Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Άμστερνταμ: Η πρώτη ατσάλινη γέφυρα από τρισδιάστατο εκτυπωτή είναι γεγονός!

Ετοιμαζόταν δύο χρόνια

22 Ιουλίου 2021 11:25
Άμστερνταμ: Η πρώτη ατσάλινη γέφυρα από τρισδιάστατο εκτυπωτή είναι γεγονός!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μετά από προσμονή δύο χρόνων, η πρώτη στον κόσμο ατσάλινη γέφυρα από τρισδιάστατο εκτυπωτή, την οποία εξέλιξε η εταιρεία λογισμικού MX3D, τοποθετήθηκε σε ένα από τα πιο παλιά κανάλια του Άμστερνταμ.

Η φουτουριστική, πολυβραβευμένη γέφυρα – σχεδιασμένη από το Joris Laarman Lab και με τον Όμιλο Arup στον ρόλο του πρώτου μηχανικού – μεταφέρθηκε με πλωτά μέσα διασχίζοντας τα κανάλια της ολλανδικής πρωτεύουσας και πλέον ενώνει τις δύο όχθες του καναλιού Oudezijds Achterburgwal.

This week the #MX3DBridge was transported by boat through the canals of Amsterdam. ⁠⁠ ⁠⁠ The bridge and its sensor...

Posted by MX3D on Friday, July 9, 2021

Τα εγκαίνια έγιναν από τη Βασίλισσα της Ολλανδίας στις 15 Ιουλίου και πλέον η «Έξυπνη» Γέφυρα της MX3D είναι ανοιχτή στο κοινό στην περιοχή με τα κόκκινα φανάρια της πόλης, την πιο παλιά συνοικία του Άμστερνταμ.

MX3D's Smart Bridge is unveiled today by Máxima, Her Majesty the Queen of the Netherlands, in the city centre of...

Posted by MX3D on Thursday, July 15, 2021

Εξοπλισμένη με δίκτυο αισθητήρων τελευταίας λέξης της τεχνολογίας, η γέφυρα όπως αναφέρει σχετικά το ΑΠΕ, λειτουργεί παράλληλα ως «ζωντανό εργαστήριο»: από κοινού με ακαδημαϊκούς και ερευνητές της βιομηχανίας, η πόλη του Άμστερνταμ θα χρησιμοποιεί τη ροή δεδομένων από τη γέφυρα για να εξερευνήσει τον ρόλο των συστημάτων IoT (Internet of Things – Διαδίκτυο των Πραγμάτων) στο δομημένο περιβάλλον.

Μια από τις μεγαλύτερες τοξωτές γέφυρες του κόσμου βρίσκεται στην καρδιά της Πελοποννήσου

Πρόκειται για την γέφυρα Τσακώνας, συνολικού μήκους 390 μέτρων και πλάτους 300 μέτρων.

Η γέφυρα που βρίσκεται στα όρια των νομών Μεσσηνίας – Αρκαδίας, συγκαταλέγεται ανάμεσα στις μεγαλύτερες τοξωτές γέφυρες του κόσμου και είναι δεύτερη σε μέγεθος στην Ελλάδα από πλευράς ανοίγματος (μετά τη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου).

Περιλαμβάνει 4 λωρίδες κυκλοφορίας, 2 ανά κατεύθυνση

Η γέφυρα έχει κατασκευαστεί με τέτοιο τρόπο που μπορεί να αντέξει, ανάλογα την περίπτωση, ακόμη και σε σεισμούς μεγέθους 6,5- 7,5 ρίχτερ και σε σε ένταση ανεμών έως και 10 μποφόρ. Επίσης, δες τη νέα πεζογέφυρα στη λεωφόρο Ποσειδώνος.

Περιλαμβάνει 4 λωρίδες κυκλοφορίας, 2 ανά κατεύθυνση, πλάτους 3,50m, μια κεντρική νησίδα πλάτους 2,00m, δύο πλευρικά ερείσματα 2Χ0,50 μέτρων και δύο πεζοδρόμια πλάτους 2Χ1,70 μέτρων.

Μια από τις μεγαλύτερες τοξωτές γέφυρες του κόσμου βρίσκεται στην καρδιά της Πελοποννήσου

Ο τοξωτός φορέας, διατομής σταθερού ύψους 2,80 μέτρων και πλάτους 1,60 μέτρων, είναι προσβάσιμος εσωτερικά σε όλο του το μήκος.

Καθ' όλο το μήκος της προστατεύεται αντικεραυνικά με δικό της σύστημα προστασίας, ηλεκτροφωτίζεται για τις συνήθεις λειτουργικές ανάγκες, διαθέτει φωτισμό ασφαλείας στο εσωτερικό των τόξων, ενώ υπάρχει και πρόβλεψη για εορταστικό φωτισμό.

Η γέφυρα που βρίσκεται στα όρια των νομών Μεσσηνίας – Αρκαδίας

Είναι ένα επιβλητικό έργο που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από Έλληνες Μηχανικούς και τεχνίτες. Έχει συγκεντρώσει την παγκόσμια προσοχή εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, όπως το Imperial College της Μεγάλης Βρετανίας, που οργανώνουν τακτικές επισκέψεις των μεταπτυχιακών φοιτητών της Γεωτεχνικής Μηχανικής για να το θαυμάσουν από κοντά.

Παρακολουθήστε το εντυπωσιακό βίντεο:

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share