Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Σοκ - Κορωνοϊός: Μελέτη δείχνει εγκεφαλικές βλάβες σε ασθενείς που νοσηλεύονται

Eγκεφαλικό επεισόδιο και ενδοκρανιακή αιμορραγία μεταξύ όσων προκαλούνται

2 Δεκεμβρίου 2021 16:03
Σοκ - Κορωνοϊός: Μελέτη δείχνει εγκεφαλικές βλάβες σε ασθενείς που νοσηλεύονται
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Περίπου 1 στους 100 νοσηλευόμενους ασθενείς με κορωνοϊό εμφανίζουν επιπλοκές στο κεντρικό νευρικό τους σύστημα, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο και ενδοκρανιακή αιμορραγία, σύμφωνα με ενδείξεις μεγάλης διεθνούς μελέτης.

Έρευνα για τρίτη δόση Pfizer: Μειώνει έως 93% τον κίνδυνο νοσηλείας από Covid-19

ερευνα-ηπα-κορωνοιοσ

Μεταξύ σχεδόν 40.000 ασθενών που νοσηλεύτηκαν σε ΗΠΑ και Ευρώπη με Covid-19, περίπου το 11% θεωρήθηκε ύποπτο για επιπλοκές στον εγκέφαλο και υποβλήθηκε σε αξονική και μαγνητική τομογραφία.

Εγκεφαλικές αλλοιώσεις που πιθανότατα σχετίζονται με τον κορωνοϊό ανιχνεύθηκαν στο 10% αυτών των ύποπτων κρουσμάτων, κάτι που σημαίνει ότι οι επιπλοκές αυτές αντιστοιχούν στο 1,2% του συνόλου των νοσηλευόμενων ασθενών.

ερευνα-ηπα-κορωνοιοσ

Η συχνότερες επιπλοκές ήταν το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο λόγω θρόμβων (6,2%), ενδοκρανιακή αιμορραγία (3,7%) και εγκεφαλίτιδα, ή φλεγμονή του εγκεφάλου (0,47%).

«Η μελέτη μας δείχνει ότι οι επιπλοκές στο κεντρικό νευρικό σύστημα αποτελούν σημαντική αιτία θνησιμότητας και θνητότητας σε αυτή την καταστροφική πανδημία» δήλωσε ο δρ Σκοτ Φάρο του Πανεπιστημίου «Τζόμας Τζέφερσον» της Φιλαδέλφεια, επικεφαλής της έρευνας που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Εταιρείας Ραδιολογίας Βόρειας Αμερικής.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share