Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Έρευνα - Κορωνοϊός: Σύμμαχος στην καταπολέμηση της Covid-19 ο καφές

Ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα ίσως τον κορωνοϊό να κάνει πέρα

13 Ιουλίου 2021 08:20
Έρευνα - Κορωνοϊός: Σύμμαχος στην καταπολέμηση της Covid-19 ο καφές

Ο καφές, σύμφωνα με σχετική έρευνα, θα μπορούσε να αποδειχθεί σύμμαχος στην καταπολέμηση και στον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου COVID-19.

Η τακτική κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης από τη νόσο COVID-19, όπως καταδεικνύει έρευνα του Πανεπιστήμιο Νορθουέστερν.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Nutrients», oi επιστήμονες εξέτασαν σχεδόν 40.000 συμμετέχοντες στο Ηνωμένο Βασίλειo, συμπεριλαμβανομένων των διατροφικών τους συνηθειών, μεταξύ 2006 και 2010.
καφές έρευνα κορωνοιός

10% μείωση του κινδύνου

Ο σκοπός της μελέτης ήταν να αποκαλυφθεί εάν υπάρχει σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ, τσαγιού, επεξεργασμένου κρέατος, κόκκινου κρέατος, φρούτων, λαχανικών και λιπαρών ψαριών, και την πιθανή μετάδοση της νόσου COVID-19.
Πάντως, με βάση τα σχετικά επιστημονικά ευρήματα, «η συνήθης κατανάλωση ενός ή περισσότερων φλιτζανιών καφέ ανά ημέρα συσχετίστηκε με περίπου 10% μείωση του κινδύνου για τη νόσο COVID-19 σε σύγκριση με λιγότερο από ένα φλιτζάνι ανά ημέρα».
Όπως υποδεικνύεται στη μελέτη, «οι πιθανότητες θετικότητας στη νόσο COVID-19 ήταν 0,90, 0,90 και 0,92 για την κατανάλωση ποσότητας ενός φλιτζανιού, δύο-τριών φλιτζανιών και άνω των τεσσάρων φλιτζανιών καφέ ανά ημέρα, αντίστοιχα, σε σχέση με την κατανάλωση κάτω από ένα φλιτζάνι καφέ ημερησίως.
Από την πλευρά τους, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να εξηγηθούν από τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του καφέ που μπορούν, εν μέρει, να ανακουφίσουν τα σύνδρομα που συνδέονται με «τη σοβαρότητα και τη θνησιμότητα της νόσου COVID-19», αλλά τόνισαν ότι ο αντίκτυπος του καφέ στην ασθένεια αξίζει περαιτέρω διερεύνησης.
λαχανικά έρευνα κορωνοιός

Και τα λαχανικά στο παιχνίδι

Στη μελέτη αναλύθηκε, επίσης, η συσχέτιση των ασθενειών με άλλα προϊόντα.

Ειδικότερα, η καθημερινή κατανάλωση φρέσκων λαχανικών μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης από τη νόσο COVID-19, ενώ το επεξεργασμένο κρέας (όπως το λουκάνικο και το ζαμπόν) δείχνει το αντίθετο αποτέλεσμα, που δεν συνδέεται με το ίδιο το κρέας, αλλά μάλλον με τα επιβλαβή πρόσθετα των τροφίμων.
Οι συγγραφείς της προαναφερθείσας μελέτης υποστηρίζουν: «Αν και αυτά τα ευρήματα απαιτούν ανεξάρτητη επιβεβαίωση, η τήρηση ορισμένων διατροφικών συμπεριφορών μπορεί να είναι ένα επιπλέον εργαλείο τόσο για τις υπάρχουσες οδηγίες προστασίας από τη νόσο COVID-19 όσο και για τον περιορισμό της εξάπλωσης αυτού του ιού».

Πότε επιστρέφει η όσφρηση σε όσους νόσησαν με κορωνοϊό

Στις αρχές της πανδημίας η απώλεια όσφρησης ήταν ένα ορόσημο της νόσου και είχε συνδυαστεί με τη φλεγμονή που προκαλούσε ο ιός στα περιφερικά οσφρητικά νεύρα.

Καθώς οι μήνες περνούσαν πολλοί ασθενείς ανησυχούσαν ότι η απώλεια όσφρησης θα μπορούσε να είναι και μόνιμη.

Τελικά επιστρέφει η όσφρηση μετά την COVID-19; Και αν ναι, πότε;

Τι δείχνει γαλλική μελέτη

Σε μία μελέτη του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου της Γαλλίας σχεδόν σε όλους τους ασθενείς, που εμφάνισαν ανοσμία μετά τη λοίμωξη COVID-19, επανήλθε πλήρως η όσφρηση εντός ενός έτους.

Τα δεδομένα της παραπάνω μελέτης συνόψισαν για εμάς οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Οι Γάλλοι ερευνητές εντόπισαν την επαναφορά της όσφρησης σε 97 άτομα (67 γυναίκες και 30 άνδρες) με μέση ηλικία τα 39 έτη. Οι ασθενείς ρωτήθηκαν για την όσφρηση τους στους 4, στους 8 και στους 12 μήνες μετά τη νόσηση, και υποβλήθηκαν σε ειδικά τεστ όσφρησης.

Πότε επιστρέφει η όσφρηση σε όσους νόσησαν με κορωνοϊό

Στους 4 μήνες στο 84% των ασθενών είχε επανέλθει η όσφρηση (43 από 51 ασθενείς), και σε άλλους χρειάστηκε 6 έως τους 8 μήνες. Δύο μόνο άτομα είχαν επηρεασμένη όσφρηση ένα χρόνο μετά, δηλαδή το ποσοστό «επαναφοράς» της όσφρησης άγγιξε το 96%, ένα πολύ ενθαρρυντικό ποσοστό.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share