Σάββατο, 29 Ιανουαρίου 2022

Πρόστιμο μαμούθ στην Pfizer 2,3 δις δολαρίων για παράνομη προώθηση φαρμάκου

Βόμβα!

8 Οκτωβρίου 2021 14:12
Πρόστιμο μαμούθ στην Pfizer 2,3 δις δολαρίων για παράνομη προώθηση φαρμάκου
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson. Ψάχνοντας κανείς κάποιες παραπάνω πληροφορίες σχετικά με τον εμβολιασμό, μπορεί να βρει… λαβράκια. Όπως συνέβη και τώρα με το αμαρτωλό παρελθόν του πρώτου φαρμακευτικού κολοσσού.

Πρώτα από όλα να αναφέρουμε πως πρόκειται για υπόθεση του 2009. Τότε, η Pfizer είχε αναγκαστεί να καταβάλει πρόστιμο 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς πραγματοποιήθηκαν εις βάρος της καταγγελίες για «δόλιες εμπορικές πρακτικές», επί κυβερνήσεως Μπαράκ Ομπάμα.

«Πρόκειται για το υψηλότερο πρόστιμο που επιβλήθηκε ποτέ από την αμερικανική Δικαιοσύνη στον τομέα της υγείας», ανέφερε η ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Πρόστιμο μαμούθ στην Pfizer 2,3 δις δολαρίων για παράνομη προώθηση φαρμάκου

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, η Pfizer «προώθησε το Bextra για πολλές χρήσεις και δόσεις τις οποίες ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) είχε αρνηθεί να πιστοποιήσει λόγω κινδύνων που συνδέονται με αυτό το αντιφλεγμονώδες».

Πώς όμως μοιράζονται αυτά 2,3 δις; Με βάση τους όρους του συμβιβασμού με το υπουργείο Δικαιοσύνης, η Pfizer κατέβαλλε 1,3 δισ. δολαρίων σε ποινικές ευθύνες που συσχετίζονται με το Bextra, και 1 δισ. δολ. σε αστικά πρόστιμα.

Βέβαια, το συγκεκριμένο ρεκόρ δεν έμελλε να κρατήσει πολύ, καθώς το 2012 το αμερικανικό δημόσιο επέβαλε 3 δισ. δολ. στη βρετανική εταιρία GlaxoSmithKline για απάτη με φάρμακα στις ΗΠΑ.

TAGS
 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share