Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Εγκρίθηκε το πρώτο εμβόλιο DNA στον κόσμο για τον κορωνοϊό

Για έκτακτη χρήση

20 Αυγούστου 2021 20:18
Εγκρίθηκε το πρώτο εμβόλιο DNA στον κόσμο για τον κορωνοϊό
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η αρμόδια αρχή της Ινδίας έδωσε την έγκρισή της για έκτακτη χρήση του πρώτου εμβολίου DNA για την Covid-19. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, το τριών δόσεων εμβόλιο ZyCoV-D αποτρέπει τη νόσηση με συμπτώματα στο 66% των εμβολιασμένων, σύμφωνα με έρευνα την οποία επικαλείται ο κατασκευαστής, Cadila Healthcare. Η εταιρεία σχεδιάζει να παράγει μέχρι και 120 εκατ. δόσεις του δεύτερου ινδικού εμβολίου για τον κορωνοϊό κάθε χρόνο.

Προηγούμενα εμβόλια DNA λειτουργούσαν καλά σε ζώα μα όχι σε ανθρώπους.

Πώς λειτουργεί το εμβόλιο αυτό

  • Το DNA και το RNA είναι δομικά στοιχεία της ζωής: Μόρια που μεταφέρουν γενετικές πληροφορίες που περνιούνται από τους γονείς στα παιδιά. Όπως και άλλα εμβόλια, ένα εμβόλιο DNA όταν χορηγείται εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος να αντιμετωπίζει τον πραγματικό ιό.
  • Το ZyCoV-D χρησιμοποιεί πλασμίδια, ή μικρούς δακτυλίους DNA, που περιέχουν γενετική πληροφορία, ώστε να στείλει πληροφορίες στα κύτταρα για την «πρωτεΐνη- ακίδα», την οποία ο ιός χρησιμοποιεί για να «γαντζώνεται» και να εισέρχεται σε ανθρώπινα κύτταρα. Τα περισσότερα εμβόλια για τον κορωνοϊό λειτουργούν δίνοντας στο σώμα οδηγίες για τη δημιουργία ενός τμήματος της πρωτεΐνης αυτής, ώστε να ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα για να παράγει αντισώματα και να εκπαιδεύει τον εαυτό του στην αντιμετώπιση του ιού.

Πρόκειται για το πρώτο εμβόλιο DNA για ανθρώπους κατά της Covid-19. Υπάρχουν κάποια εμβόλια DNA που έχουν εγκριθεί στις ΗΠΑ, πχ, για χρήση σε ζώα- ωστόσο πάνω από 160 διαφορετικά εμβόλια DNA δοκιμάζονται σε ανθρώπους στη χώρα. Τα περισσότερα έχουν να κάνουν με τον καρκίνο ή τον HIV.

  • Επίσης το ZyCoV-D είναι το πρώτο εμβόλιο της Ινδίας για τον κορωνοϊό άνευ βελόνας: Χορηγείται μέσω ενός «injector» χωρίς βελόνα, που διεισδύει στο δέρμα μέσω υγρού, στέλνοντας το εμβόλιο στον επιθυμητό ιστό.

 Εγκρίθηκε το πρώτο εμβόλιο DNA στον κόσμο για τον κορωνοϊό

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Επιστήμονες λένε πως τα εμβόλια DNA είναι σχετικά φθηνά, ασφαλή και σταθερά. Μπορούν επίσης να αποθηκεύονται σε υψηλότερες θερμοκρασίες- 2 με 8 βαθμούς Κελσίου. Η Cadila Healthcare λέει πως το εμβόλιό της έχει δείξει «καλή σταθερότητα» στους 25 βαθμούς Κελσίου για τουλάχιστον τρεις μήνες.

Ωστόσο εμβόλια DNA για μολυσματικές ασθένειες σε ανθρώπους έχουν αποτύχει στο παρελθόν. Όπως λένε γιατροί, σε ζώα λειτουργούν καλά, μα δεν παρέχουν το ίδιο επίπεδο προστασίας σε ανθρώπους. Επίσης, το συγκεκριμένο εμβόλιο απαιτεί τρεις δόσεις αντί για τις συνηθισμένες δύο- αν και ο κατασκευαστής εξετάζει το ενδεχόμενο δύο δόσεων.

Μετάλλαξη Δέλτα: Σε ποια εμβόλια η προστασία μειώνεται σε τρεις μήνες

Ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα της έρευνας που διενεργήθηκε στη Βρετανία από ειδικούς του πανεπιστημίου της Οξφόρδης η οποία δείχνει πως η προστασία που προσφέρουν τα δύο κυριότερα εμβόλια κατά της COVID-19 που αξιοποιούνται στη χώρα, εν μέσω της μετατροπής του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα του νέου κορωνοϊού στο κυρίαρχο, μειώνεται μέσα σε τρεις μήνες.

Άλλο ένα εύρημα της έρευνας αυτής είναι πως όσοι μολύνονται από τον SARS-CoV-2 αφού λάβουν δύο δόσεις είτε του εμβολίου των Pfizer/BioNTech είτε αυτού της AstraZeneca ενδέχεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εάν μολυνθούν από την παραλλαγή Δέλτα απ’ ό,τι από άλλες παραλλαγές.

Η έρευνα, που βασίστηκε σε πάνω από τρία εκατομμύρια δείγματα που λήφθηκαν σε όλη την επικράτεια του Ηνωμένου Βασιλείου, έδειξε πως 90 ημέρες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου των Pfizer/BioNTech μειώθηκε στο 75% και αυτή του σκευάσματος της AstraZeneca στο 61% ως προς την αποτροπή της μόλυνσης από τη Δέλτα.

μετάλλαξη δέλτα εμβόλια

Δύο εβδομάδες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης, η αποτελεσματικότητά τους είναι αντίστοιχα 85% και 68%. Η μείωση της αποτελεσματικότητας είναι πιο υψηλή μεταξύ των προσώπων 35 ετών και άνω από ό,τι μεταξύ των ανθρώπων μικρότερης ηλικίας.

«Και τα δύο εμβόλια αυτά, μετά τις δύο δόσεις, τα πάνε πολύ καλά έναντι της Δέλτα (…). Όταν ξεκινάς πάρα πολύ ψηλά έχεις δρόμο να διανύσεις», σημείωσε η Σάρα Γουόκερ, καθηγήτρια στην Οξφόρδη ειδικευμένη στην ιατρική στατιστική και επικεφαλής της έρευνας που διενεργήθηκε. Η Γουόκερ δεν συμμετείχε στο σκέλος της μελέτης για το εμβόλιο της AstraZeneca, καθώς το σκεύασμα αυτό αναπτύχθηκε από ανοσολόγους του πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Οι συντάκτες της έρευνας απέφυγαν να κάνουν προβλέψεις για την περαιτέρω μείωση της αποτελεσματικότητας των δύο εμβολίων εν καιρώ, ωστόσο εκτίμησαν πως η αποτελεσματικότητά τους θα είναι χονδρικά παρόμοια 4-5 μήνες μετά τη δεύτερη δόση.

Μετάλλαξη Δέλτα: Τι γίνεται με εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους

Υπογραμμίζοντας τον αυξημένο κίνδυνο που ενέχει η μόλυνση από την μετάλλαξη Delta οι ερευνητές σημείωσαν πως όσοι μολύνονται παρότι έχουν εμβολιαστεί πλήρως τείνουν να έχουν ιικό φορτίο παρόμοιο με τους ανεμβολίαστους, αντίθετα με ό,τι συνέβαινε όταν κυρίαρχη ήταν ακόμη η παραλλαγή Άλφα.

Τα ευρήματα των επιστημόνων του πανεπιστημίου της Οξφόρδης γενικά συνάδει με την ανάλυση των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), της κυριότερης ομοσπονδιακής υπηρεσίας δημόσιας υγείας των ΗΠΑ, και δίνονται στη δημοσιότητα την ώρα που η Ουάσινγκτον ανήγγειλε πως θα αρχίσουν να χορηγούνται τον Σεπτέμβριο τρίτες, αναμνηστικές δόσεις των εμβολίων εξαιτίας της αύξησης των μολύνσεων από την παραλλαγή Δέλτα. Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν επικαλέστηκε δεδομένα που υποδεικνύουν ότι η προστασία που προσφέρουν τα εμβόλια μειώνεται εν καιρώ.

μετάλλαξη δέλτα εμβόλια

Το Ισραήλ άρχισε να χορηγεί τρίτες δόσεις τον περασμένο μήνα, για να θέσει υπό έλεγχο την έξαρση των μολύνσεων που επίσης αποδίδονται στη Δέλτα. Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες αναμένεται επίσης να αρχίσουν να χορηγούν αναμνηστικές δόσεις σε ηλικιωμένους και ανθρώπους με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Η Pfizer αναγνωρίζει ότι η αποτελεσματικότητα του σκευάσματός της μειώνεται με τον καιρό. Τον περασμένο μήνα, η AstraZeneca ανέφερε πως ακόμη μελετά πόσο διαρκεί η προστασία του δικού της σκευάσματος και αν χρειάζεται αναμνηστική δόση για τη διατήρηση της ανοσοποίησης αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το Reuters/

«Το γεγονός πως βλέπουμε (…) υψηλότερα ιικά φορτία υποδεικνύει (…) πως πράγματι η επίτευξη συλλογικής ανοσίας ενδέχεται να αποδειχθεί μεγαλύτερη πρόκληση» από ό,τι θεωρείτο μέχρι τώρα, σύμφωνα με τον Κουν Πάουλς, που επίσης εργάζεται στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Φαίνεται πως τα εμβόλια είναι καλύτερα στην αποτροπή σοβαρών μορφών της ασθένειες και λιγότερο «στην πρόληψη της μετάδοσης», κατά τον ίδιο.

Η έρευνα αυτή, που ακόμη μένει να υποβληθεί σε αξιολόγηση από ομότιμους και να δημοσιευθεί σε κάποια επιστημονική επιθεώρηση, μοιάζει να επιβεβαιώνει και να υπογραμμίζει την ανησυχία των επιστημόνων πως η παραλλαγή Δέλτα, η οποία αρχικά ταυτοποιήθηκε στην Ινδία, μπορεί να μολύνει πλήρως εμβολιασμένους ανθρώπους ευκολότερα.

Η έρευνα του πανεπιστημίου της Οξφόρδης διενεργήθηκε σε συνεργασία με τη βρετανική εθνική στατιστική υπηρεσία και το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας της Βρετανίας.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share