Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Κόλαση στο Αφγανιστάν: Στα χέρια των Ταλιμπάν η χώρα - Το χρονικό του μεγαλύτερου πολέμου στην ιστορία των ΗΠΑ

Η τραγωδία συνεχίζεται

15 Αυγούστου 2021 11:37
Κόλαση στο Αφγανιστάν: Στα χέρια των Ταλιμπάν η χώρα - Το χρονικό του μεγαλύτερου πολέμου στην ιστορία των ΗΠΑ
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Κόλαση επικρατεί αυτή τη στιγμή το Αφγανιστάν, με την χώρα να βρίσκεται έρμαιο των Ταλιμπάν, οι οποίοι εισέβαλαν μέχρι και στην πρωτεύουσα της Καμπούλ, με συνέπεια Ευρωπαίοι και Αμερικανοί να αποχωρήσουν άμεσα.

Νωρίτερα ξεκίνησε η εκκένωση της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Καμπούλ με τον πρόεδρο Μπάιντεν να αυξάνει κατά 2.000 τις ένοπλες δυνάμεις που θα αποσταλούν για την ασφαλή μεταφορά διπλωματών, των οικογενειών τους και αφγανών αμάχων, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει τις 5.000 στρατιώτες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να απομακρύνουν διπλωμάτες από την πρεσβεία τους στην Καμπούλ, δήλωσαν συγκεκριμένα δύο αξιωματούχοι των ΗΠΑ στο Reuters, με ένα φοβερό μακελείο να σημειώνεται προ ημερών.

«Έχουμε μια μικρή ομάδα ανθρώπων που φεύγει τώρα καθώς μιλάμε, η πλειονότητα του προσωπικού είναι έτοιμη να φύγει... η πρεσβεία εξακολουθεί να λειτουργεί», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Οι Ταλιμπάν ελέγχουν τα πάντα

Οι Ταλιμπάν έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους και την πόλη στρατηγικής σημασίας Τζαλαλάμπαντ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, θέτοντας πλέον υπό τον έλεγχό τους το τμήμα του οδικού δικτύου που συνδέει το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, την ώρα που ανάλογη εικόνα υπάρχει και στο βορρά καθώς και Μαζάρ-ι-Σαρίφ, την τελευταία μεγάλη πόλη του βόρειου Αφγανιστάν η οποία τελούσε ακόμη υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων, είναι στα χέρια των Ταλιμπάν.

«Δεν βρίσκονται σε εξέλιξη μάχες αυτή τη στιγμή στη Τζαλαλάμπαντ, διότι ο κυβερνήτης παραδόθηκε στους Ταλιμπάν», δήλωσε αφγανός αξιωματούχος στην πόλη, την πρωτεύουσα της επαρχίας Νανγκαρχάρ, στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Η παράδοση «ήταν ο μοναδικός τρόπος για να σωθούν οι ζωές αμάχων», πρόσθεσε

Με την κατάληψη της Τζαλαλάμπαντ από τους ισλαμιστές αντάρτες, πλέον στα χέρια των κυβερνητικών δυνάμεων δεν απομένει πλέον καμία άλλη μεγάλη πόλη παρά μόνο η πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, η Καμπούλ.

«Ξυπνήσαμε το πρωί με τα λάβαρα των Ταλιμπάν παντού στην πόλη. Έχουν μπει στην πόλη. Μπήκαν χωρίς μάχη», επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άχμαντ Ουάλι, κάτοικος της Τζαλαλάμπαντ.

Σύμφωνα με άλλον κάτοικο, οι ισλαμιστές μαχητές μπήκαν στην πόλη στις 06:00 (τοπική ώρα· 04:30 ώρα Ελλάδας).

Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν πως πήραν την πόλη. «Πριν από μερικές στιγμές, οι μουτζαχεντίν μπήκαν στην Τζαλαλάμπαντ (...). Όλες οι ζώνες (της) είναι πλέον υπό τον έλεγχό τους», ανέφερε ο Ζαμπιουλά Μουτζάχιντ, εκπρόσωπος των ανταρτών.

Πέρα από την Καμπούλ μόνο λιγοστές μικρές πόλεις παραμένουν ακόμη υπό κυβερνητικό έλεγχο. Αλλά είναι διεσπαρμένες και απομονωμένες και οι περισσότερες δεν έχουν μεγάλη στρατηγική αξία.

Μέσα σε λιγότερες από δέκα μέρες, οι Ταλιμπάν έχουν πάρει τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους του Αφγανιστάν και πλέον οδεύουν να φθάσουν προ των πυλών της Καμπούλ, που έχουν περικυκλώσει από όλες τις πλευρές.

Το βράδυ χθες Σάββατο οι αντάρτες ανακοίνωσαν πως πήραν και τη Μαζάρ-ι-Σαρίφ, την τέταρτη μεγαλύτερη αφγανική πόλη, το μεγαλύτερο αστικό κέντρο του βορρά.

Οι Ταλιμπάν εξαπέλυσαν την ολομέτωπη επίθεσή τους τον Μάιο, όταν ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επιβεβαίωσε την έναρξη της διαδικασίας αποχώρησης των τελευταίων ξένων στρατευμάτων που απέμεναν στη χώρα, 20 χρόνια μετά την επέμβαση του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ που ανέτρεψε το καθεστώς των ισλαμιστών εξαιτίας της άρνησής του να παραδώσει τον Οσάμα μπιν Λάντεν, τον ηγέτη της Αλ Κάιντα. Η αποχώρηση αναμένεται να έχει αποπερατωθεί την 31η Αυγούστου.

Αρχικά κατέλαβαν, συναντώντας ασθενική αντίσταση, αχανείς εκτάσεις στις επαρχίες, κατόπιν στράφηκαν εναντίον μεγάλων αστικών κέντρων, περικυκλώνοντας επαρχιακές πρωτεύουσες. Η προέλασή τους επιταχύνθηκε με δραματικό τρόπο τις τελευταίες ημέρες, προς κατάπληξη πολλών. Οι πόλεις πέφτουν στα χέρια τους η μια μετά την άλλη, συχνά εύκολα.

Έρχονται δυνάμεις στην χώρα

Οι ΗΠΑ θα στείλουν συνολικά 5.000 στρατιώτες στο Αφγανιστάν για να συμμετάσχουν στην αποστολή απομάκρυνσης διπλωματών και αμάχων από την Καμπούλ.

Ο Τζο Μπάιντεν αποφάσισε αργά το Σάββατο να στείλει επιπλέον 2.000 στρατιώτες από ό,τι είχε προγραμματιστεί στην Καμπούλ για να εξασφαλίσει την απομάκρυνση Αμερικανών διπλωματών και Αφγανών αμάχων, ενώ οι Tαλιμπάν βρίσκονται στις πύλες της αφγανικής πρωτεύουσας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι έπειτα από διαβούλευση με τους συμβούλους του εθνικής ασφάλειας, «σχεδόν 5.000 στρατιώτες», και όχι πλέον 3.000, θα αναπτυχθούν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ για να διευκολύνουν την απομάκρυνση από τη χώρα έπειτα από 20 χρόνια πολέμου.

Απειλώντας τους Ταλιμπάν με γρήγορη και ισχυρή απάντηση σε περίπτωση επιθέσεων κατά των αμερικανικών συμφερόντων, ο Μπάιντεν υπεραμύνθηκε της απόφασής του να αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις από το Αφγανιστάν και υποσχέθηκε ότι δεν θα «κληροδοτήσει» αυτόν τον πόλεμο σε άλλο πρόεδρο των ΗΠΑ.

«Είμαι ο τέταρτος πρόεδρος που ηγείται της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στο Αφγανιστάν - δύο Ρεπουμπλικανοί, δύο Δημοκρατικοί. Δεν θα κληροδοτήσω αυτόν τον πόλεμο σε έναν πέμπτο», δήλωσε.

Ένας πολύνεκρος πόλεμος

Ο πόλεμος στο Αφγανιστάν, που ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου 2001 μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους, είναι ο πλέον μακροχρόνιος που έχουν διεξάγει ποτέ οι ΗΠΑ. Ο πόλεμος αυτός σε αριθμούς έχει ως εξής:

Το ΝΑΤΟ ενεπλάκη στο Αφγανιστάν από την αρχή του πολέμου, όμως οι ΗΠΑ συμμετέχουν με τη μεγαλύτερη αριθμητικά δύναμη, που έφτασε τους 98.000 στρατιώτες στο αποκορύφωμα των μαχών, το 2001, σύμφωνα με στοιχεία του Πενταγώνου.

Τον Φεβρουάριο του 2020 περίπου 16.500 στρατιώτες από 38 χώρες στάθμευαν ακόμη στο Αφγανιστάν, συμμετέχοντας στην επιχείρηση Resolute Support (RS) του ΝΑΤΟ. Σήμερα η RS επισήμως δεν είναι παρά μια αποστολή εκπαίδευσης και αρωγής στον αφγανικό στρατό.
Οι ΗΠΑ παραμένουν η μεγαλύτερη δύναμη, με 8.000 στρατιώτες και ακολουθούν η Γερμανία (1.300), το Ηνωμένο Βασίλειο (1.100), η Ιταλία (900), η Γεωργία (870) και η Ρουμανία (800).

Η Γαλλία, που το 2010 είχε περίπου 4.000 στρατιώτες στο Αφγανιστάν, αποσύρθηκε από τη χώρα αυτή το 2012.

Εκτός από τη Resolute Support, πολλές χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες συμμετέχουν στην αμερικανική επιχείρηση Freedom’s Sentinel. Το Πεντάγωνο δεν έχει δημοσιοποιήσει τον ακριβή αριθμό των στρατιωτών που έχουν εμπλακεί σε αυτήν την αντιτζιχαντιστική επιχείρηση, όμως εκτιμάται ότι συνολικά οι Αμερικανοί στο Αφγανιστάν φτάνουν τις 14.000. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει αναφέρει πολλές φορές τον αριθμό 13.000.

Στους κόλπους του διεθνούς συνασπισμού, οι ΗΠΑ είναι η χώρα που πλήρωσε το βαρύτερο τίμημα, με 1.909 νεκρούς και 20.717 τραυματίες, μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου φέτος, σύμφωνα με στοιχεία του Πενταγώνου.

Από τις άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, το Ηνωμένο Βασίλειο μετρά 454 νεκρούς και ακολουθούν ο Καναδάς (157) και η Γαλλία (89), όπως αναφέρει ο ιστότοπος icasualties.org, ο οποίος καταγράφει τους νεκρούς και τους τραυματίες από τους πολέμους στο Ιράκ, τη Συρία και το Αφγανιστάν.

Η αφγανική κυβέρνηση έχει σταματήσει να δημοσιοποιεί τις απώλειες στις τάξεις των αφγανικών ενόπλων δυνάμεων, οι οποίες είναι πολύ υψηλές.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι 32.000-60.000 Αφγανοί πολίτες έχουν σκοτωθεί σε αυτόν τον πόλεμο.

Σχεδόν 3.500 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους από τον πόλεμο μόνο το 2019.

«Σχεδόν όλοι οι άμαχοι στο Αφγανιστάν έχουν επηρεασθεί προσωπικά με τον έναν ή τον άλλον τρόπο από τη βία», δήλωσε ο ειδικός αντιπρόσωπος της Αποστολής του ΟΗΕ Τανταμίτσι Γιαμαμότο.

«Είναι επιτακτική ανάγκη όλα τα μέρη να επωφεληθούν απ' αυτή την ευκαιρία να σταματήσουν οι μάχες, διότι η ειρήνη άργησε πολύ. Οι ανθρώπινες ζωές πρέπει να προστατεύονται και έχουν αναληφθεί προσπάθειες για την ειρήνη», συνέχισε.

Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2019 το Πεντάγωνο εκτιμούσε επισήμως το κόστος των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν στα 776 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2001. Από αυτά τα χρήματα, τα 197,3 δισεκ. δόθηκαν για την ανοικοδόμηση της χώρας και των θεσμών της. Όμως σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου Μπράουν, που δημοσιεύτηκε στα τέλη του περασμένου έτους, το κόστος των αμερικανικών πολέμων είναι πολύ μεγαλύτερο από τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου. Και αυτό γιατί στα νούμερα αυτά δεν περιλαμβάνεται η βοήθεια που παρέχει το υπουργείο Εξωτερικών, ούτε οι επιχειρήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών, ούτε επίσης και το κόστος νοσηλείας των στρατιωτών που τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις.

Λαμβάνοντας υπόψη όλους αυτούς τους παράγοντες, οι ερευνητές του Μπράουν εκτιμούν στα 6,4 τρισεκατομμύρια δολάρια το συνολικό κόστος των αντιτζιχαντιστικών πολέμων που διεξάγουν οι ΗΠΑ στο Ιράκ, τη Συρία, το Αφγανιστάν και αλλού από το 2001.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share