Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Άλεκ Μπάλντουιν: Ποιος έβαλε τη σφαίρα στο όπλο

Σοκ από τον εξ αμελείας φόνο της 42χρονης διευθύντριας Φωτογραφίας

25 Οκτωβρίου 2021 09:23
Άλεκ Μπάλντουιν: Ποιος έβαλε τη σφαίρα στο όπλο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Απίστευτο, παρανοϊκό, εξωφρενικό και πάνω απ’ όλα τραγικό. Το Χόλιγουντ θρηνεί. Η μεγάλη οικογένεια των κινηματογραφιστών, όλων των ειδικοτήτων, να παραμιλάει και να μην το πιστεύει. Και ο Αλεκ Μπάλντουιν σε ατελείωτο σπαραγμό. Ιστορία που θυμίζει ταινία τρόμου.

Νεκρή από σφαίρα η Χαλίνα Χάτσινς. Μόλις 42, πάνω στην επαγγελματική της απογείωση ως διευθύντρια Φωτογραφίας, ρόλος σπάνιος για γυναίκα. Σε κρίσιμη κατάσταση ο Τζόελ Σόουζα. Κοντά στα 48, με δύο παιδιά, παντρεμένος, συγγραφέας, σκηνοθέτης θεάτρου και κινηματογράφου. Τα γυρίσματα, φυσικά, σταμάτησαν. Το θρυλικό ράντζο «Μπονάντζα» εκεί κοντά στη Σάντα Φε, η τοποθεσία των γυρισμάτων ενός γουέστερν με την προσωρινή ονομασία «Rust» (σκουριά) έχει μεταβληθεί σε νεκροταφείο χωρίς τάφους.

Άλεκ Μπάλντουιν: «Ραγίζει η καρδιά μου» – Καταγγελία πως ήταν αληθινή σφαίρα στο όπλο

Το μυαλό όλων σε κατάσταση flashback. Θυμήθηκαν τον γιο του Μπρους Λι που πάνω σε εναέρια σκηνή δράσης «εγκατέλειψε» και πήγε να βρει τον πατέρα του στον άλλο κόσμο. Θυμήθηκαν τις πολλές ανθρώπινες κινηματογραφικές απώλειες στα γυρίσματα του «Αποκάλυψη τώρα» του μεγαλομανούς Φράνσις Φορντ Κόπολα. Οταν στα πυκνά δάση των Φιλιππίνων και όταν από τις αβάσταχτες ταλαιπωρίες κάποιοι δεν άντεξαν. Θυμήθηκαν τον μακαρίτη Μάρλον Μπράντο, στην ίδια ταινία, να πλακώνεται με τον Κόπολα. Θυμήθηκαν ακόμα την ως εκ θαύματος σωτηρία του Τζορτζ Κλούνεϊ στα γυρίσματα της κατασκοπευτικής ταινίας «Syriana». Τότε που τη γλίτωσε με σοβαρό τραύμα στον λαιμό του. Θυμήθηκαν πολλούς κασκαντέρ να παίζουν τη ζωή τους κορόνα-γράμματα, καβάλα πάνω σε μηχανές που κάνουν σλάλομ σε μικρούς σκοτεινούς δρόμους αναπτύσσοντας ιλιγγιώδη ταχύτητα ή όταν «γκρεμίζονται» από πολυώροφα κτίρια. Θυμήθηκαν και τον τραυματισμό του Τομ Κρουζ στα γυρίσματα ενός εκ των πολλών επεισοδίων των «Επικίνδυνων αποστολών».

Τα θυμήθηκαν όλα. Ωστόσο τέτοιο πράγμα πρώτη φορά. Και φυσικά όλοι ελπίζουν και εύχονται «πρώτη και τελευταία». Τα κινηματογραφικά μεροκάματα είναι για μερικούς παχυλά. Κάποιες φορές όμως μετατρέπονται σε μεροκάματα θανάτου. Τελικά, ποιος ο υπεύθυνος, ο ένοχος, ο δολοφόνος; Ποιος τοποθέτησε στο σετ ένα τέτοιο αληθινό όπλο; Ποιος έβαλε στη θαλάμη του όπλου αληθινές σφαίρες; Και γιατί ο Αλέκ Μπάλντουιν, ένας εκ των πολλών παραγωγών αλλά και πρωταγωνιστής αυτής της ταινίας, άρχισε στα γυρίσματα να παίζει με αυτό το όπλο;

Για όλα φταίει ο φροντιστής

Ο Διονύσης Σαμιώτης είναι ο πιο επιτυχημένος παραγωγός στο ελληνικό σινεμά. Μνημειώδεις οι παραγωγές που οργάνωσε, επιμελήθηκε και επέβλεψε. Η υπογραφή του σε ταινίες που έγραψαν τόσο στα ταμεία όσο και στους θεατές και στους κριτικούς.

Σαμιώτης Baldwin

Οπως «Ευτυχία», «Βαλκανιζατέρ», «Πολίτικη κουζίνα», «Μόλις χώρισα». Και από τις 23 Δεκεμβρίου «Σμύρνη μου αγαπημένη». Μια παραγωγή της τάξεως των 5 σχεδόν εκατ. ευρώ. Ισως η πιο ακριβή από συστάσεως ελληνικού κινηματογράφου. Το σενάριο της Μιμής Ντενίση, από το ομότιτλο δικό της θεατρικό και η σκηνοθεσία του Γρηγόρη Καραντινάκη. Ο Διονύσης λοιπόν ο πιο αρμόδιος να εξηγήσει και να λύσει το μυστήριο του φονικού που έλαβε χώρα πριν από μερικά 24ωρα με «δράστη», εξ αμελείας, τον Αλεκ Μπάλντουιν. Ο Διονύσης Σαμιώτης σε ρόλο Ηρακλή Πουαρό:

- Μερικοί με θεωρίες συνωμοσίας ισχυρίζονται ότι πρόκειται περί δολιοφθοράς εναντίον του Netflix από αντίπαλη εταιρεία. «Αστεία πράγματα. Δηλαδή κάποιος δόλιος τρύπωσε στο σετ και αντικατέστησε το ψεύτικο όπλο με αληθινό με την ελπίδα ο Μπάλντουιν ή άλλος ηθοποιός να το πάρει, να παίξει μ’ αυτό κι έτσι να σκοτώσει».

- Τότε τι έγινε, ποια η δική σου ερμηνεία; «Οι τελευταίες μαρτυρίες μιλάνε για prop gun. Που σημαίνει ότι το συγκεκριμένο όπλο δεν ήταν από εκείνα της δράσης που έχει μαζί του ο οπλουργός. Τα prop guns είναι μέρος του σκηνικού και τα φέρνει ο φροντιστής. Είναι ενοικιαζόμενα και φυσικά ψεύτικα».

- Τι σημαίνει φροντιστής; «Είναι ο άνθρωπος που φέρνει τα αντικείμενα του σκηνικού. Oπως έπιπλα, βάζα, ένα ειδικό στυλό, σημειωματάρια, πολυέλαιους και πάει λέγοντας, Oλα αυτά που έχουν σχεδιάσει οι σκηνογράφοι».

- Για παράδειγμα; «Ας πούμε ότι έχεις ένα σκηνικό και στον τοίχο έχεις κρεμασμένη μια καραμπίνα. Αυτή η καραμπίνα δεν παίζει, είναι διακοσμητική. Είναι prop gun και είναι ψεύτικη. Αρα ο Αλεκ Μπάλντουιν, αυτό και το πιθανότερο σενάριο, ξεκρέμασε ή το σήκωσε από το τραπέζι και στη συνέχεια άρχισε να παίζει με αυτό πιστεύοντας φυσικά ότι είναι ψεύτικο. Κι όμως ήταν αληθινό. Απίστευτο και ανατριχιαστικό».

- Επομένως η ευθύνη πέφτει πάνω στους ώμους του φροντιστή. «Προφανώς είναι λάθος του φροντιστή. Τραγικό λάθος. Αν επρόκειτο για κανονικό όπλο δράσης, η ευθύνη θα ήταν του οπλουργού και το περιεχόμενο θα ήταν άσφαιρο».

- Μα καλά ο φροντιστής δεν έπρεπε να είχε τοποθετήσει ψεύτικο όπλο; «Επρεπε αλλά προφανώς δεν πρόσεξε, ούτε σκέφτηκε την πιθανότητα να παίξει κάποιος με αυτό το αληθινό όπλο και να σκοτώσει... Τα όπλα τα νοικιάζουν και συνήθως είναι ρέπλικες. Το πώς αυτό το όπλο βρέθηκε αληθινό είναι τεράστια εγκληματική αμέλεια του φροντιστή. Πήρε στον λαιμό του αθώους ανθρώπους».

- Υπάρχει ειδικότητα οπλουργός; «Φυσικά υπάρχει. Ο οπλουργός είναι μέλος της ομάδας των ειδικών εφέ. Και κάθε οπλουργός, όπως και στην Ελλάδα, λειτουργεί με ειδική άδεια. Αυτός βάζει άσφαιρα. Μόνο αυτός. Και μάλιστα απαγορεύεται στις πρόβες οι ηθοποιοί να χρησιμοποιούν τέτοια όπλα. Μόνο ο οπλουργός τα δίνει στους ηθοποιούς στη διάρκεια των αληθινών λήψεων των συγκεκριμένων σκηνών».

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share