Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Χιλή: Ελληνίδα η νέα «Πρώτη Κυρία» της χώρας! (video)

Ποια είναι η Ιρίνα Καραμάνος που έρχεται στο πολιτικό προσκήνιο της χώρας

20 Δεκεμβρίου 2021 11:50
Χιλή: Ελληνίδα η νέα «Πρώτη Κυρία» της χώρας! (video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Θριαμβευτική ήταν η νίκη του Γκαμπριέλ Μπόριτς στις εθνικές εκλογές της Χιλής, μια νίκη με... ελληνικό ενδιαφέρον, αφού φέρνει σε ρόλο "Πρώτης Κυρίας" τη σύζυγο του νέου προέδρου της χώρας, Ιρίνα Καραμάνος.

Στα 35 του μόλις χρόνια, ο νεότερος πρόεδρος στην ιστορία της λατινοαμερικάνικης χώρας, αναδείχθηκε από το φοιτητικό κίνημα και έχει στον πλευρό του μία Ελληνίδα.

Πρωτάκουστο: Η Μελάνια Τραμπ μαζί με 4 πρώην Πρώτες Κυρίες κατά του άνδρα της (photos)

ιρινα-καραμανοσ-χιλη

Η κ. Καραμάνος θεωρείται ομοϊδεάτισσα του νέου ηγέτη της Χιλής, που προέρχεται από την Αριστερά, ενώ επικράτησε κατά κράτος του υποψήφιου της Ακροδεξιάς, Χοσέ Αντόνιο Καστ.

Ο 35χρονος Μπόριτς που είχε μόλις είχε συμπληρώσει το ηλικιακό όριο για να θέσει υποψηφιότητα είναι πλέον ο νεότερος αρχηγός κράτους στην ιστορία της Χιλής.

Συγκέντρωσε σχεδόν το 56% των ψήφων, έναντι 44% του Καστ, που προβλήθηκε ως «πολιτικός κληρονόμος» της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοσέτ και υποστηρίχθηκε από το σύνολο των δυνάμεων της δεξιάς.

ιρινα-καραμανοσ-χιλη

Ο Γκαμπριέλ Μπόριτς κατάφερε να συσπειρώσει γύρω του τη μεσαία τάξη, κυρίως στο Σαντιάγο. Σκοπεύει να προωθήσει τη φορολογική μεταρρύθμιση, ώστε όπως να συνεισφέρουν όπως λέει οι πλουσιότεροι Χιλιανοί, ενώ υπόσχεται καλύτερη πρόσβαση στην υγεία, στην παιδεία, καθώς και τη δημιουργία νέου συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων, πεδίου που σήμερα βρίσκεται σχεδόν κατά το 100% υπό τον έλεγχο του ιδιωτικού τομέα.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα, που βρέθηκε αντιμέτωπος με κοινωνική αναταραχή άνευ προηγουμένου στο τέλος του 2019, συνεχάρη και αυτός μέσω βιντεοδιάσκεψης τον νέο αρχηγό του κράτους, ο οποίος θα αναλάβει καθήκοντα στις 11 Μαρτίου.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share