Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

«Η πανδημία κορωνοϊού θα παραταθεί ως αργά το 2022» - Δραματική προειδοποίηση από ΠΟΥ

«Μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από όσο θα έπρεπε»

23 Οκτωβρίου 2021 11:10
«Η πανδημία κορωνοϊού θα παραταθεί ως αργά το 2022» - Δραματική προειδοποίηση από ΠΟΥ
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η πανδημία του κορωνοϊού «θα διαρκέσει έναν χρόνο περισσότερο απ’ όσο θα έπρεπε», διότι οι φτωχές χώρες δεν λαμβάνουν τα εμβόλια που έχουν ανάγκη, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Ο δρ Μπρους Έιλγουορντ, ανώτερος αξιωματούχος του ΠΟΥ, εξήγησε ότι αυτό σημαίνει πως η υγειονομική κρίση θα μπορούσε «εύκολα να παραταθεί ως αργά το 2022». Ενώ, η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας θα προχωρήσει στην άρση του lockdown για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού μόνο αφού έχει εμβολιαστεί πλήρως το 90% του πληθυσμού.

Λιγότερο από το 5% του πληθυσμού της Αφρικής έχει κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού έναντι του 40% στις περισσότερες άλλες ηπείρους.

Ο Έιλγουορντ κάλεσε τις πλούσιες χώρες να προσφέρουν τη σειρά τους στην... «ουρά» για το εμβόλιο, ώστε οι φαρμακευτικές εταιρείες να δώσουν προτεραιότητα στις φτωχότερες χώρες.

Ο αξιωματούχος του ΠΟΥ επισήμανε στο BBC ότι οι πλούσιες χώρες πρέπει να ελέγξουν πού βρίσκονται σε ό,τι αφορά τις δωρεές τους σε εμβόλια, βάσει των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει.

«Μπορώ να σας πω ότι δεν βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Πρέπει πραγματικά να εντείνουμε τους ρυθμούς. Διαφορετικά ξέρετε τι θα συμβεί; Αυτή η πανδημία θα συνεχιστεί έναν χρόνο περισσότερο από όσο θα έπρεπε», υπογράμμισε.

Μια ένωση φιλανθρωπικών οργανώσεων, η People’s Vaccine, έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι μόνο μία στις επτά δόσεις, τις οποίες έχουν δεσμευτεί να δωρίσουν οι πλούσιες χώρες και οι φαρμακευτικές εταιρείες, όντως φτάνει στον προορισμό της.

Η μεγάλη πλειονότητα των εμβολίων κατά της COVID-19 έχει δοθεί σε χώρες με υψηλά ή άνω του μέσου εισοδήματα, ενώ στην Αφρική έχει χορηγηθεί μόλις το 2,6% των δόσεων που έχουν γίνει παγκοσμίως.

Η People’s Vaccine επέκρινε επίσης τον Καναδά και τη Βρετανία, επειδή πήραν εμβόλια για τους δικούς τους πληθυσμούς από το πρόγραμμα COVAX του ΟΗΕ για τον δίκαιο και ισότιμο διαμοιρασμό των εμβολίων.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η Βρετανία πήρε από το πρόγραμμα COVAX 539.730 δόσεις του εμβολίου της Pfizer, ενώ ο Καναδάς πήρε σχεδόν ένα εκατομμύριο δόσεις του AstraZeneca.

Aν και δικαιούνται να πάρουν δόσεις, καθώς χρηματοδότησαν το πρόγραμμα αυτό, εντούτοις οργανώσεις όπως η Oxfam αναφέρουν ότι αυτό που έκαναν η Βρετανία και ο Καναδάς ήταν «ανήθικο».

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share