Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Νέοι μπελάδες για Ζούκερμπεργκ: Υπάλληλοί τον κατηγορούν για παρενόχληση

Τι υποστηρίζουν στις αγωγές τους δύο πρώην υπάλληλοι του

27 Οκτωβρίου 2021 19:11
Νέοι μπελάδες για Ζούκερμπεργκ: Υπάλληλοί τον κατηγορούν για παρενόχληση
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ, τη σύζυγό του, αλλά και εταιρείες που διαχειρίζεται η οικογένειά του μηνύουν πρώην μέλη του προσωπικού του CEO του Facebook, καταγγέλλοντας σεξουαλική παρενόχληση, ρατσισμό και διακρίσεις.

Συγκεκριμένα, ένας πρώην γραμματέας του ισχυρίζεται ότι τον θώπευσαν και του έκαναν ανήθικη πρόταση, ενώ μία πρώην βοηθός ασφαλείας ότι έγινε στόχος «συκοφαντικών και σεξιστικών σχολίων».

Τα δύο αυτά άτομα, τα οποία εργάζονταν για τον ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο του Facebook και της συζύγου του, Πρισίλα Τσαν, έχουν καταθέσει ξεχωριστές αγωγές εναντίον του ζευγαριού και των πολυάριθμων εταιρειών που σχετίζονται με την οικογένεια.

Σύμφωνα με αυτές, οι εταιρείες της οικογένειας του Ζούκερμπεργκ είναι υπεύθυνες για σεξουαλική παρενόχληση και διακρίσεις από υπαλλήλους τους.

Τι συμβαίνει με την ψηφοφορία για το Facebook;

Παράλληλα, οι πρώην εργαζόμενοι του δισεκατομμυριούχου υποστηρίζουν ότι δεν τους καταβλήθηκαν μισθοί, μεταξύ άλλων αξιώσεων.

Οι ενάγοντες είναι η Mia King και ένας άνδρας που αναφέρεται ως John Doe (δεν είναι το πραγματικό του όνομα), ωστόσο αξίζει να σημειωθεί πως το ίδιο το Facebook δεν εμπλέκεται στις αγωγές.

Οι αγωγές, οι οποίες κατατέθηκαν τον περασμένο μήνα στο Ανώτατο Δικαστήριο της Κομητείας του Σαν Φρανσίσκο, ήρθαν στο φως την Τρίτη (26/10) από το Insider.

Από την πλευρά του, ο Ben LaBolt, εκπρόσωπος της οικογένειας του Ζούκερμπεργκ, σε δήλωσή του σημειώνει ότι «ξεχωριστές έρευνες πολλών εβδομάδων για τις καταγγελίες» κατέληξαν στο πόρισμα ότι «αυτοί οι ισχυρισμοί δεν μπορούσαν να τεκμηριωθούν».

«Το οικογενειακό γραφείο λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψιν τις καταγγελίες για κακή συμπεριφορά στο χώρο εργασίας και διερευνά αμέσως όλα αυτά τα θέματα», συμπληρώνει, σημειώνοντας επίσης πως «οποιαδήποτε καταγγελία γίνεται στο τμήμα του ανθρώπινου δυναμικού μας λαμβάνεται σοβαρά υπόψη, διερευνάται και αντιμετωπίζεται».

«Είμαστε περήφανοι για την ομάδα επαγγελματιών που εργάζονται στο οικογενειακό γραφείο και είμαστε σίγουροι ότι αυτοί οι ισχυρισμοί, που επιδιώκουν να υποτιμήσουν άδικα τους συναδέλφους μας, θα πέσουν στο κενό», καταλήγει.

Ο LaBolt αρνήθηκε πάντως να απαντήσει σε περαιτέρω ερωτήσεις.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η King είναι Αφροαμερικανή και μέλος της LGBTQ κοινότητας, ενώ εργαζόταν ως «Βοηθός Ασφαλείας» από τον Μάιο του 2018 έως τον Φεβρουάριο του 2019 για την Limitless Specialty Services LLC, η οποία παρέχει υπηρεσίες ασφαλείας για την οικογένεια του Ζούκερμπεργκ.

Ο Doe, ένας ανοιχτά ομοφυλόφιλος άνδρας, εργάστηκε ως «Household Operations Manager» για την οικογένεια από τον Ιανουάριο του 2017 έως τον Μάρτιο του 2019.

Απειλές σε Ζούκερμπεργκ από χάκερ:

Στην καταγγελία της, 29 σελίδων, η King υποστηρίζει ότι της έγιναν πολλά ταπεινωτικά σχόλια για το χρώμα της, αλλά και για το στήθος της.

Επιπλέον, ισχυρίστηκε ότι όταν ανέφερε τα παράπονά της στην εταιρεία, μια γυναίκα συνάδελφός της, τής είπε ότι «οι άντρες είναι εξουσία εδώ», αλλά και πως ήταν υποχρεωμένη να εργάζεται υπερωρίες χωρίς να τις πληρώνεται.

Ο Doe, στην 35σέλιδη καταγγελία του, σημειώνει ότι ήταν υπεύθυνος για την «επίβλεψη και διαχείριση διαφόρων ακινήτων για την οικογένεια του Ζούκερμπεργκ». Λόγω της θέσης του είχε έπρεπε να εργάζεται περισσότερες από 40 ώρες την εβδομάδα και περισσότερες από οκτώ ώρες την ημέρα, «για τις οποίες δεν πληρώθηκε ποτέ», ενώ πολλές φορές «αναγκάστηκε να εργάζεται δεκαεπτά ώρες για να προετοιμάσει ένα ακίνητο πριν από την άφιξη των Ζούκερμπεργκ» χωρίς να πληρωθεί υπερωρία.

Ο Doe, ο οποίος πάσχει από επιληψία, αναγκάστηκε επίσης να κάνει εργασίες που επιδείνωσαν την κατάστασή του ή έθεσαν τη ζωή του σε κίνδυνο, όπως το να ανέβει σκάλες ή να μεταφέρει βαριά αντικείμενα. Επιπλέον, ισχυρίστηκε ότι δέχθηκε σεξουαλική παρενόχληση, αλλά και ότι έγινε στόχος υποτιμητικών σχολίων για τους ομοφυλόφιλους.

«Οι πελάτες μας ανυπομονούν να αποδείξουν τους ισχυρισμούς τους και να αναζητήσουν δικαιοσύνη στο δικαστήριο», δήλωσε η Colleen Mullen, δικηγόρος της King και του Doe.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share