Κυριακή, 03 Μαρτίου 2024

Άλλος ένας σύμμαχος: Προχωρά η λύση του χαπιού για τον κορωνοϊό

Εγκρίνεται για άμεση χρήση

22 Δεκεμβρίου 2021 22:32
Άλλος ένας σύμμαχος: Προχωρά η λύση του χαπιού για τον κορωνοϊό
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ακόμη ένας σύμμαχος έρχεται εναντίον του κορωνοϊού, αφού το χάπι εναντίον του προχωρά ως προς την χρήση του, με τον FDA να εγκρίνει προς επείγουσα χρήση το σκεύασμα της Pfizer για θεραπεία από το σπίτι.

Το πολυαναμενόμενο φάρμακο έρχεται καθώς τα κρούσματα στις ΗΠΑ, οι νοσηλείες και οι θάνατοι αυξάνονται και οι υγειονομικοί προειδοποιούν για «τσουνάμι» νέων λοιμώξεων από την παραλλαγή Όμικρον, κάτι που συμβαίνει και στην Ελλάδα.

Ποιο είναι το νέο φάρμακο και ποια η αποτελεσματικότητα έναντι της Όμικρον

Το φάρμακο, Paxlovid, είναι ένας ταχύτερος και φθηνότερος τρόπος για τη θεραπεία πρώιμων λοιμώξεων από την COVID-19, αν και οι αρχικές προμήθειες θα είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Διατίθεται μόνο με ιατρική συνταγή και θα πρέπει να ξεκινά η χορήγησή του το συντομότερο δυνατό μετά τη διάγνωση του COVID-19 και εντός πέντε ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων, ανέφερε ο οργανισμός. Θα λαμβάνονται συνδυαστικά με το παλαιότερο αντιιικό φάρμακο ριτοναβίρη κάθε 12 ώρες.

Επίσης, το χάπι από τη Merck αναμένεται να λάβει σύντομα έγκριση. Το φάρμακο της Pfizer, όμως, είναι βέβαιο ότι είναι η προτιμώμενη επιλογή λόγω των ήπιων παρενεργειών και της υψηλότερης αποτελεσματικότητάς του, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης σχεδόν κατά 90% των νοσηλειών και των θανάτων.

Και τα δύο φάρμακα αναμένεται ότι θα αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά και την Όμικρον.

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι ο εμβολιασμός παραμένει ο καλύτερος τρόπος προστασίας από την COVID-19, αλλά με περίπου 40 εκατομμύρια Αμερικανούς ενήλικες να είναι ακόμη ανεμβολίαστοι, τα αποτελεσματικά φάρμακα θα είναι κρίσιμα για τον μετριασμό των σημερινών και μελλοντικών κυμάτων της πανδημίας.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share