Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Αυστρία: Παραιτήθηκε ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς (Video)

Είναι ύποπτος για διαφθορά

9 Οκτωβρίου 2021 22:26
Αυστρία: Παραιτήθηκε ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς (Video)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Την απόφασή του να παραιτηθεί από καγκελάριος της Αυστρίας ανακοίνωσε ο Σεμπάστιαν Κουρτς, εν μέσω έρευνας για διαφθορά εναντίον του από την Εισαγγελία.

Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος, θα διατηρήσει την ιδιότητά του ως βουλευτής και θα συνεχίσει να είναι επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος της Αυστρίας. Στη δήλωσή του εξήγησε ότι πήρε την απόφαση να παραιτηθεί προκειμένου να «κάνει χώρο» και να διασφαλίσει ότι το έθνος έχει «μία σταθερή κυβέρνηση».

«Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι σταθερότητα. Γι' αυτό θέλω να απομακρυνθώ για να βοηθήσω να λυθεί αυτό το αδιέξοδο, να εμποδίσω το χάος και να εγγυηθώ τη σταθερότητα» ανέφερε.

Η ανακοίνωσε της παραίτησης έρχεται λίγο πριν η αντιπολίτευση καταθέσει πρόταση δυσπιστίας. Ο Κουρτς πρότεινε τον υπουργό Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ ως διάδοχό του στην Καγκελαρία.

Προ ημερών η είδηση ότι ο Κουρτς βρίσκεται στο επίκεντρο έρευνας για διαφθορά είχε πέσει σαν κεραυνός εν αιθρία. Εκτός από τον Κουρτς η έρευνα επικεντρώνεται σε ακόμα εννέα υπόπτους καθώς και σε τρεις οργανώσεις, με τον μέχρι πρότινος καγκελάριο να κατηγορείται συνέργεια σε δωροδοκία και απόπειρα ελέγχου των μέσων ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, μεταξύ του 2016 και του 2018, το Υπουργείο Οικονομικών της Αυστρίας χρησιμοποίησε δημόσια κονδύλια «για να εξυπηρετηθεί το συμφέρον του κόμματος και πολιτικών σκοπιμοτήτων, συχνά χρηματοδοτώντας εν μέρει χειραγωγημένες δημοσκοπήσεις».

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη κυβέρνηση του Σεμπάστιαν Κουρτς, μαζί με τον ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας, είχε καταρρεύσει το 2019 μετά το σκάνδαλο του «Ibiza-gate». Επανήλθε στην εξουσία τον Ιανουάριο του 2020, αυτή τη φορά με τους Πράσινους στο πλευρό του. Ενώ, πολεμικό σκηνικό στήνει η Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ!

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share