Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Pandora Papers: 283 Έλληνες βρίσκονται στη λίστα! Πότε θα γίνουν οι αποκαλύψεις

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης απορρίπτει τις υπόνοιες

4 Οκτωβρίου 2021 20:51
Pandora Papers: 283 Έλληνες βρίσκονται στη λίστα! Πότε θα γίνουν οι αποκαλύψεις
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Αναφορές και σε Έλληνες έχουν τα Pandora Papers, η δημοσιογραφική έρευνα που δημοσιεύσαν χθες, Κυριακή, διεθνή ΜΜΕ και την οποία συντόνισε το Διεθνές Δίκτυο Ερευνητών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists - ICIJ).

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα μεταξύ των 27.000 πραγματικών δικαιούχων offshore εταιρειών που έχουν εντοπισθεί συμπεριλαμβάνονται και 283 Έλληνες.

Τα δεδομένα για κάποιους από αυτούς αναμένεται να γίνουν γνωστά μέσα στον Οκτώβριο. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα, στη λίστα με τα ονόματα των Pandora Papers δεν υπάρχει Έλληνας πολιτικός, για αυτό και στον χάρτη που δείχνει τη διασπορά των ονομάτων των πολιτικών ανά χώρα, η Ελλάδα έχει χρωματιστεί λευκή.

 238 Έλληνες βρίσκονται στη λίστα των Pandora Papers

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης απορρίπτει τις υπόνοιες

Όσον αφορά την Κύπρο, τα Pandora Papers κάνουν αναφορά και στο δικηγορικό γραφείο του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη σε σχέση με απόκρυψη της πραγματικής ταυτότητας ιδιοκτήτη εταιρειών offshore, ενός αμφιλεγόμενου Ρώσου πολιτικού, κάτι που το δικηγορικό γραφείο αρνείται.

Η εταιρεία Anastasiades & Partners, από την πλευρά της, απορρίπτει με δήλωση προς την εφημερίδα την κατηγορία. Με δήλωσή του στον Guardian και το BBC και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τονίζει ότι υπήρξε κάτοχος μετοχών σε αυτήν την εταιρεία μέχρι την εκλογή του ενώ δεν είχε κανέναν ενεργό ρόλο στη νομική εταιρεία από όταν έγινε ηγέτης της αντιπολίτευσης το 1997.

«Δεν έχω γνώση και θα ήταν αδύνατο για μένα να γνωρίζω και να είμαι σε θέση να απαντήσω σε οποιαδήποτε κατηγορία αφορά το χειρισμό των υποθέσεων της πρώην εταιρείας μου», σημειώνεται στη δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη προς την εφημερίδα. Προσθέτει ότι η σχέση του με τον κ. Λεμπεντεφ ήταν «εγκάρδια» αλλά ποτέ σχέση δικηγόρου-πελάτη.

Ο Guardian σχολιάζει πως δεν υπάρχει υπόνοια περί ανάμειξης του Προέδρου στις δραστηριότητες του νομικού γραφείο, αλλά αμφισβητεί τη σύνεση της απόφασης να επιτρέψει στο γραφείο να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το όνομά του, «την ώρα που προφανώς δεν είχε ούτε επίβλεψη, ούτε έλεγχο».

Το νομικό γραφείο από την πλευρά του διευκρινίζει προς τον Guardian πως οι τρεις υπάλληλοί του που κατά την Alcogal είχαν δηλωθεί ως ωφελούμενοι ιδιοκτήτες των υπεράκτιων εταιρειών δεν είχαν ποτέ δηλωθεί ως τέτοιοι, αλλά ως διαχειριστές εκ μέρους του ιδιοκτήτη, σε απόλυτη συμφωνία με τον κυπριακό νόμο. Η δήλωση της εταιρείας προς τον Guardian επίσης τονίζει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει καμία ενεργή εμπλοκή στις δραστηριότητες του νομικού γραφείου από το 1997.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, τόσο το νομικό γραφείο όσο και ο ιδρυτής του είχαν ξεχωριστές σχέσεις με τον κ. Λεμπέντεφ, ενώ του παρείχαν συμβουλές ώστε να αποκτήσει την κυπριακή υπηκοότητα, κάτι που έγινε το 2011.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share