Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Ως 9 φορές περισσότερα αντισώματα παράχθηκαν μετά από δεύτερη δόση

Τι υποστηρίζει η φαρμακευτική εταιρεία για τα αποτελέσματα μελέτης

25 Αυγούστου 2021 17:06
Εμβόλιο Johnson & Johnson: Ως 9 φορές περισσότερα αντισώματα παράχθηκαν μετά από δεύτερη δόση
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Ταχεία και ισχυρή αύξηση των αντισωμάτων προσφέρει μια ενισχυτική δόση του εμβολίου της κατά του κορωνοϊού, υποστήριξε η Johnson & Johnson, η οποία τάσσεται υπέρ της χορήγησης δεύτερης δόσης σε όσους είχαν επιλέξει προηγουμένως να εμβολιαστούν με το μονοδοσικό της σκεύασμα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε η φαρμακευτική εταιρεία για τα αποτελέσματα μελέτης πρώτης φάσης, η δεύτερη δόση του εμβολίου της οδήγησε σε αύξηση κατά εννέα φορές των αντισωμάτων που καταπολεμούν την Covid σε σύγκριση με τα επίπεδα που είχαν οι συμμετέχοντες, 28 ημέρες μετά τον εμβολιασμό τους με την πρώτη δόση. Παράλληλα δείτε όλα όσα είπε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος αποκάλυψε ότι: «Μέσα σε μία εβδομάδα χάσαμε έξι ανθρώπους 18 έως 39 ετών».

Ακόμη, η J&J ανέφερε πως οι συμμετέχοντες στη μελέτη έλαβαν την ενισχυτική δόση έξι μήνες μετά την πρώτη λήψη. Σημαντικές αυξήσεις στην παραγωγή αντισωμάτων παρατηρήθηκαν σε άτομα ηλικίας 18 έως 55 ετών, καθώς και μεταξύ εκείνων άνω των 65 ετών, που έλαβαν μικρότερη ποσότητα της δόσης. Τα δεδομένα αυτά υποβλήθηκαν στη ιατρική δημοσίευση MedRxiv.

Εμβόλιο Johnson & Johnson

Κορωνοϊός: Έρχεται τρίτη δόση με mRNA εμβόλια - Ποιους αφορά

Κορωνοϊός: Για το εμβολιαστικό πρόγραμμα και στις εξελίξεις που αφορούν στα εμβόλια αναφέρθηκαν στην καθιερωμένη ενημέρωσης της Δευτέρας ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου. Η κ. Θεοδωρίδου τόνισε ότι η μετάλλαξη Δέλτα ανέτρεπε πολλές προβλέψεις και προσδοκίες.

Ο εμβολιασμός με δύο δόσεις παραμένει αποτελεσματικός στη σοβαρή νόσηση σε ποσοστό άνω του 90%. Με τη παραλλαγή Δέλτα οι εμβολισμένοι είναι λογικότερο προστατευμένοι από την ήπια και μέτρια νόσο. Εντούτοις τα εμβολιασμένα άτομα έχουν 65% λιγότερες πιθανότητες να μεταδώσουν τον ιό από τους ανεμβολίαστους. Η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος μείωσης της εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα.

Η χορήγηση της 3ης δόσης στοχεύει στη θωράκιση όσων δεν είχαν ικανοποιητική ανοσοποιητική ανταπόκριση. Ο άλλος στόχος είναι η υπενθύμιση της ανοσοαπόκρισης, ώστε να έχουμε υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων λόγω μείωσης με την πάροδο του χρόνου. Στις 17 Αυγούστου συνεδρίασαν οι αρμόδιες επιτροπές και αποφάσισαν ότι η τρίτη δόση θα είναι mRNA για όσους έχουν λάβει δύο δόσεις, τόσο από εμβόλια mRNA όσο και AstraZeneca.

H τρίτη δόση θα χορηγείται 4 εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση σε συγκεκριμένες ομάδες:

  • Σε όσους έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων
  • Άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση
  • Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια
  • Άτομα με καρκίνος υπό αγωγή
  • Άτομα σε ανοσοκαταστολή. (συμπεριλαμβάνονται ασθενείς με αυτοάνοσα, HIV κλπ) που λαμβάνουν ειδικές θεραπείες

Υπάρχει συγκεκριμένος κατάλογος με φάρμακα που προκαλούν ανοσοκαταστολή, μεταξύ αυτών η κορτιζόνη από μία δοσολογία και πάνω. Τόνισε δε, ότι η χορήγηση της τρίτης δόσης δεν πρέπει να αποπροσανατολίζει από τον βασικό στόχο που είναι ο βασικός εμβολιασμός.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share