Κυριακή, 17 Οκτωβρίου 2021

AUKUS: Στην αντεπίθεση η Γαλλία! Ανακαλεί πρέσβεις από ΗΠΑ και Αυστραλία

Σκληρά αντίποινα

17 Σεπτεμβρίου 2021 23:09
AUKUS: Στην αντεπίθεση η Γαλλία! Ανακαλεί πρέσβεις από ΗΠΑ και Αυστραλία
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Η Γαλλία ανακαλεί τους πρέσβεις της σε ΗΠΑ και Αυστραλία για «διαβουλεύσεις» έπειτα από την ανακοίνωση της συμμαχίας AUKUS. Δηλαδή της στρατηγικής συμμαχίας ανάμεσα σε ΗΠΑ Αυστραλία και Μεγάλη Βρετανία, για περιορισμό της επιρροής της Κίνας σε Ειρηνικό και Ινδικό Ωκεανό.

Πρόκειται για μία συμφωνία, η οποία ουσιαστικά υπονομεύει τις βλέψεις του Παρισιού στην περιοχή, ενώ βάζει τέλος και στη γιγαντιαία παραγγελία συμβατικών υποβρυχίων της Αυσραλίας από τη Γαλλία, ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, την οποία ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει δεσμευτεί να υπερασπιστεί.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας, ανακαλούνται οι πρεσβευτές της χώρας στις ΗΠΑ και την Αυστραλία για διαβουλεύσεις. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν έκανε λόγο για «πισώπλατο χτύπημα» από πλευράς Αυστραλίας και ξεσπάθωσε εναντίον του Τζο Μπάιντεν.

Η δήλωση του Ζαν Ιβ Λε Ντριάν

Κατόπιν αιτήματος του Προέδρου της Δημοκρατίας, αποφάσισα να ανακαλέσω αμέσως στο Παρίσι για διαβουλεύσεις με τους δύο πρέσβεις μας στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Αυστραλία.

Αυτή η ειδική απόφαση δικαιολογείται από την εξαιρετική σοβαρότητα των ανακοινώσεων που έγιναν στις 15 Σεπτεμβρίου από την Αυστραλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η εγκατάλειψη του υποβρυχιακού έργου κλάσης ωκεανού που είχε συνδέσει την Αυστραλία με τη Γαλλία από το 2016 και η ανακοίνωση μιας νέας συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες με στόχο την έναρξη μελετών για πιθανή μελλοντική ναυτική συνεργασία για την πυρηνική ενέργεια αποτελούν απαράδεκτη συμπεριφορά μεταξύ συμμάχων και εταίρους, οι συνέπειες των οποίων επηρεάζουν την ίδια την αντίληψη που έχουμε για τις συμμαχίες μας, τις συνεργασίες μας και τη σημασία του Ινδο-Ειρηνικού για την Ευρώπη.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε την Τουρκία να εγκαταλείψει την επιθετική συμπεριφορά της απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο, τονίζοντας πως δεν θα πρέπει να υπάρξει εκμετάλλευση του μεταναστευτικού κατά τη διάρκεια του EUMED9.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share