Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Τέλος στην πανδημία βάζει η Δανία: Συναυλία 50.000 θεατών χωρίς μάσκες και αποστάσεις!

Οι Δανοί εμβολιάστηκαν σε μεγάλο ποσοστό και η πανδημία αποτελεί παρελθόν!

14 Σεπτεμβρίου 2021 07:48
Τέλος στην πανδημία βάζει η Δανία: Συναυλία 50.000 θεατών χωρίς μάσκες και αποστάσεις!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Την περασμένη Παρασκευή, η Δανία ήρε όλους τους περιορισμούς για τον κορωνοϊό. Οι μάσκες «έπεσαν», τα χαμόγελα επανήλθαν, όπως και ο συνωστισμός 50.000 θεατών στην πρώτη συναυλία χωρίς μέτρα.

Οι εικόνες το βράδυ του Σαββάτου στην Κοπεγχάγη θύμιζαν εποχές… προ κορωνοϊού. 50.000 άνθρωποι, ο ένας δίπλα στον άλλο και χωρίς μάσκες, χόρευαν σε ξέφρενους ρυθμούς. Σύμφωνα με τους διοργανωτές της συναυλίας και την εφημερίδα Jyllands-Posten, το ροκ συγκρότημα The Minds of 99 είναι το πρώτο από την έναρξη της πανδημίας στην Ευρώπη που παίζει σε ένα στάδιο χωρίς κανέναν περιορισμό αριθμού θεατών.

«Μια ιστορική βραδιά ενώπιον 50.000 θεατών, το συγκρότημα δημιούργησε μια σπάνια λαϊκή γιορτή σε κλίμα ευφορίας» έγραφε η εφημερίδα Ekstra Bladet κάνοντας λόγο για ένα κοινό σε «κατάσταση έκστασης» και μια «μαγεία στον αέρα». «Αλήθεια, τι είναι ο κορωνοϊός;» λέει γελώντας μια από τους θεατές. «Για να πω την αλήθεια, έκανα κάποιες σκέψεις καθώς ερχόμουν, επειδή θα ήταν πολύ κόσμος, αλλά τις ξέχασα εντελώς. Είναι εκπληκτικό να βρίσκεσαι εδώ».

«Πρέπει να παραδεχθώ ότι αμφιταλαντευόμουν» λέει η φίλη της, «αλλά είναι καταπληκτικό που βρίσκομαι εδώ, δεν κάνω σκέψεις για τον κορωνοϊό, παρόλα αυτά βρίσκονται στο πίσω μέρος του μυαλού μου. Νομίζω ότι είναι φοβερό μονομιάς να βλέπεις 50.000 να βρίσκονται όλοι μαζί».

Πριν από την έναρξη της συναυλίας μπορούσε όποιος ήθελε να εμβολιαστεί σε ειδικούς χώρους δίπλα στο στάδιο. Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού τέτοιες πρωτοβουλίες θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα πριν από μεγάλα κοντσέρτα και μαζικές εκδηλώσεις, γιατί στόχος είναι ο εμβολιασμός όσο γίνεται περισσότερων νέων.

Τέλος στην πανδημία βάζει η Δανία

Χόινικε: Διαθέτουμε μερικά πολύ, πολύ ισχυρά όπλα, τα εμβόλια και τα τεστ

Ο υπουργός Υγείας Μάγκνουν Χόινικε υπενθυμίζει τη συνταγή επιτυχίας. Μόνο χάρη στη μεγάλη πρόοδο στην εμβολιαστική καμπάνια, την παρακολούθηση της πανδημίας και τη μεγάλη κινητοποίηση του πληθυσμού, οδηγήθηκε η χώρα στην άρση και των τελευταίων περιοριστικών μέτρων. Αλλά αυτό δεν σημαίνει εφησυχασμός» προειδοποίησε. «Η καθημερινότητα είναι περίπου η ίδια, όπως και η ελευθερία. Αλλά οι καλές συνήθειες πρέπει να παραμείνουν, δηλαδή πλύσιμο και απολύμανση χεριών, όποιος εμφανίζει συμπτώματα, αμέσως τεστ και απομόνωση σε περίπτωση που βγει θετικό για να μην διαδοθεί στην κοινότητα και ξεκινήσει νέα αλυσίδα μολύνσεων. Αλλά διαθέτουμε μερικά πολύ, πολύ ισχυρά όπλα, τα εμβόλια και τα τεστ».

Σημειώνεται ότι πάνω από το 83% των ατόμων ηλικίας άνω των 12 ετών στη σκανδιναβική χώρα έχουν εμβολιαστεί πλήρως, με την κυβέρνηση να δηλώνει ότι δεν θεωρεί πλέον τον Covid-19 μια «κοινωνικά κρίσιμη» ασθένεια.

Τέλος η μάσκα στους εξωτερικούς χώρους στη Πορτογαλία!

Παύει από σήμερα να είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους στην Πορτογαλία, καθώς η χώρα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού κατά της COVID-19 στον κόσμο, άνω του 80% του πληθυσμού, και καταγράφει μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού.

Το μέτρο ήρθη καθώς το κοινοβούλιο δεν παρέτεινε την ισχύ του νόμου που καθιστούσε υποχρεωτική την χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους από τα τέλη του Οκτωβρίου του 2020.

Ωστόσο η χρήση μάσκας εξακολουθεί να συνιστάται στην περίπτωση συνωστισμού ή όταν δεν είναι δυνατό να γίνουν σεβαστά τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, διευκρινίζει η γενική διεύθυνση Υγείας σε οδηγία που δημοσίευσε σήμερα.

"Παρά μια υψηλή εμβολιαστική κάλυψη στην Πορτογαλία και μια επιδημιολογική κατάσταση που καθιστούν δυνατή μια στρατηγική σταδιακής χαλάρωσης των μέτρων δημόσιας υγείας που ελήφθησαν στο πλαίσιο της πανδημίας, η χρήση μάσκας παραμένει ένα σημαντικό μέτρο περιορισμού της λοίμωξης", υπογραμμίζει η υγειονομική αρχή της χώρας.

Η χρήση μάσκας παραμένει ως εκ τούτου υποχρεωτική στους δημόσιους χώρους όπως τα καταστήματα, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα σχολεία ή οι αίθουσες θεαμάτων.

Η Πορτογαλία, μια χώρα περίπου 10 εκατομμυρίων κατοίκων, έχει καταγράψει σχεδόν 18.000 θανάτους από την COVID-19.

Το κύμα κρουσμάτων που προκλήθηκε από την άφιξη του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα στη χώρα, υποχώρησε από περισσότερα από 3.000 νέα κρούσματα καθημερινά τον Ιούλιο σε λιγότερα από τα μισά την τρέχουσα περίοδο.

Ανω του 80% του πληθυσμού της Πορτογαλίας έχει ήδη εμβολιαστεί πλήρως, γεγονός το οποίο την κατατάσσει μεταξύ των πιο προχωρημένων παγκοσμίως στον τομέα αυτόν, όπως η Μάλτα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Στο 85% νέα χαλάρωση

Όταν επιτευχθεί ο στόχος για τον εμβολιασμό του 85% του πληθυσμού, η κυβέρνηση προβλέπει νέα χαλάρωση των υγειονομικών μέτρων, με τον τερματισμό των ορίων στους πελάτες των εστιατορίων, των εμπορικών καταστημάτων και των πολιτιστικών χώρων ή ακόμη το εκ νέου άνοιγμα των μπαρ και των νυχτερινών κέντρων.

"Χάρη στην επιτυχία του εμβολιασμού απέχουμε μόνον μερικές εβδομάδες από την στιγμή που θα μπορέσουμε να θεωρήσουμε ότι η πανδημία αυτή είναι υπό έλεγχο", δήλωσε την περασμένη Τετάρτη ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share