Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Κλιματική αλλαγή: Ο Ιούλιος του 2021 είναι ο θερμότερος μήνας που έχει ποτέ καταγραφεί στη Γη

Νέο ρεκόρ

14 Αυγούστου 2021 15:16
Κλιματική αλλαγή: Ο Ιούλιος του 2021 είναι ο θερμότερος μήνας που έχει ποτέ καταγραφεί στη Γη
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο Ιούλιος του 2021 ήταν επίσημα ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ, ανακοίνωσε χθες, 13 Αυγούστου, η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA), υπογραμμίζοντας τον ρόλο της κλιματικής αλλαγής σε αυτό το νέο ρεκόρ.

Τον περασμένο μήνα, η συνδυασμένη θερμοκρασία στην επιφάνεια της ξηράς και του ωκεανού ήταν κατά 0,93 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από τον μέσο όρο του 20ού αιώνα, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ που είχε σημειωθεί τον Ιούλιο του 2016, του 2019 και του 2020.

Νέο Ρεκόρ

«Ο μήνας Ιούλιος είναι γενικά ο ζεστότερος μήνας του έτους, όμως ο Ιούλιος του 2021 ξεπέρασε τον εαυτό του, καθώς έγινε ο ζεστότερος Ιούλιος και ο θερμότερος μήνας που έχει ποτέ καταγραφεί», δήλωσε σε ένα δελτίο τύπου ο επικεφαλής της ΝΟΑΑ, Ρικ Σπίνραντ.

«Αυτό το νέο ρεκόρ προστίθεται στην ανησυχητική, που προκαλεί αναστάτωση, πορεία την οποία η κλιματική αλλαγή έχει ορίσει για την υφήλιο», συμπλήρωσε.

Η έκθεση του οργανισμού διαπίστωσε ότι το βόρειο ημισφαίριο ήταν ιδιαίτερα καυτό, με τις θερμοκρασίες στην επιφάνεια της Γης, να μετράνε 1,54 βαθμούς Κελσίου πάνω από το μέσο όρο – μια πρωτοφανής θερμική ανωμαλία που δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ πριν, αναφέρει η ανακοίνωση της NOAA.

Ο Ιούλιος του 2021 είναι ο θερμότερος μήνας

Τουλάχιστον πέντε θερμικοί θόλοι εγκαταστάθηκαν ταυτόχρονα σε διάφορα μέρη του ημισφαιρίου, με αποτέλεσμα να υπάρξουν διαδοχικές ημέρες στάσιμης, αποπνικτικής ζέστης. Η Ασία είχε τον θερμότερο Ιούλιο που έχει καταγραφεί ποτέ (ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ του 2010), ενώ η Ευρώπη είχε τον δεύτερο θερμότερο Ιούλιο της (μετά τον Ιούλιο του 2018). Υψηλές θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφηκαν επίσης στην Τουρκία, την Ιαπωνία, την Ιρλανδία και σε πολλές άλλες χώρες.

Αυτά τα ρεκόρ του Ιουλίου υποδηλώνουν ότι το 2021 θα συγκαταλέγεται σχεδόν σίγουρα μεταξύ των θερμότερων ετών που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής, αναφέρει η NOAA.

Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου επιβεβαιώνει ήδη σε αυτή την πρόβλεψη. Την Τετάρτη 11 Αυγούστου, ένας μετεωρολογικός σταθμός στη Σικελία κατέγραψε θερμοκρασία 48,8 βαθμούς Κελσίου– τη θερμότερη που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη.

Ο Ιούλιος είναι συνήθως ο θερμότερος μήνας του έτους, αλλά οι ανθρώπινες δραστηριότητες οδηγούν αναμφισβήτητα την κλιματική αλλαγή σε όλο και υψηλότερα ακραία επίπεδα, αναφέρει μια σημαντική έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) των Ηνωμένων Εθνών, που δημοσιεύθηκε την προηγούμενη Δευτέρα.

Κλιματική αλλαγή: Ο Ιούλιος του 2021 είναι ο θερμότερος μήνας που έχει ποτέ καταγραφεί στη Γη

Πρωτοφανή αύξηση θερμοκρασίας

Σήμερα, τα επίπεδα του ατμοσφαιρικού CO2 που παγιδεύει τη θερμότητα, είναι υψηλότερα από ό,τι έχουν υπάρξει εδώ και 2 εκατομμύρια χρόνια, οδηγώντας σε πρωτοφανή αύξηση της θερμοκρασίας. Πέρα από τη θανατηφόρα ζέστη, η υπερθέρμανση του πλανήτη οδηγεί επίσης σε μέγα-πυρκαγιές, ιστορικές πλημμύρες, ξηρασίες και υπερδραστήριες περιόδους τυφώνων, διαπίστωσαν οι συντάκτες της έκθεσης της IPCC.

Μόνο με τη δραστική -και γρήγορη- μείωση των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μπορεί ο άνθρωπος να ελπίζει ότι θα περιορίσει τις μελλοντικές επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη στη Γη, κατέληξε η έκθεση της IPCC.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share