Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2021

Εκλογές-θρίλερ στη Γερμανία: Τελειώνει η εποχή Μέρκελ! Τα σενάρια για τον νικητή και η επόμενη ημέρα στην Ευρώπη

Τι θα κρίνει το αποτέλεσμα - Οι πιθανές συμμαχίες για κυβέρνηση

26 Σεπτεμβρίου 2021 09:17
Εκλογές-θρίλερ στη Γερμανία: Τελειώνει η εποχή Μέρκελ! Τα σενάρια για τον νικητή και η επόμενη ημέρα στην Ευρώπη
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Εξαιρετικά αμφίρροπη είναι η κούρσα διαδοχής της Άνγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία καθώς οι Γερμανοί προσέρχονται σήμερα στις κάλπες σε μια αναμέτρηση που παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα όχι μόνον η κοινή γνώμη κι ο επιχειρηματικός κόσμος στη Γερμανία, αλλά και ολόκληρη η Ευρώπη. Με την Άνγκελα Μέρκελ να μιλάει για τις δύσκολες, τις ευχάριστες, αλλά και τις άβολες στιγμές της καριέρας της, αποκαλύπτοντας ότι η πιο δύσκολη στιγμή ήταν όταν ζήτησε τόσα πολλά από τους Έλληνες.

Eίναι αδύνατο να διαπιστωθεί με βεβαιότητα ποιος πολιτικός σχηματισμός θα προηγείται όταν κλείσουν την Κυριακή -οι Σοσιαλδημοκράτες ή τα δύο Xριστιανικά Kόμματα CDU και CSU.

Στις δημοσκοπήσεις αυτής της εβδομάδας, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, τα ποσοστά του SPD κυμαίνονται μεταξύ 24% και 26% και των Xριστιανικών Kομμάτων μεταξύ 21% και 25%. Στις περισσότερες όμως έρευνες η ποσοστιαία διαφορά των δύο πολιτικών δυνάμεων κινείται εντός του «στατιστικού λάθους», που είναι, ανάλογα με το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων, 2,5%-3%.

Σε μια προσπάθεια να κερδίσουν κυρίως τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους, τα κόμματα διεξάγουν ακόμη και σήμερα προεκλογικές εκδηλώσεις. Στο πλευρό του υποψηφίου των δύο Χριστιανικών Κομμάτων, Άρμιν Λάσετ η καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, συμμετείχε αυτή την εβδομάδα σε τρεις προεκλογικές εκδηλώσεις.

Η τελευταία ξεκίνησε σήμερα το μεσημέρι στη γενέτειρα του Άρμιν Λάσετ, το Άαχεν. Το κεντρικό μοτίβο αυτών των συγκεντρώσεων είναι ότι σε περίπτωση που αναδειχθεί πρώτο κόμμα το SPD, η Γερμανία θα πάει αριστερά.

Σε προεκλογική συγκέντρωση στην Κολωνία ο υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών, Όλαφ Σολτς, υποστήριξε την αναγκαιότητα της πολτικής αλλαγής, ενώ το κεντρικό σύνθημα της υποψήφιας των Πρασίνων, Αναλένα Μπέρμποκ, χθες στο Ντίσελντορφ ήταν ένα «οικολογικό ξεκίνημα».

Ο δε πρόεδρος των Φιλελευθέρων, Κρίστιαν Λίντνερ, επεσήμανε στο Δεύτερο Γερμανικό Πρόγραμμα (ZDF) για μια ακόμη φορά, ότι προτιμά έναν κυβερνητικό συνασπισμό με τα Χριστιανικά Κόμματα και τους Πράσινους.

Παράλληλα όμως δεν απέκλεισε ρητά τη συνεργασία με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους. Από την πλευρά τους το SPD και οι Πράσινοι δεν έχουν αποκλείσει καμία κυβερνητική συνεργασία – ούτε με το κόμμα η Αριστερά. Σε προεκλογική εκδήλωση στο Βερολίνο ο επικεφαλής της προεκλογικής του εκστρατείας, Ντίντμαρ Μπαρτς, τόνισε ότι μια πολιτική αλλαγή στη Γερμανία θα επιτευχθεί μόνο με τη συμμετοχή της Αριστεράς σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους.

Οι πιθανοί κυβερνητικοί συνασπισμοί

Με βάση τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, προκύπτουν οι ακόλουθοι πιθανοί κυβερνητικοί συνασπισμοί:

  • SPD-CDU/CSU
  • SPD-FDP-Πράσινοι
  • SPD-Πράσινοι-Αριστερά, και
  • CDU/CSU-FDP-Πράσινοι.

Επειδή κανένα άλλο κόμμα δεν θέλει να συνεργαστεί μαζί του, το ακροδεξιό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) βρίσκεται εκτός κυβερνητικού κάδρου.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share