Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2022

Γλυπτά του Παρθενώνα: Έγγραφο «φωτιά» της Telegraph - «Θα μπορούσαν να επιστραφούν απλά με την αλλαγή ενός νόμου»

Η επιστολή που αλλάζει τα δεδομένα

26 Νοεμβρίου 2021 23:29
Γλυπτά του Παρθενώνα: Έγγραφο «φωτιά» της Telegraph - «Θα μπορούσαν να επιστραφούν απλά με την αλλαγή ενός νόμου»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ένα αποκαλυπτικό έγγραφο φέρνει στο φως η βρετανική “Telegraph”, σύμφωνα με το οποίο ο νόμος που εμποδίζει την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα θα μπορούσε να αλλάξει. Tην ώρα που το ζήτημα τέθηκε εκ νέου στο προσκήνιο, έπειτα από τις πρόσφατες επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Μπόρις Τζόνσον, αποκαλύπτεται τώρα ότι ο νόμος αυτός θα μπορούσε να αλλάξει.

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Telegraph, σύμφωνα με τον συγκεκριμένο νόμο του 1963, απαγορεύεται η παραχώρηση συλλογών του Βρετανικού Μουσείου. Αυτόν τον νόμο έχουν επικαλεστεί κατά καιρούς οι βρετανοί αξιωματούχοι που εναντιώνονται στην επανένωση των γλυπτών. Την ίδια ώρα, θυμίζεται πως η πλειοψηφία των Βρετανών που ρωτήθηκαν σε σχετική δημοσκόπηση, θεωρούν ότι τα Μάρμαρα «ανήκουν στην Ελλάδα».

Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας αποκαλύπτεται ότι το 1991 ο Βρετανός πρέσβης στην Αθήνα Νείβιντ Μάιερς είχε αναφέρει για τη διαμάχη ότι «αυτό το θέμα δεν μπορούμε να το κερδίσουμε» και συστήνει στη χώρα του να διατηρεί μια «μετριοπαθή στάση»...

Έγγραφο «φωτιά» της Telegraph για τα Γλυπτά το Παρθενώνα

«Οι Έλληνες γνωρίζουν ότι θα μπορούσαμε, να χαράξουμε ειδική νομοθεσία για την επιστροφή. Το πρόβλημα είναι ότι δεν θέλουμε» είχε τονίσει σε απόρρητη έκθεσή του προς την κυβέρνηση.

Οπότε συνάγεται ότι αρκεί μια απλή αλλαγή της συγκεκριμένης νομοθεσίας -ή έστω μιας ειδικής διάταξης- ώστε να ξεπεραστεί ο νομικός αυτός σκόπελος...

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share