Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Μετάλλαξη Όμικρον: Στόχος του ΠΟΥ να τελειώσει η πανδημία το 2022 - Η προϋπόθεση για να συμβεί

Έρχεται το οριστικό τέλος του κορωνοϊού παγκοσμίως;

1 Ιανουαρίου 2022 17:11
Μετάλλαξη Όμικρον: Στόχος του ΠΟΥ να τελειώσει η πανδημία το 2022 - Η προϋπόθεση για να συμβεί
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Mε έναν καινούριο στόχο υποδέχτηκε τη νέα χρονιά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και αυτός δεν είναι άλλος από το να μπει τέλος στην πανδημία του κορωνοϊού μέσα στο 2022.

Οι υπεύθυνοι του παράλληλα εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για το μέλλον παρά τα αυξημένα κρούσματα που καταγράφονται σε όλες τις χώρες, επιβάλλοντας νέα μέτρα για την αναχαίτιση της μετάλλαξης Όμικρον.

Βόμβα Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας: «Αυταπάτη οι αναμνηστικές δόσεις - Βοηθούν τον ιό να μεταλλαχτεί!»

Οι στόχοι για τη νέα χρονιά

μεταλλαξη-ομικρον

Ειδικότερα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θέτει ως στόχο τον εμβολιασμό του 70% των ανθρώπων σε όλες τις χώρες μέχρι τον Ιούλιο, προκειμένου ο κορωνοϊός να αφανιστεί. Ενώ το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού στην Ευρώπη και την Αμερική έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση, ο προηγούμενος στόχος του ΠΟΥ για ποσοστά πλήρους εμβολιασμού στο 40% κάθε χώρας μέχρι το τέλος του 2021, δεν είχε επιτευχθεί.

Ο επικεφαλής του οργανισμού, Δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους εξέφρασε την αισιοδοξία του πως θα μπει τέλος στην πανδημία τη χρονιά αυτή, μόνο αν υπάρξει συνεργασία μεταξύ των χωρών, ώστε να περιοριστεί η διασπορά της μέσα από τον εμβολιασμό, αναφέρει χαρακτηριστικά το BBC.

Την ίδια ώρα, εξαπέλυσε πυρά στα πιο εύπορα κράτη που όπως είπε, «καταβροχθίζουν» την παγκόσμια προμήθεια εμβολίων, εμβολιάζοντας πλήρως μεγάλο μέρος του πληθυσμού τους, ενώ άλλα έθνη περιμένουν τις πρώτες τους δόσεις, ενώ προειδοποίησε ότι η συνεχιζόμενη ανισότητα στη διανομή των εμβολίων αυξάνει τον κίνδυνο εξέλιξης του κορωνοϊού.

«Ο στενός εθνικισμός και η συσσώρευση εμβολίων από ορισμένες χώρες έχουν υπονομεύσει την ισότητα και έχουν δημιουργήσει τις ιδανικές συνθήκες για την εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον.

Όσο περισσότερο συνεχίζεται η ανισότητα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να εξελιχθεί ο ιός με τρόπους που δεν μπορούμε να αποτρέψουμε ή να προβλέψουμε. Αν τερματίσουμε την ανισότητα, τερματίζουμε την πανδημία», δήλωσε.

Οι επισημάνσεις του λαμβάνουν χώρα δύο χρόνια από τη στιγμή που ο ΠΟΥ ενημερώθηκε για πρώτη φορά για κρούσματα άγνωστου στελέχους πνευμονίας στην Κίνα. Τα παγκόσμια κρούσματα του κορονοϊού ανέρχονται πλέον στα 287 εκατομμύρια, ενώ σχεδόν 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πεθάνει.

Τα στοιχεία για τη Νότια Αφρική

Kι ενώ η μετάλλαξη Όμικρον επελαύνει στις περισσότερες χώρες, θετικά είναι τα στοιχεία που έρχονται από τη Νότια Αφρική.

Ήδη, από την Πέμπτη (30/12), η κυβέρνηση αποφάσισε να άρει την απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας, και να επιτρέψει τη λειτουργία των μπαρ μετά τις 11 και μάλιστα χωρίς κανένα περιορισμό στην πληρότητα, λαμβάνοντας υπόψη την πορεία της πανδημίας, την κατάσταση του συστήματος υγείας και τα επίπεδα εμβολιασμού.

μεταλλαξη-ομικρον

Όλοι οι δείκτες υποδηλώνουν ότι η χώρα ίσως έχει περάσει την κορύφωση του τέταρτου κύματος σε εθνικό επίπεδο, ανέφερε εκπρόσωπος της κυβέρνησης μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, την οποία διαδέχτηκε η ανακοίνωση της άρσης ορισμένων περιορισμών.

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία έδειξαν εβδομαδιαία μείωση 29,7% στα κρούσματα που εντοπίστηκαν την εβδομάδα που προηγήθηκε των Χριστουγέννων, ενώ οι εισαγωγές σε νοσοκομεία μειώθηκαν σε οκτώ από τις εννέα επαρχίες της χώρας, γεγονός που έφερε τη χώρα στο χαμηλότερο από τα πέντε επίπεδα συναγερμού για τον κορονοϊό.

Τι φέρνει το 2022 – Το σενάριο να καταστεί ενδημικός και οι μεταλλάξεις

Το 2022 μπήκε με ανάμικτες διαθέσεις για την βιοϊατρική επιστημονική κοινότητα, με την μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού από τη μία να προκαλεί ιστορικό ρεκόρ κρουσμάτων παγκοσμίως - και στην Ελλάδα- αλλά, από την άλλη, οι νοσηλείες, οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι λόγω Covid-19 να μην ακολουθούν αντίστοιχα την «ανηφόρα».

Τείνει έτσι να διαμορφωθεί μια αισιόδοξη οπτική -που μένει να επιβεβαιωθεί- ότι η Όμικρον όχι μόνο δεν θα επιβαρύνει υπέρμετρα τα ήδη βεβαρημένα συστήματα υγείας, αλλά ότι ουσιαστικά βλέπουμε την αρχή του τέλους της πανδημίας.

Η νέα κυρίαρχη πια παραλλαγή πιθανώς σηματοδοτεί την είσοδο του ιού σε μια πιο μεταδοτική μεν αλλά λιγότερο επικίνδυνη φάση, κάτι που σημαίνει ότι ο ιός αρχίζει σταδιακά να γίνεται ενδημικός αντί για πανδημικός.

Με άλλα λόγια, θα τον «φορτωθούμε» μεν τα επόμενα χρόνια, όπως συμβαίνει με τη γρίπη, αλλά η κατάσταση θα είναι υπό έλεγχο και τα θύματα ολοένα λιγότερα, ιδίως αν οι εμβολιασμοί γίνουν συστηματικοί κάθε χρόνο.

Ακόμη κι αν τα εμβόλια αδυνατούν να αποτρέψουν σε μεγάλο βαθμό τις νέες λοιμώξεις ή τις επαναλοιμώξεις, είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν θα σταματήσουν να προστατεύουν σημαντικά από βαριά νόσο.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share