Σάββατο, 15 Ιουνίου 2024

Ποιος είναι ο λόγος που τόσο πολλοί άνθρωποι μολύνονται ξανά από κορωνοϊό;

Τι απαντούν οι ειδικοί;

6 Ιανουαρίου 2022 21:20
Ποιος είναι ο λόγος που τόσο πολλοί άνθρωποι μολύνονται ξανά από κορωνοϊό;
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Είναι γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι που είχαν μολυνθεί στο παρελθόν από κορωνοϊό, κολλάνε ξανά τον ιό. Φυσικά, αυτή η κατάσταση εγείρει ερωτήματα, με το πιο δημοφιλές να είναι: «Γιατί τόσοι πολλοί εμβολιασμένοι άνθρωποι κολλάνε κοροναϊό τον τελευταίο καιρό;».

Το ερώτημα αυτό έχει γίνει εντονότερο το τελευταίο διάστημα που η παραλλαγή Όμικρον κάνει την επέλαση της και στη χώρα μας δίνοντας πρωτοφανείς αριθμούς κρουσμάτων.

Οι ειδικοί, που από την αρχή προειδοποίησαν για ιλιγγιώδη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, εξηγούν ότι αυτό οφείλεται σε σειρά παραγόντων, με πρώτον και κυριότερο την υψηλή μεταδοτικότητα της παραλλαγής Ομικρον.

Η χρονική στιγμή της εμφάνισή της, σε περίοδο εορτών και διακοπών, με τις συναντήσεις των ανθρώπων να πληθαίνουν, έπαιξε επίσης ρόλο, ενώ άμοιροι ευθυνών για τις τραγικές εξελίξεις δεν είναι ούτε οι ανεμβολίαστοι, ούτε όμως και η εντελώς λανθασμένη πεποίθηση πολλών εμβολιασμένων ότι το εμβόλιο τους κάνει άτρωτους απέναντι στον επικίνδυνο ιό και τις παραλλαγές του.

Ποιος είναι ο λόγος που τόσο πολλοί άνθρωποι μολύνονται ξανά από κορωνοϊό;

Η παρανόηση

Οι άνθρωποι μπορεί λανθασμένα να πιστεύουν ότι τα εμβόλια κατά της Covid-19 μπλοκάρουν εντελώς τη μόλυνση, όμως η αλήθεια είναι ότι έχουν σχεδιαστεί κυρίως για την πρόληψη της σοβαρής νόσησης, λέει ο Λούις Μάνσκι, ερευνητής ιών στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα.

Και τα εμβόλια εξακολουθούν να κάνουν τη δουλειά τους σε αυτό το μέτωπο, ιδιαίτερα για άτομα που έχουν λάβει την ενισχυτική δόση.

Δύο δόσεις των εμβολίων Pfizer ή Moderna ή μία δόση του εμβολίου Johnson & Johnson εξακολουθούν να προσφέρουν ισχυρή προστασία από σοβαρή νόσηση από την Όμικρον.

Σε ότι αφορά δε τις ενισχυτικές δόσεις εμβολίου – ιδιαίτερα με τα εμβόλια Pfizer και Moderna – αυξάνουν σημαντικά τα επίπεδα των αντισωμάτων, βοηθώντας ίσως και στην αποτροπή της μόλυνσης από Όμικρον.

Ποιος είναι ο λόγος που τόσο πολλοί άνθρωποι μολύνονται ξανά από κορωνοϊό;

Πιο εύκολο οι ανεμβολίαστοι να μολύνουν εμβολιασμένους

Όπως αναφέρει το Associated Press, η Ομικρον φαίνεται να αναπαράγεται πολύ πιο αποτελεσματικά από τις προηγούμενες παραλλαγές. Και αν τα μολυσμένα άτομα έχουν υψηλό ιικό φορτίο, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να την μεταδώσουν σε άλλους, ειδικά σε μη εμβολιασμένους.

Οι εμβολιασμένοι μολύνονται και εμφανίζουν ήπια συμπτώματα

Τα εμβολιασμένα άτομα που μολύνονται είναι πιο πιθανό να έχουν ήπια συμπτώματα ή να είναι ασυμπτωματικοί, καθώς τα εμβόλια ενεργοποιούν πολλαπλές άμυνες στο ανοσοποιητικό μας σύστημα, καθιστώντας πολύ πιο δύσκολο για την Ομικρον να τις ξεπεράσει όλες.

Οι συμβουλές για να παραμείνουμε ασφαλείς δεν έχουν αλλάξει.

Οι γιατροί λένε να φοράμε μάσκες σε εσωτερικούς χώρους, να αποφεύγουμε το συνωστισμό, να εμβολιαζόμαστε και κάνουμε τις ενισχυτικές δόσεις.

Πόσες δόσεις είναι αναγκαίες

Αν και τα εμβόλια δεν αποτρέπουν πάντα την μόλυνση από το ιό, σαφώς πολλαπλασιάζουν τις πιθανότητες η νόσηση να είναι ήπια και ο ασθενής να μην χρειαστεί να εισαχθεί σε νοσοκομείο.

Με την εξάπλωση της Όμικρον να είναι ταχύτατη και το σύστημα υγείας να πιέζεται, ήδη έχει ανοίξει η συζήτηση στην επιστημονική κοινότητα σχετικά με το αν χρειάζεται και τέταρτη δόση.

Μάλιστα το Ισραήλ έχει ξεκινήσει μελέτες και τα πρώτα στοιχεία είναι αρκετά θετικά.

Συγκεκριμένα, όπως είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Ναφτάλι Μπένετ, μια τέταρτη δόση εμβολίου κατά της Covid-19 προκαλεί πενταπλασιασμό των αντισωμάτων μία εβδομάδα μετά τον εμβολιασμό, τονίζοντας πως πρόκειται για προκαταρκτικά ευρήματα μελέτης.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share