Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Καζακστάν: Δεκάδες νεκροί και χιλιάδες τραυματίες - Σκηνικά πολέμου

Τι ξεκίνησε την εξέγερση;

6 Ιανουαρίου 2022 22:01
Καζακστάν: Δεκάδες νεκροί και χιλιάδες τραυματίες - Σκηνικά πολέμου
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σταματημό δεν έχει η οδυνηρή κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες, στους δρόμους της μεγαλύτερης πόλης και οικονομικής πρωτεύουσας, το Αλμάτι, που θυμίζει πραγματικό πόλεμο.

Το σκηνικό συνθέτους οι οδομαχίες, οι συγκρούσεις με την αστυνομία, οι φωτιές και τα δακρυγόνα, αλλά και ο στρατός που έχει βγει στους δρόμους και μαζί με την αστυνομία κάνει εκκαθαρίσεις. Μάλιστα νωρίς το απόγευμα σε κεντρική πλατεία της Αλμάτι έγινε έκρηξη και ακούγονται πυροβολισμοί.

Όπως μεταδίδει το Reuters και το AFP, κομβόι στρατιωτικών οχημάτων κατευθύνονται προς τη συγκεκριμένη πλατεία. Οι πυροβολισμοί ακούστηκαν από το κτίριο που στεγάζεται το γραφείο του Δημάρχου της πόλης στο οποίο την Τετάρτη εισέβαλλαν διαδηλωτές.

Ενώ σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, οι στρατιώτες σε πλήρη σχηματισμό πυροβολούν εναντίων των διαδηλωτών αλλά και όσων αυτοκινήτων επιχειρούν να περάσουν από την κεντρική πλατεία.

Νεκροί αστυνομικοί

Ενδεικτικό της κατάστασης που μυρίζει μπαρούτι και εμφύλιο είναι και οι νεκροί αστυνομικοί. Χθες κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων σκοτώθηκαν δεκάδες διαδηλωτές και 18 αστυνομικοί. Μάλιστα σύμφωνα με τις αρχές δυο από τους νεκρούς αστυνομικούς βρέθηκαν αποκεφαλισμένοι. Οι Αρχές κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης με απαγόρευση κυκλοφορίας και άλλους περιορισμούς έως τις 19 Ιανουαρίου.

Πρόκειται για τη χειρότερη κρίση στη χώρα από τότε που κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση και το Καζακστάν έγινε ανεξάρτητο κράτος. Ξένα πρακτορεία μεταδίδουν επίσης ότι πλέον οι αρχές απαγόρευσαν την είσοδο ξένων πολιτών στη χώρα.

Ε.Ε και Ρωσία

Η Ρωσία στέλνει ειδικές μονάδες και αλεξιπτωτιστές για να βοηθήσουν στην καταστολή της εξέγερσης και νωρίτερα ανακοίνωσε ότι θα διαβουλευτεί με το Καζακστάν και άλλους συμμάχους σχετικά με το ενδεχόμενο επιπλέον κινήσεων για να στηρίξει την «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση εκεί και να απελευθερώσει κρίσιμες υποδομές.

Η Ρωσική Ομοσπονδία επιβεβαιώνει «την προσήλωσή της στις συμμαχικές υποχρεώσεις της στο πλαίσιο του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ)», γι’ αυτό και υποστήριξε τη λήψη άμεσων μέτρων «λόγω της ταχύτατης επιδείνωσης της εσωτερικής πολιτικής κατάστασης και της αύξησης της βίας στο Καζακστάν», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο δηλώνει ότι αντιμετωπίζει «τα τελευταία γεγονότα στη φίλη χώρα ως υποκινούμενη έξωθεν προσπάθεια με βίαιο τρόπο, με χρήση εκπαιδευμένων και οργανωμένων σχηματισμών, να υπονομευθεί η ασφάλεια και η ακεραιότητα του κράτους».

Πως ξεκίνησε η εξέγερση

Όλα ξεκίνησαν όταν με τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου του Καζακστάν Κασίμ Τοκάγιεφ, ανακοινώθηκαν αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων. Αυτό ξεσήκωσε τον κόσμο και η λαϊκή οργή άρχισε να ξεχειλίζει. Σε μια χώρα που εκτός των άλλων παράγει και αέριο και πετρέλαιο.

Αυτό ήταν η αφορμή γιατί τα αίτια σύμφωνα με παρατηρητές εκτός των άλλων βρίσκονται στη μεγάλη δυσαρέσκεια του κόσμου κατά της κυβέρνησης για τη διαφθορά, το χαμηλό βιοτικό επίπεδο, τη φτώχεια και την ανεργία.

Το Reuters μάλιστα αναφέρει: «Το πλούσιο σε πετρέλαιο Καζακστάν, η ένατη μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο σε έκταση, έχει προσελκύσει δισεκατομμύρια από ξένες επενδύσεις και έχει διατηρήσει μια ισχυρή οικονομία από την ανεξαρτησία και έπειτα, τα τελευταία 30 χρόνια. Ομως, οι επιδοτήσεις υγραερίου είχαν δημιουργήσει μια ιδιαίτερη κατάσταση, όπου το Καζακστάν αντιμετώπιζε τακτικά ελλείψεις πετρελαίου».

Σε μια προσπάθεια να περιορίσει την αναταραχή, ο Τοκάγιεφ διέταξε τη μείωση της τιμής του υγραερίου κίνησης στα 50 tenge (0,11 δολάρια) ανά λίτρο.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share