Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Ινδονησία: Δάνειζε βιβλία με αντάλλαγμα σκουπίδια

Συλλέγει περίπου 100 κιλά (220 λίβρες) απορριμμάτων κάθε εβδομάδα!

9 Νοεμβρίου 2021 11:42
Ινδονησία: Δάνειζε βιβλία με αντάλλαγμα σκουπίδια
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μία βιβλιοθηκάριος, ονόματι Raden Roro Hendarti, στο νησί Ιάβα της Ινδονησίας δανείζει βιβλία σε παιδιά με μοναδικό αντάλλαγμα τα σκουπίδια που μαζεύουν. Με τον τρόπο αυτό η Raden, προωθεί δύο σημαντικές αξίες, αυτής της προστασίας του περιβάλλοντος και αυτής της εκπαίδευσης.

Η γυναίκα από την Ινδονησία οδηγεί κάθε μέρα το τρίκυκλό της με βιβλία στοιβαγμένα στο πίσω μέρος για τα παιδιά στο χωριό Muntang προκειμένου να τα ανταλλάξει με πλαστικά ποτήρια, σακούλες και άλλα απορρίμματα.

Μάλιστα, όπως η ίδια ανέφερε χαρακτηριστικά και στο Reuters, με τον τρόπο αυτό βοηθάει τα παιδιά να ενσωματώσουν στη ζωή τους το διάβασμα καθώς και να ευαισθητοποιηθούν για το περιβάλλον.

Μόλις η Raden εμφανίζεται, μικρά παιδιά, πολλά συνοδευόμενα από τις μητέρες τους, περικυκλώνουν τη «Βιβλιοθήκη των σκουπιδιών» της και αναμένουν για τα βιβλία.

Όλοι τους κουβαλούν σακούλες σκουπιδιών και το τρίτροχο της Raden γεμίζει γρήγορα ενώ την ίδια στιγμή τα βιβλία εξαφανίζονται και καταλήγουν στα χέρια των παιδιών. Είναι χαρούμενη που τα παιδιά θα αφιερώσουν λιγότερο χρόνο σε διαδικτυακά παιχνίδια ως αποτέλεσμα.

«Ας οικοδομήσουμε μια κουλτούρα αλφαβητισμού από νεαρή ηλικία για να μετριαστεί η βλάβη του διαδικτυακού κόσμου», είπε η Raden και πρόσθεσε «θα πρέπει επίσης να φροντίσουμε τα απόβλητά μας για να καταπολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή και να σώσουμε τη γη από τα σκουπίδια».

Δανειστική βιβλιοθήκη στην Ινδονησία

Σημειώνεται ότι η Raden συλλέγει περίπου 100 κιλά (220 λίβρες) απορριμμάτων κάθε εβδομάδα, τα οποία στη συνέχεια διαλέγονται από τους συναδέλφους της και στέλνονται για ανακύκλωση ή πωλούνται, ενώ έχει απόθεμα 6.000 βιβλίων να δανείσει και θέλει να μεταφέρει την υπηρεσία της και σε γειτονικές περιοχές.

Ο Kevin Alamsyah, ένας 11χρονος αναγνώστης, ψάχνει για τα απόβλητα που βρίσκονται στο χωριό.

"Όταν υπάρχουν πολλά σκουπίδια, το περιβάλλον μας θα γίνει βρώμικο και δεν θα είναι υγιές. Γι' αυτό ψάχνω για σκουπίδια για να δανειστώ ένα βιβλίο", λέει.

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι η Jiah Palupi, επικεφαλής της κύριας δημόσιας βιβλιοθήκης στην περιοχή, είπε ότι το έργο της Raden συμπλήρωσε τις προσπάθειές τους για την καταπολέμηση του εθισμού των νέων στα διαδικτυακά παιχνίδια και την προώθηση της ανάγνωσης.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share