Δευτέρα, 15 Απριλίου 2024

Δραματική προειδοποίηση: «Ο κορωνοϊός γίνεται πανδημία των ανεμβολίαστων»

Τραγικά όσα θα συμβούν σε όσους αρνούνται το εμβόλιο

16 Ιουλίου 2021 19:53
Δραματική προειδοποίηση: «Ο κορωνοϊός γίνεται πανδημία των ανεμβολίαστων»
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Μια δραματική προειδοποίηση για όσους αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού πραγματοποίησε η επικεφαλής του CDC, τονίζοντας πως εξελίσσεται σε «πανδημία των ανεμβολίαστων».

Μιλώντας κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Λευκού Οίκου, η Δρ. Rochelle Walensky αναφέρει ότι τα κρούσματα στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά περίπου 70% την τελευταία εβδομάδα, οι εισαγωγές στο νοσοκομείο αυξήθηκαν κατά 36%, ενώ οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 26%. Σχεδόν όλες οι εισαγωγές στο νοσοκομείο και οι θάνατοι, τονίζει όπως μεταδίδει το AP, είναι μεταξύ των μη εμβολιασμένων, τη στιγμή που στην Ελλάδα οι ανεμβολίαστοι χάνουν προνόμια.

Ο συντονιστής του Λευκού Οίκου COVID-19, Jeff Zients, επανέλαβε ότι η πανδημία είναι «αυτή που απειλεί κατά κύριο λόγο τους ανεμβολίαστους». Οπως υπογράμμισε, η κυβέρνηση Μπάντεν αναμένει ότι τα κρούσματα θα αυξηθούν τις επόμενες εβδομάδες λόγω της εξάπλωσης της Covid σε κοινότητες με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού. Τέσσερις πολιτείες αντιπροσώπευαν το 40% των νέων κρουσμάτων την περασμένη εβδομάδα, με ένα στα πέντε να προέρχονται από τη Φλόριντα.

Περισσότερα από 200 συμπτώματα για όσους νοσούν επί μακρόν

Υπάρχουν περισσότερα από 200 συμπτώματα, τα οποία συνδέονται με την «Covid μακράς διάρκειας» ή «long Covid» και επηρεάζουν 10 συστήματα οργάνων, υποστηρίζει μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε χθες Πέμπτη (15/7). Στα συμπτώματα αυτά συμπεριλαμβάνονται η απώλεια μνήμης, οι παραισθήσεις, η κόπωση.

Οι ασθενείς με Covid διαρκείας ανέφεραν συνολικά 203 διαφορετικά συμπτώματα στους επτά μήνες μεταξύ Δεκεμβρίου 2019 και Μαΐου 2020. Εξανθήματα, ξεφλούδισμα του δέρματος, πεπτικά προβλήματα και μυικοί σπασμοί, απώλεια ακοής περιλαμβάνονται στη μεγάλη λίστα, σύμφωνα με την έρευνα από το University College του Λονδίνου.

Η έρευνα, η οποία στηρίχτηκε σε μελέτες σε σχεδόν 4.000 ανθρώπους από 56 χώρες, διαπίστωσε ότι τα πιο συνηθισμένα προβλήματα ήταν η κόπωση, η πνευματική σύγχυση και η επιδείνωση των συμπτωμάτων μετά από σωματική ή πνευματική προσπάθεια, όπως σημειώνει το Forbes.

Κατά μέσο όρο, οι ασθενείς εμφάνισαν 56 διαφορετικά συμπτώματα και όσοι τα είχαν και μετά από έξι μήνες – σχεδόν τα δύο τρία των συμμετεχόντων – ταλαιπωρούνταν ακόμη από 14 συμπτώματα κατά μέσο όρο.

Το 45% των συμμετεχόντων στην έρευνα ανέφεραν ότι χρειάζονταν ένα όχι τόσο φορτωμένο πρόγραμμα στη δουλειά λόγω της ασθένειας, ενώ το 22% δεν μπορούσε να εργαστεί καθόλου.

Ο Dr. Athena Akrami, νευροεπιστήμονας στο University College του Λονδίνου και επικεφαλής της έρευνας δήλωσε πως η μελέτη τονίζει «μια ξεκάθαρη ανάγκη να διευρυνθούν οι ιατρικές οδηγίες» για να συμπεριληφθεί ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων για τη μακρά Covid.

Ακόμη πάντως δεν γνωρίζουμε τη διάρκεια της αποκαλούμενης «long Covid». Οι ερευνητές εκτιμούν ότι περισσότερο από το 90% είχε συμπτώματα μετά από έξι μήνες.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share