυραύλου της Space X θα πέσει στη Σελήνη!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μία ιστορική στιγμή για την παρουσία της ανθρωπότητας στο Διάστημα θα ζήσουμε τους επόμενους μήνες, αφού τμήμα πυραύλου της αμερικανικής εταιρείας Space X πρόκειται να συγκρουστεί με τη Σελήνη.

Πρόκειται για ένα μεγάλο τμήμα του “Falcon 9, που είχε εκτοξευθεί το 2015 και έκτοτε περιφερόταν επί σχεδόν επτά χρόνια. Όπως υπολογίζουν οι επιστήμονες, θα πέσει στη Σελήνη στις 4 Μαρτίου. Εφόσον αυτό, συμβεί, θα πρόκειται για την πρώτη γνωστή περίπτωση που ένα μεγάλο διαστημικό «σκουπίδι» πέφτει στο φεγγάρι.

πυραυλοσ-διαστημα

Ο πύραυλος είχε θέσει σε μακρινή τροχιά έναν μετεωρολογικό δορυφόρο (Deep Space Climate Observatory), αλλά κάποια στιγμή το δεύτερο τμήμα του πυραύλου, βάρους τεσσάρων μετρικών τόνων, όταν αποσπάστηκε σε μεγάλο ύψος από τον πλανήτη μας, δεν είχε αρκετά καύσιμα για να επιστρέψει στη Γη ούτε αρκετή ενέργεια για να δραπετεύσει από τη βαρύτητα του συστήματος Γης-Σελήνης, όπως εκτίμησε ο μετεωρολόγος Έρικ Μπέργκερ, σύμφωνα με τη «Guardian».

Το αποτέλεσμα είναι ότι, αφού ακολούθησε μία πολυετή χαοτική τροχιά, βρίσκεται πλέον σε πορεία πτώσης στη Σελήνη σε μερικές εβδομάδες με ταχύτητα 2,58 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο.

Πιθανώς θα προσκρούσει στη «σκοτεινή» πλευρά του φεγγαριού κοντά στον ισημερινό του στις 4 Μαρτίου, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του αναλυτή Μπιλ Γκρέι, ο οποίος ασχολείται με τα κοντινά στη Γη διαστημικά αντικείμενα. Εφόσον, πράγματι, πέσει στην πίσω πλευρά της Σελήνης, το συμβάν δεν θα γίνει ορατό από τον πλανήτη μας.

Διακοπές στον Άρη: Η NASA στέλνει καρτ ποστάλ από τον Κόκκινο Πλανήτη

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία (NASA) έδωσε στη δημοσιότητα και νέες εικόνες από την επιφάνεια του πλανήτη Άρη, τις οποίες τράβηξε το διαστημικό όχημα Perseverance.

Το αρειανό ρόβερ προσεδαφίστηκε στον Κόκκινο Πλανήτη τον περασμένο Φλεβάρη, μαζί με το ειδικό ελικόπτερο Ingenuity που έχει πετάξει κιόλας 17 φορές πάνω από τον Άρη.

πλανητησ-αρησ

«Καλημέρα από τον Άρη, όπου, όπως συνήθως, υπάρχει σκόνη, κρύο και παράξενη γαλήνη» γράφει το σχόλιο στην ανάρτηση στο Twitter, από την υπηρεσία διαστήματος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η συγκεκριμένη διαστημική αποστολή της NASA αναζητά στοιχεία για μια αρχαία μικροβιακή ζωή, να συγκεντρώσει και να αποθηκεύσει αρειανούς ρεγόλιθους, αλλά και να μαζέψει δεδομένα από τη γεωλογία και το κλίμα στον Κόκκινο Πλανήτη.

Μ’ αυτό τον τρόπο η διαστημική αποστολή του Perseverance και το Ingenuity στον Πλανήτη Άρη φιλοδοξεί να στρώσει τον δρόμο για την εξερεύνηση του πλανητικό γείτονα από ανθρώπους σε επανδρωμένες αποστολές που θα ακολουθήσουν στο μέλλον.

Η εικόνα από τον Κόκκινο Πλανήτη ανέβηκε στα social media και πολύ σύντομα έγινε viral, με τους χρήστες να θαυμάζουν το απόκοσμο τοπίο, που θυμίζει πολύ τις ερήμους εδώ στη Γη.

«Δεν είστε περίεργοι εάν η ζωή ξεκίνησε στον πλανήτη Άρη πριν 3 δισεκατομμύρια χρόνια, όταν το περιβάλλον εκεί φιλοξενούσε συνθήκες ζωής παρόμοιες με τη Γη. Αυτός είναι ο σκοπός της συγκεκριμένης διαστημικής αποστολής. Πολύ πιο σημαντικός από τον εντοπισμό νερού στη Σελήνη» σχολίασε κάποιος χρήστης.

«Αυτή η άμμος μοιάζει πολύ φίνα. Σχεδόν σαν κακάο σκόνη. Αναρωτιέμαι εάν είναι διαβρωτική» ρώτησε κάποιος σχολιαστής.

«Αυτό είναι ένα μικρό βήμα για τον άντρα, ένα μεγάλο άλμα για την ανθρωπότητα – Πότε θ’ ακούσουμε ξανά μια φράση σαν κι αυτή, για τον Άρη» ρώτησε κάποιος άλλος για τις επανδρωμένες αποστολές στον Κόκκινο Πλανήτη.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share