Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Σοκ: Εκτέλεσαν ανήλικο άνδρα όταν διέπραξε το έγκλημα για το οποίο κατηγορούνταν

Όλες οι πληροφορίες

24 Νοεμβρίου 2021 12:57
Σοκ: Εκτέλεσαν ανήλικο άνδρα όταν διέπραξε το έγκλημα για το οποίο κατηγορούνταν
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το Ιράν εκτέλεσε σήμερα τα ξημερώματα έναν άνδρα που ήταν 17 ετών όταν συνελήφθη, ανακοίνωσε δικαστική πηγή, παρά τις εκκλήσεις οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανάμεσά τους και η Διεθνής Αμνηστία. Με την ευκαιρία διάβασε εδώ για την Νότια Καρολίνα, όπου οι θανατοποινίτες επιλέγουν τον τρόπο που θα πεθάνουν.

Η εκτέλεση του Αρμάν Αμπντολαλί, 25 ετών, πραγματοποιήθηκε στη φυλακή Ραζάι Σαχρ, κοντά στην Τεχεράνη, βάσει του «νόμου της αντεκδίκησης» που είχε ζητήσει η οικογένεια του θύματος, μετέδωσε το πρακτορείο της δικαστικής αρχής Mizan Online.

Η Διεθνής Αμνηστία είχε ζητήσει στις 11 Οκτωβρίου από το Ιράν να μην εκτελέσει τον Αμπντολαλί, ο οποίος είχε καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών το 2015 στη διάρκεια μιας «κατάφορα άδικης δίκης», όπως κατήγγειλε η μη κυβερνητική οργάνωση.

Κρίθηκε ένοχος ένοχος για τον φόνο της φίλης του

Ο Αμπντολαλί κρίθηκε ένοχος για τον φόνο της φίλης του «έπειτα από μια δίκη που βασίστηκε στην ‘ομολογία’ του που δόθηκε έπειτα από βασανιστήρια», κατήγγειλε η Αμνηστία.

Ο άνδρας καταδικάστηκε εκ νέου στην εσχάτη των ποινών το 2020 στη διάρκεια νέας δίκης, αφού το δικαστήριο έκρινε ότι ο έφηβος ευθυνόταν για τις πράξεις αυτές απουσία αποδείξεων περί του αντιθέτου, επεσήμανε η ΜΚΟ.

Η εκτέλεσή του αναβλήθηκε πολλές φορές το 2020 και μετά τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2021.

246 εκτελέσεις μέσα στο 2020

Το 2020 πραγματοποιήθηκαν στο Ιράν 246 εκτελέσεις, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα όπως και δυτικές ΜΚΟ έχουν καταδικάσει επανειλημμένα την Τεχεράνη για την εκτέλεση ανθρώπων που καταδικάστηκαν για εγκλήματα που διέπραξαν όταν ήταν ανήλικοι, κατά παράβαση της Διεθνούς Σύβασης για τα Δικαιώματα των Παιδιών, την οποία έχει υπογράψει το Ιράν.

Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν «κάνει ό,τι μπορεί για να μειώσει στο ‘μηδέν’ τον αριθμό των εκτελέσεων ανήλικων δραστών», είχε δηλώσει τον Ιούλιο ο Μαζίντ Ταφρέσι, αναπληρωτής διευθυντής διεθνών υποθέσεων της Δικαστικής Αρχής, αρμόδιος για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share