Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Χορηγήθηκε διεθνής άδεια στο χάπι της Pfizer για τον κορωνοϊό

Έκτακτες ανακοινώσεις

16 Νοεμβρίου 2021 14:17
Χορηγήθηκε διεθνής άδεια στο χάπι της Pfizer για τον κορωνοϊό
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Την Τρίτη, η υποστηριζόμενη από τα Ηνωμένα Έθνη Τράπεζα Φαρμακευτικών Ευρεσιτεχνιών (MPP) ανακοίνωσε ότι υπέγραψε συμφωνία με την Pfizer και τη Ridgeback Therapeutics για την παροχή εθελοντικής αδειοδότησης για το φάρμακο Paxlovid κατά του κορωνοϊού. Αυτό θα επιτρέψει στο MPP να συντονίζει την παραγωγή και τη διανομή του φαρμάκου σε όλο τον κόσμο. Παράλληλα, η Pfizer και η Moderna καταγράφουν συνολικά κέρδη 65.000 δολαρίων το λεπτό χάρη στα εμβόλιά τους κατά του κορωνοϊού, σύμφωνα με έκθεση του People’s Vaccine Alliance, η οποία προωθεί την πιο ίση κατανομή των εμβολίων στον κόσμο

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η MPP θα συνεργαστεί με αναγνωρισμένους κατασκευαστές γενόσημων φαρμάκων σε όλο τον κόσμο για να παράγει φθηνά Paxlovid σε 95 χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος σε όλο τον κόσμο, καλύπτοντας πάνω από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Οι δύο εταιρείες δεν θα λάβουν δικαιώματα από τις πωλήσεις, έως ότου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφασίσει ότι η πανδημία τελειώνει.

«Αυτή η άδεια είναι τόσο σημαντική γιατί, εάν εγκριθεί, αυτό το από του στόματος φάρμακο θα είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος και θα μπορούσε να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στη διάσωση ζωών, συμβάλλοντας στις παγκόσμιες προσπάθειες για την καταπολέμηση της τρέχουσας πανδημίας», είπε σε μια δήλωση ο εκτελεστικός διευθυντής της MPP, Τσαρλς Γκορ.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν ότι το Paxlovid, το οποίο είναι ένας συνδυασμός ενός ειδικού αντιικού παράγοντα για τον Covid και της ριτοναβίρης, ενός αντιικού που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των λοιμώξεων από τον HIV, έχει δώσει θετικά αποτελέσματα σε κλινικές δοκιμές.

Αυτά τα προκαταρκτικά ευρήματα έδειξαν ότι η θεραπεία Covid μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου κατά 89%, εάν χορηγηθεί λίγο μετά το θετικό τεστ. Οι εταιρείες έχουν στείλει τα ευρήματά τους στις ρυθμιστικές αρχές για εξουσιοδότηση έκτακτης ανάγκης.

Το αντιιικό Covid της Pfizer και της Ridgeback είναι ένας αναστολέας πρωτεάσης, δηλαδή ένας τύπος αντιιικού φαρμάκου που λειτουργεί επιβραδύνοντας τον ρυθμό αναπαραγωγής του κορωνοϊού και εμποδίζοντας την παραγωγή ορισμένων πρωτεϊνών.

Αυτό διατηρεί τα ιικά φορτία στους ασθενείς χαμηλά, γεγονός που δίνει στο ανοσοποιητικό σύστημα περισσότερες ευκαιρίες να τα αντιμετωπίσει. Συγχορηγείται με ριτοναβίρη, η οποία βοηθά στην επιβράδυνση του ρυθμού διάσπασης του αντιικού του Covid στον οργανισμό, εμποδίζοντας τη δραστηριότητά του να διαρκέσει περισσότερο.

Με την υπογραφή αυτής της συμφωνίας, η Pfizer ακολουθεί τα βήματα της Merck, η οποία υπέγραψε συμφωνία με την MPP τον περασμένο μήνα για την παροχή παρόμοιας εθελοντικής συμφωνίας αδειοδότησης για το αντι-Covid χάπι της, molnupiravir, το οποίο εγκρίθηκε πρόσφατα στο Ηνωμένο Βασίλειο και αναζητά έγκριση και αλλού.

Τον Σεπτέμβριο, η Pfizer και η συνεργάτςς της για την ανάπτυξη εμβολίων, BioNTech, υπέγραψαν συμφωνία με την κυβέρνηση Μπάιντεν για την παροχή 500 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων σε χώρες με χαμηλότερο εισόδημα, με αυτές τις δόσεις να πωλούνται σε μη κερδοσκοπική βάση.

«Η Pfizer παραμένει δεσμευμένη στην πραγματοποίηση επιστημονικών ανακαλύψεων ,για να βοηθήσει στον τερματισμό αυτής της πανδημίας για όλους τους ανθρώπους», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά.

«Πιστεύουμε ότι οι από του στόματος αντιικές θεραπείες μπορούν να διαδραματίσουν ζωτικό ρόλο στη μείωση της σοβαρότητας των λοιμώξεων από τον COVID-19, στη μείωση της πίεσης στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψής μας και στη διάσωση ζωών».

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share