Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός - ΠΟΥ: Ενέκρινε το εμβόλιο της Novavax - Πότε θα αρχίσει να χορηγείται

Πρόκειται για το πέμπτο εμβόλιο που παίρνει τη σχετική έγκριση

21 Δεκεμβρίου 2021 17:16
Κορωνοϊός - ΠΟΥ: Ενέκρινε το εμβόλιο της Novavax - Πότε θα αρχίσει να χορηγείται
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Την έγκριση και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) πήρε το εμβόλιο της Novavax, μετά το «πράσινο φως» που έδωσε χθες (20/12) ο ΕΜΑ.

«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκδίδει άδεια για επείγουσα χρήση του Nuvaxovid, μετά την αξιολόγησή του και την έγκρισή του και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ)» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού.

Σύμφωνα με την εταιρεία, το σκεύασμά της πρέπει να χορηγείται με διαφορά 21 ημερών ανάμεσα στις δύο δόσεις.

Μάλιστα, πληροφορίες του πρακτορείου Reuters αναφέρουν ότι η Novavax αναμένεται να ξεκινήσει τις παραδόσεις εμβολίων για τον κορωνοϊό στην ΕΕ το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Υπενθυμίζεται, άλλωστε, πως ήδη από τον Αύγουστο η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία είχε συνάψει συμφωνία με την ΕΕ για 200 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της, Novavax, μεταξύ 2021 και 2023.

εμβολιο-κορωνοιοσ

Κορωνοϊός: Συμφωνία Κομισιόν-Pfizer για επιτάχυνση στην παράδοση των δόσεων εμβολίου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησε με την BioNtech-Pfizer να επιταχύνει την παράδοση του εμβολίου της στα κράτη-μέλη, ξεκινώντας εντός λίγων εβδομάδων.

Το πρώτο τρίμηνο του 2022, η BioNtech-Pfizer θα παραδώσει επιπλέον 20 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου (5 εκατομμύρια τον Ιανουάριο, 5 εκατομμύρια τον Φεβρουάριο και 10 εκατομμύρια τον Μάρτιο). Πρόκειται για επιπλέον δόσεις από τις ήδη προγραμματισμένες 195 εκατομμύρια, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό παραδόσεων της BioNtech-Pfizer το πρώτο τρίμηνο σε 215 εκατομμύρια.

Την περασμένη Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου, η Επιτροπή συμφώνησε επίσης με τη Moderna για την παράδοση πρόσθετων δόσεων το πρώτο τρίμηνο του 2022.

εμβολιο-κορωνοιοσ

Αυτό θα αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμο για τα κράτη μέλη που έχουν βραχυπρόθεσμη ανάγκη για πρόσθετες δόσεις εμβολίων.

Δεδομένης της επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης στην Ευρωπαϊκή Ένωση τους τελευταίους μήνες, ο πλήρης εμβολιασμός και η εισαγωγή ενισχυτικών παραμέτρων παραμένουν μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες της ΕΕ για την υγεία. Λαμβάνοντας υπόψη την αναμενόμενη ταχεία αύξηση των λοιμώξεων λόγω της παραλλαγής «Όμικρον», αυτό είναι πιο επείγον από ποτέ.

Η Επιτροπή συνεχίζει να συνεργάζεται στενά με τους παρασκευαστές εμβολίων για την περαιτέρω επιτάχυνση της παράδοσης των δόσεων στα κράτη μέλη, έτσι ώστε ο εμβολιασμός και οι ενισχυτικές δόσεις να αυξηθούν τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share