Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Αφγανιστάν: Μπαράζ επιθέσεων εναντίον των Ταλιμπάν – Δύο νεκροί από έκρηξη σε αυτοκίνητο

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε στην Τζαλαλαμπάντ

19 Σεπτεμβρίου 2021 15:52
Αφγανιστάν: Μπαράζ επιθέσεων εναντίον των Ταλιμπάν – Δύο νεκροί από έκρηξη σε αυτοκίνητο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ένα όχημα στο οποίο επέβαιναν μαχητές Ταλιμπάν δέχθηκε επίθεση σήμερα στην Τζαλαλαμπάντ, όπως μεταδίδουν αφγανικά ΜΜΕ, λιγότερο από 24 ώρες, έπειτα από μια παρόμοια επίθεση στη μεγάλη πόλη του ανατολικού Αφγανιστάν.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, δύο Αφγανοί πολίτες σκοτώθηκαν από την έκρηξη, ενώ τραυματίστηκε τουλάχιστον ένας μαχητής Ταλιμπάν.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τους οποίους επικαλέστηκαν τοπικά ΜΜΕ, πολλοί Ταλιμπάν μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο μετά την έκρηξη, η οποία, σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο, σημειώθηκε κοντά σε έναν οδικό κόμβο που οδηγεί στην πρωτεύουσα Καμπούλ.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε την επομένη μιας τριπλής επίθεσης, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 3 ανθρώπους στην Τζαλαλαμπάντ.

Οι επιθέσεις αυτές, για τις οποίες καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, είναι οι πρώτες φονικές επιθέσεις που καταγράφονται μετά την αποχώρηση των τελευταίων αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα, στις 30 Αυγούστου, έπειτα από στρατιωτική παρουσία 20 ετών.

Σκληρές εικόνες: Ταλιμπάν βασάνισαν άγρια δημοσιογράφους που κάλυπταν γυναικεία διαδήλωση

Σκληρές εικόνες: Ταλιμπάν βασάνισαν άγρια δημοσιογράφους που κάλυπταν γυναικεία διαδήλωση

Θύματα ξυλοδαρμού έπεσαν δύο Αφγανοί δημοσιογράφοι οι οποίοι συνελήφθησαν από Ταλιμπάν καθώς κάλυπταν τις διαδηλώσεις γυναικών στην Καμπούλ.

Την Τετάρτη διαδηλώτριες πραγματοποίησαν στους δρόμους διαμαρτυρίες μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, ωστόσο απωθήθηκαν βίαια από μαχητές Ταλιμπάν που επιτέθηκαν άγρια σε ρεπόρτερ και οδήγησαν ξένους ανταποκριτές σε αστυνομικά τμήματα.

Βίντεο με τα θύματα του ξυλοδαρμού

Στα χέρια των Ταλιμπάν έπεσε, μεταξύ άλλων και ο 28χρονος Νεμάτ Νακντί και παρόλο που οι συλληφθέντες φώναζαν πως επρόκειτο για δημοσιογράφο, κανείς δεν έγινε σημασία. «Νόμισα ότι θα με σκοτώσουν. Μας χλεύαζαν, ρωτούσαν αν τους βιντεοσκοπούσαμε», είπε ο ίδιος.

Ο Νακντί δήλωσε στους New York Times ότι αντί να κοιτάξουν την ταυτότητά του, οι Ταλιμπάν τον κατηγόρησαν πως έφταιγε για τις διαδηλώσεις. «Με πήραν σ’ ένα δωμάτιο, μου έδεσαν τα χέρια μ’ ένα μαντήλι κι άρχισαν να με δέρνουν μ’ ένα καλώδιο». Τρεις άλλοι συνάδελφοί τους, που πήγαν στο αστυνομικό τμήμα για να ζητήσουν την απελευθέρωσή τους, επίσης συνελήφθησαν, αλλά όταν αφέθηκαν ελεύθεροι μετά βίας μπορούσαν να βαδίσουν.

Το βίντεο που ανήρτησε στο twitter ο εκδότης της εφημερίδας, Etilaatroz, Ζάκι Νταριαμπί, είναι συγκλονιστικό και κάνει τον γύρο του κόσμου. Σε αυτό φαίνεται ο Τάκι Νταριάμπι να κουτσαίνει υποβασταζόμενος. Ο Νταριαμπί σημείωσε ότι οι Ταλιμπάν βασάνιζαν τους συναδέλφους του επί τέσσερις ώρες, διάστημα κατά το οποίο λιποθύμησαν αρκετές φορές.

Η παρέμβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων

Η Human Rights Watch, μέσα από ανακοίνωσή της, υπενθύμισε ότι οι Ταλιμπάν είχαν υποσχεθεί να επιτρέψουν την ανεξάρτητη λειτουργία των ΜΜΕ, εφόσον σέβονταν τις «ισλαμικές αξίες», αλλά «ολοένα και συχνότερα εμποδίζουν τους δημοσιογράφους να καλύπτουν διαδηλώσεις», όπως δήλωσε η διευθύντρια αρμόδια για την Ασία της HRW, Πατρίτσια Γκόσμαν.

Πολλοί δημοσιογράφοι έχουν διαμαρτυρηθεί ότι δέχτηκαν επιθέσεις αφότου οι Ταλιμπάν επέστρεψαν στην εξουσία. Ορισμένες γυναίκες είπαν ότι δεν τους επέτρεψαν να συνεχίσουν να εργάζονται σε μέσα ενημέρωσης.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share