Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Απεβίωσε ο Ντέσμοντ Τούτου

Πέθανε σε ηλικία 90 ετών

26 Δεκεμβρίου 2021 12:39
Απεβίωσε ο Ντέσμοντ Τούτου
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο Νοτιοαφρικάνος αγγλικανός αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου, νομπελίστας Ειρήνης και ήρωας του αγώνα κατά του άπαρτχαϊντ, πέθανε σήμερα σε ηλικία 90 ετών, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας, ο Σίριλ Ραμαφόσα.

Ο πρόεδρος εξέφρασε «εξ ονόματος όλων των Νοτιοαφρικανών, τη βαθιά του θλίψη για τον θάνατο, σήμερα Κυριακή», αυτή της κορυφαίας προσωπικότητας στην Ιστορία της Νότιας Αφρικής.

Σύγχρονος του Νέλσον Μαντέλα, ο Ντέσμοντ Τούτου υπήρξε μία από τις ηγετικές μορφές πίσω από το κίνημα για τερματισμό των φυλετικών διακρίσεων και διαχωρισμών που είχε επιβληθεί από την λευκή κυβέρνηση μειοψηφίας στη πλειονοτική μαύρη κοινότητα της Νοτίου Αφρικής από το 1948 έως το 1991.

Για τον αγώνα του με σκοπό την κατάργηση του άπαρχαϊντ, του απενεμήθη το Βραβείο Νόμπελ, το 1984.

Η υγεία του Ντέσμοντ Τούτου είχε επιδεινωθεί εδώ και αρκετούς μήνες. Δεν έκανε πλέον δημόσιες ομιλίες, όμως πάντα χαιρετούσε τις κάμερες, που ήταν παρούσες σε κάθε μετακίνησή του, πάντοτε χαμογελώντας, όπως όταν εμβολιάστηκε κατά της Covid-19 σε νοσοκομείο τονπερασμένο Μάιο, ή κατά τη διάρκεια του εορτασμού των γενεθλίων του τον περασμένο Οκτώβριο, σε δύο δήλαδή από τις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις του

«Ο θάνατος του αρχιεπισκόπου επί τιμή Ντέσμοντ Τούτου είναι ένα νέο κεφάλαιο πένθους στον αποχαιρετισμό του έθνους μας σε μια γενιά εξαιρετικών Νοτιοαφρικανών, που μας κληροδότησαν μια απελευθερωμένη Νότια Αφρική», δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας προσθέτοντας:

«Ένας άνδρας εξαιρετικής ευφυΐας, ακεραιότητας και ακατάβλητος απέναντι στις δυνάμεις του απαρτχάιντ, ήταν επίσης τρυφερός και ευάλωτος στη συμπόνια του για αυτούς που υπέστησαν καταπίεση, αδικία και βία υπό το απαρτχάιντ και για τους καταπιεσμένους ολόκληρου του κόσμου», πρόσθεσε ο Ραμαφόσα.

Συναισθηματικός, χαρισματικός, ευφραδής και ακατάβλητος

Ο Τούτου γεννήθηκε στο Klerksdorp, μια αγροτική πόλη περίπου 160 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Γιοχάνεσμπουργκ. (Φιλάσθενος) γιος δασκάλου και μιας υπηρέτριας, εκπαιδεύτηκε πρώτα ως δάσκαλος προτού γίνει Αγγλικανός ιερέας.

Ως κληρικός, ταξίδεψε πολύ, αποκτώντας μεταπτυχιακό στη θεολογία από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Αν και εμφανίστηκε ως βασικό πρόσωπο στον αντιρατσιστικό αγώνα μόλις στα μέσα της δεκαετίας του 1970, επρόκειτο να έχει τεράστια επίδραση σε αυτόν.

Συναισθηματικός, χαρισματικός και ευφραδής, υπήρξε σταθερός υποστηρικτής των κυρώσεων κατά της Νότιας Αφρικής, λόγος για τον οποίο αντιμετωπίστηκε με μίσος από τους υποστηρικτές του καθεστώτος του άπαρτχαϊντ, που τον θεωρούσαν ταραχοποιό και προδότη.

Ασπίδα του στον πόλεμο που δέχθηκε, η ευφυΐα και το μαχητικό πνεύμα του, αλλά συν τω χρόνω η τεράστια δημοτικότητα και ο διεθνής σεβασμός που κέρδισε. Το 1986 διορίστηκε αρχιεπίσκοπος του Κέιπ Τάουν, ουσιαστικά επικεφαλής της Αγγλικανικής εκκλησίας της πατρίδας του.

Ο Τούτου κρατούσε πάντα αποστάσεις από το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC), το κόμμα που πρωτοστάτησε στον απελευθερωτικό κίνημα και βρίσκεται τώρα στην εξουσία στη Νότια Αφρική για περισσότερα από 20 χρόνια. Αρνήθηκε να στηρίξει τον ένοπλο αγώνα της και να συνταχθεί άνευ όρων με ηγέτες όπως ο Νέλσον Μαντέλα.
Ωστόσο, συμμεριζόταν το όραμα του Μαντέλα για μια πολυφυλετική κοινωνία στην οποία όλες οι κοινότητες ζουν μαζί χωρίς μνησικακία ή διακρίσεις και του πιστώνεται η φράση «έθνος του ουράνιου τόξου» με την οποία περιέγραφε το όραμά του.

Ο Νοτιοαφρικανός αγγλικανός αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου, νομπελίστας Ειρήνης και ήρωας του αγώνα κατά του απαρτχάιντ, πέθανε σήμερα σε ηλικία 90 ετών, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας Σίριλ Ραμαφόσα.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share