Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2024

Σε θάνατο καταδικάστηκαν 20 άτομα για την δολοφονία φοιτητή

Ξυλοκοπήθηκε για έξι ώρες

8 Δεκεμβρίου 2021 12:22
Σε θάνατο καταδικάστηκαν 20 άτομα για την δολοφονία φοιτητή
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Δικαστήριο του Μπαγκλαντές καταδίκασε σήμερα σε θάνατο 20 άτομα για τη δολοφονία το 2019 του Αμπράρ Φαχάντ, ενός φοιτητή που είχε ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Με την ευκαιρία διάβασε εδώ για την Νότια Καρολίνα, όπου οι θανατοποινίτες επιλέγουν τον τρόπο που θα πεθάνουν.

«Είκοσι άτομα καταδικάστηκαν σε θάνατο και πέντε ακόμη σε ποινή ισόβιας κάθειρξης για τη δολοφονία του Αμπράρ Φαχάντ», δήλωσε ο εισαγγελέας Αμπντουλάχ Αμπού.

Το πτώμα του φοιτητή, ηλικίας 21 ετών, εντοπίστηκε στον κοιτώνα του στο πανεπιστήμιο Μηχανολογίας και Τεχνολογίας του Μπαγκλαντές (BUET), στη Ντάκα τον Οκτώβριο του 2019.

«Χαίρομαι για την ετυμηγορία», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο πατέρας του θανόντος Μπαρκάτ Ουλάχ, έξω από το δικαστήριο μετά την ανακοίνωση της απόφασης. «Ελπίζω ότι οι ποινές θα εκτελεστούν σύντομα».

Ο Φαρούκ Αχμέντ, συνήγορος υπεράσπισης, γνωστοποίησε ότι θα ασκηθεί έφεση κατά της καταδικαστικής απόφασης. «Είμαι πολύ απογοητευμένος από την ετυμηγορία. Δεν είναι δίκαιη», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Πρόκειται για νέους άνδρες, μεταξύ των καλύτερων φοιτητών της χώρας».

«Καταδικάστηκαν σε θάνατο ενώ δεν υπάρχουν πραγματικές αποδείξεις σε βάρος ορισμένων εξ αυτών», τόνισε ο ίδιος.

Από την πλευρά του, ο γενικός εισαγγελέας Μοχάμαντ Άμπου Αμπντουλάχ Μπουιγιουάν είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η δολοφονία του νεαρού άνδρα ήταν προμελετημένη.

 Σε θάνατο καταδικάστηκαν 20 άτομα για την δολοφονία φοιτητή

Ο φοιτητής ξυλοκοπήθηκε για έξι ώρες

Μερικές ώρες πριν από τον θάνατό του, ο Αμπράρ Φαχάντ είχε δημοσιεύσει στο Facebook επικριτικά σχόλια σε βάρος της πρωθυπουργού Σείχ Χασίνα, που μόλις είχε υπογράψει συμφωνία για τα χωρικά ύδατα με την Ινδία. Η ανάρτησή του γρήγορα έγινε viral.

Ο φοιτητής ξυλοκοπήθηκε με μπαστούνι του κρίκετ και άλλα αντικείμενα για έξι ώρες από 25 από τους συμφοιτητές του, μέλη του Συνδέσμου Τσάτρα του Μπαγκλαντές (BCL), του πανεπιστημιακού βραχίονα του κόμματος εξουσίας Σύνδεσμος Αουάμι.

Τα πρόσωπα που καταδικάστηκαν σε θάνατο ήταν ηλικίας μεταξύ 20 και 22 ετών την περίοδο των γεγονότων αυτών.

Η δολοφονία του φοιτητή είχε προκαλέσει σοκ στο Μπαγκλαντές και έφερε στο προσκήνιο την κουλτούρα βίας στα δημόσια πανεπιστήμια.

Οι καταδίκες σε θάνατο είναι συχνές στο Μπαγκλαντές και εκατοντάδες άνθρωποι περιμένουν να εκτελεστεί η ποινή τους. Όλες οι εκτελέσεις γίνονται δια απαγχονισμού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share