Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Εκλογικό θρίλερ στη Γερμανία: Μάχη για τους αναποφάσιστους - Τι δείχνουν τα στοιχεία των τελευταίων δημοσκοπήσεων

Η κλιματική αλλαγή πρώτη στην ατζέντα

25 Σεπτεμβρίου 2021 10:26
Εκλογικό θρίλερ στη Γερμανία: Μάχη για τους αναποφάσιστους - Τι δείχνουν τα στοιχεία των τελευταίων δημοσκοπήσεων
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Εκλογικό θρίλερ αναμένεται αύριο στη Γερμανία, με τη διαφορά μεταξύ των κομμάτων που κατέρχονται στον εκλογικό στήβο να είναι μικρή. Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στη χώρα μας.

Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) παραμένει μπροστά στην κούρσα με μία διαφορά της τάξης του 3%, ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της απερχόμενης καγκελάριου Άνγκελας Μέρκελ παραμένουν στη δεύτερη θέση, σύμφωνα με τα στοιχεία δημοσκοπήσεων.

Το κεντρο-αεριστερό SPD συγκεντρώνει το 25%, ενώ δεύτερο έρχεται το CDU με 22%, όπως δείχνουν τα στοιχεία της δημοσκόπησης που έγινε από την εταιρεία Forsa για λογαριασμό των δικτύων RTL και NTV.

Στη δημοσκόπηση έλαβαν μέρος 2.002 άτομα και διενεργήθηκε μεταξύ 20ης και 23ης Σεπτεμβρίου. Τα ποσοστά των δύο βασικών διεκδικητών παραμένουν αμετάβλητα, σε σχέση με την τελευταία έρευνα της ίδιας εταιρείας που δημοσιοποιήθηκε νωρίτερα μέσα στην περασμένη εβδομάδα.

Το SPD είχε καταφέρει να αποκτήσει μεγαλύτερη διαφορά, ωστόσο οι Χριστιανοδημοκράτες μείωσαν την «ψαλίδα».

Οι Πράσινοι έρχονται στην τρίτη θέση με 17% , οι Ελεύθεροι Δημοκράτες αύξησαν το ποσοστό τους κατά 1%, φτάνοντας στο 12%, ενώ το κόμμα της ακροδεξιάς (AfD) παραμένει στο 10%. Το κόμμα της Αριστεράς συγκεντρώνει το 6%.

Στη δημοσκόπηση φάνηκε πως το 28% των Γερμανών προτιμά των Όλαφ Σολτς, τον επικεφαλής του SPD, για την καγκελαρία. Ο αντικαταστάτης της Μέρκελ στην ηγεσία του CDU, Άρμιν Λάσετ, έρχεται τρίτος με 13%, μετά την Αναλένα Μπέρμποκ των Πρασίνων που συγκέντρωσε 16%.

Ισχνό προβάδισμα στο SPD δίνει δεύτερη δημοσκόπηση

Την ίδια ώρα, δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Allensbach για λογαριασμό της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) δίνει ισχνό προβάδισμα στο SPD, που επικρατεί με 26% έναντι του 25% των CDU/CSU.

Οι Πράσινοι συγκεντρώνουν 16%, ενώ οι Ελεύθεροι Δημοκράτες και το AfD λαμβάνουν 10.5% και 10%, αντίστοιχα. Οι Αριστεροί παίρνουν 5%.

Η εν λόγω δημοσκόπηση έλαβε χώρα μεταξύ 16 - 23 Σεπτεμβρίου σε δείγμα 1.554 πολίτες.

Το μήνυμα της Μέρκελ στους ψηφορόους

Η απερχόμενη καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, έστειλε το δικό της μήνυμα πριν από το άνοιγμα των καλπών, αναφέροντας πως η ψήφος στο CDU/CSU είναι ψήφος για μία «σταθερή» Γερμανία.

Κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού της μηνύματος, η Μέρκελ σημείωσε πως θα ταξιδέψει στο Αάαχεν για να μιλήσει σχετικά με τον Άρμιν Λάσετ.

«Πρέπει να βγούμε αποφασιστικά ... και απλά να πούμε ότι αφορά τη Γερμανία. Για να διατηρήσει τη Γερμανία σταθερή, ο Αρμίν Λασκέτ πρέπει να γίνει ομοσπονδιακός καγκελάριος και το CDU/CSU πρέπει να γίνει η ισχυρότερη δύναμη» σημείωσε.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share