Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

"Κρούει τον κώδωνα" ο ΠΟΥ: Η μετάλλαξη Δέλτα «είναι μία προειδοποίηση»

Οι μολύνσεις αυξήθηκαν κατά 80% τις τελευταίες εβδομάδες

30 Ιουλίου 2021 20:51
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τα κέρδη που αποκτήθηκαν δύσκολα στον αγώνα κατά του κορωνοϊού χάνονται, καθώς εξαπλώνεται η μεταδοτικότερη παραλλαγή Δέλτα, αλλά τα εμβόλια που έχει εγκρίνει ο ΠΟΥ παραμένουν αποτελεσματικά απέναντι στην ασθένεια, διαβεβαίωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

«Τα εγκεκριμένα από τον ΠΟΥ εμβόλια παρέχουν όλα σημαντική προστασία απέναντι στη σοβαρή νόσηση και τη νοσηλεία», τόνισε ο Δρ Μάικ Ράιαν κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων. «Μαχόμαστε τον ίδιο ιό, αλλά έναν ιό που έχει γίνει πιο ικανός», πρόσθεσε. Ωστόσο νωρίτερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.845 νέα κρούσματα, 165 διασωληνωμένους και 12 νέους θανάτους.

Η παραλλαγή Δέλτα «είναι μια προειδοποίηση που μας λέει ότι ο ιός εξελίσσεται, αλλά είναι επίσης και μια έκκληση για δράση, να κάνουμε κάτι πριν εμφανιστούν πιο επικίνδυνες παραλλαγές», πρόσθεσε ο Ράιαν, ο οποίος είναι επικεφαλής της υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ. «Τα ίδια μέτρα που έχουμε χρησιμοποιήσει και στο παρελθόν θα σταματήσουν τον ιό. Σταματούν την παραλλαγή Δέλτα, ιδίως αν προσθέσουμε και τον εμβολιασμό», επέμεινε.

'Κρούει τον κώδωνα' ο ΠΟΥ: Η μετάλλαξη Δέλτα «είναι μία προειδοποίηση»

Οι μολύνσεις αυξήθηκαν κατά 80% τις τελευταίες εβδομάδες

«Κατά μέσο όρο, ένας άνθρωπος που φέρει τον ιό αυτόν θα μολύνει περισσότερους, εκτός και αν τον εμποδίσουμε, συνεχίζοντας να εφαρμόζουμε μέτρα που περιορίζουν τη μετάδοση, όπως την τήρηση των αποστάσεων, τη χρήση μάσκας, την υγιεινή των χεριών, να φροντίζουμε ότι δεν θα περνάμε πάρα πολύ χρόνο σε χώρους με κακό εξαερισμό μαζί με πολλά άτομα και να τηρούμε όλα τα μέτρα που έχουμε αναφέρει τόσες πολλές φορές», συνέχισε.

Ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους ανέφερε ότι κατά μέσο όρο, στις πέντε από τις έξι περιοχές που παρακολουθεί ο Οργανισμός, οι μολύνσεις αυξήθηκαν κατά 80% κατά τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες. Στην Αφρική οι νεκροί αυξήθηκαν επίσης κατά 80% την ίδια περίοδο.

Το γεγονός αυτό «δεν αλλάζει τη στρατηγική μας, που συνεχίζει να δουλεύει αλλά θα πρέπει να την εφαρμόσουμε πιο αποτελεσματικά (…) και να στείλουμε περισσότερα εμβόλια», εξήγησε ο Ράιαν. «Δεν υπάρχει μαγική σκόνη, δεν υπάρχει μαγική λύση, η μόνη μαγική σκόνη που έχουμε είναι τα εμβόλια», κατέληξε.

Γραβάνης: "Έως και το 70% των ανεμβολίαστων θα μολυνθεί από την μετάλλαξη Δέλτα"

Ανάρτηση σχετικά με τη μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού και τις συνέπειες που αυτή θα έχει σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους πολίτες πραγματοποίησε την Παρασκευή ο καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή πανεπιστημίου Κρήτης Αχιλλέας Γραβάνης, συνοψίζοντας, μεταξύ άλλων, τα νεότερα, κατά CDC δεδομένα γύρω από το στέλεχος του ιού που έχει προκαλέσει υγειονομικό συναγερμό. Ωστόσο νωρίτερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.845 νέα κρούσματα, 165 διασωληνωμένους και 12 νέους θανάτους.

Ξεκινώντας το post με την προσφώνηση «ανεμβολίαστοι φίλοι», γράφει:

«Το αμερικανικό CDC περιγράφει τις λεπτομέρειες (έχω την πλήρη έκθεση) του τι έχετε μπροστά σας: Ανεμβολίαστος φορέας του στελέχους Delta μολύνει 5-9 άτομα, μια μολυσματικότητα συγκρίσιμη με αυτή της ιλαράς.

Ανεμβολίαστος μολυσμένος με το στέλεχος Delta έχει ιικό φορτίο τουλάχιστον 10 φορές πιο υψηλό (το ΝΙΗ μιλά ίσως και 1000 φορές υψηλότερο σε κάποιους) από τα προηγούμενα στελέχη, το οποίο παραμένει για 18 μέρες (τα προηγούμενα στελέχη για 7-10 μέρες). Το στέλεχος Delta προκαλεί πιο βαριά νόσο και συχνότερα επικίνδυνη πνευμονία στους ανεμβολίαστους σε σύγκριση με τα παλιά στελέχη του ιού».

«Ευτυχώς», προσθέτει ο κ. Γραβάνης, «έχετε λύσεις: τα εμβόλια σε πλήρη δοσολογία 2 δόσεων είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στην αποτροπή βαριάς νόσου και απώλειας ζωής (88-93%). Τα εμβόλια σε συνέργεια με την χρήση της καλής μάσκας KN95 σε συνωστισμό προστατεύουν σχεδόν απόλυτα».

Στη συνέχεια της ανάρτησής του, ο καθηγητής επισημαίνει, δε, πως «το στέλεχος Delta θα μολύνει 40-70% των ανεμβολίαστων (οι οποίοι θα αλληλομολύνονται τάχιστα) και 5-7% των εμβολιασμένων που δεν έχουν αναπτύξει ικανή ανοσία (ανοσοκατασταλμένοι, μεταμοσχευμένοι, καταπονημένοι υπερήλικες)», σύμφωνα με «επιδημιολογικές μελέτες».

«Οι πρώτοι», προσθέτει. «έχουν το εμβόλιο των 2 δόσεων να προφυλαχθούν κατά 88-93% από βαριά νόσο και απώλεια ζωής, οι δεύτεροι έχουν την 3η δόση να αναπτύξουν ικανότερη ανοσία». «Φίλοι ανεμβολίαστοι μην ακούτε τους ανεύθυνους ‘γιατρούς’ του Διαδικτύου, τους καιροσκόπους τυχοδιώκτες, τους πολιτικά και οικονομικά επιτηδευμένους ψευδολόγους ελαχιστότατους ‘γιατρούς’, το φθινόπωρο δεν είναι μακρυά. Εμβολιαστείτε τώρα», κατέληξε ο κ. Γραβάνης.

Στην ίδια ανάρτηση, ο καθηγητής επισυνάπτει και το ακόλουθο γράφημα, σε σχέση με τον αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης, νοσηλείας και θανάτου των ανεμβολίαστων πολιτών, το οποίο έχει αντληθεί από χθεσινή (29/7) παρουσίαση του CDC.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share