Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Γλυπτά Παρθενώνα: Οι Βρετανοί ζητούν να αναγνωριστεί πως ο Έλγιν δεν ήταν κλέφτης - Η θέση της Ελλάδας

Αυτό ζητούν ώστε να ανοίξει ο δρόμος της επιστροφής των Γλυπτών στην Ελλάδα

16 Ιανουαρίου 2022 13:06
Γλυπτά Παρθενώνα: Οι Βρετανοί ζητούν να αναγνωριστεί πως ο Έλγιν δεν ήταν κλέφτης - Η θέση της Ελλάδας
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τον τρόπο για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα που βρίσκονται στο βρετανικό μουσείο αναζητά η κυβέρνηση, θέμα το οποίο τέθηκε και στη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Βρετανό ομόλογό του, Μπόρις Τζόνσον. Σύμφωνα με δημοσίευμα το «κλειδί» στην υπόθεση φαίνεται πως είναι ο ρόλος και ο χαρακτηρισμός του Λόρδου Έλγιν.

Ενώ την ίδια ώρα η βρετανική γνώμη είναι υπέρ της επιστροφή των Γλυπτών.

Γλυπτά Παρθενώνα έλγιν

Όπως αναφέρει η Κυριακάτικη Εστία, ως οδηγός αναμένεται να χρησιμοποιηθεί το νομικό πλαίσιο του «πρώτα δάνειο, μετά επέκταση σε σύμφωνο επιστροφής-παραχώρησης». Όπως φαίνεται και από σχετικό δημοσίευμα των Times οι Βρετανοί θέτουν ως προϋπόθεση τη δήλωση από την ελληνική πλευρά, πως ο Λόρδος Έλγιν δεν διέπραξε κλοπή! Παράλληλα η πλευρά των Βρετανών αναμένεται να ζητήσει ένα συμβολικό αντίτιμο για την επιστροφή τους κάτι που ουσιαστικά θα νομιμοποιεί την κατοχή τους από το Βρετανικό Μουσείο.

Η αντιπρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με το δημοσίευμα, προβλέπει την έκθεση της ζωοφόρου του Επικούριο Απόλλωνα εκεί που σήμερα εκτίθενται στα Γλυπτά του Παρθενώνα αλλά και συμβόλαιο με δέσμευση για περιοδικές εκθέσεις σημαντικών αρχαιοτήτων. Ανάλογες κινήσεις έχουν υιοθετηθεί και στις επαφές της Ελλάδας με τα Μουσεία του Λούβρου, του Παλέρμο και της Κοπεγχάγης.

Ουσιαστικά, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, οι Βρετανοί ζητούν να αναγνωριστεί πως ο Λόρδος Έλγιν δεν έκλεψε τα Γλυπτά, να αθωωθεί για τα όσα συνέβησαν πριν από δύο και πλέον αιώνες.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share