Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης του συνδρόμου Guillain-Barré

Μια σπάνια νευρολογική διαταραχή

13 Ιουλίου 2021 07:30
Εμβόλιο Johnson & Johnson: Αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης του συνδρόμου Guillain-Barré

Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) προειδοποίησε χθες Δευτέρα για «αυξημένο κίνδυνο» εμφάνισης του συνδρόμου Guillain-Barré, μιας σπάνιας νευρολογικής διαταραχής, που σχετίζεται με την χορήγηση του εμβολίου Johnson & Johnson κατά της Covid-19.

Αμερικανοί αξιωματούχοι υγείας εντόπισαν 100 αναφερόμενες περιπτώσεις ατόμων που εμφάνισαν το σύνδρομο Guillain-Barré, από τις σχεδόν 12,5 εκατομμύρια δόσεις αυτού του μονοδοσικού εμβολίου που έχουν χορηγηθεί.

Από αυτές τις 100 περιπτώσεις, στις 95 η μορφή της ασθένειας ήταν σοβαρή και τα άτομα αυτά χρειάστηκαν νοσηλεία. Ένα άτομο πέθανε.
εμβόλιο Johnson σύνδρομο Guillain-Barré

Σύνδρομο Guillain-Barré

Το σύνδρομο Guillain-Barré είναι ένα σπάνιο νευρολογικό νόσημα στο οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται εναντίον των νεύρων, με αποτέλεσμα ο ασθενής να παρουσιάζει παράλυση και μούδιασμα – συνήθως στα χέρια και τα πόδια. Σε βαριές περιπτώσεις δεν λειτουργούν σωστά οι αναπνευστικοί μύες. Αυτή η ασθένεια προσβάλλει μεταξύ 3.000 και 6.000 ανθρώπων κάθε χρόνο στις ΗΠΑ.

Η χθεσινή ανακοίνωση του FDA αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα για το εμβόλιο Johnson & Johnson (J&J), το οποίο έλαβε άδεια κατεπείγουσας χρήσης στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο, η χρήση του οποίου τέθηκε σε αναστολή για δέκα ημέρες τον Απρίλιο μετά από αναφορές για περιπτώσεις γυναικών που εμφάνισαν μετά τον εμβολιασμό τους με τον εν λόγω εμβόλιο σοβαρές περιπτώσεις αιματικών θρομβώσεων που συνδυάζονταν με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων.

Αξιωματούχοι υγείας αποφάνθηκαν τελικά ότι τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων.

Γιατί τα εμβόλια mRNA δεν έχουν παρενέργειες;

Η εκδήλωση ήπιων παρενεργειών μετά από ένα mRNA εμβόλιο κατά του κορωνοϊού μπορεί να αποτελεί σημάδι ότι το ανοσοποιητικό σύστημα ενεργοποιήθηκε, αλλά η έλλειψη τέτοιων αντιδράσεων δεν πρέπει να προκαλεί καμία ανησυχία ότι το εμβόλιο δεν «δουλεύει» και ο οργανισμός δεν έχει ανταποκριθεί. Αυτό είναι το καθησυχαστικό συμπέρασμα μιας νέας έρευνας Αμερικανών στρατιωτικών γιατρών και επιστημόνων.

Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, μελέτησαν το επίπεδο αντισωμάτων σε 206 υγειονομικούς και των δύο φύλων, με μέση ηλικία 42 ετών πριν, και μετά τον εμβολιασμό τους με Pfizer/BioNTech. Επίσης, δες τη νέα ενημέρωση του ΕΟΦ για τη δεύτερη δόση του εμβολίου Astrazeneca.

 Γιατί τα εμβόλια mRNA δεν έχουν παρενέργειες;

Συσχέτισαν στη συνέχεια τα αντισώματα με τις αντιδράσεις του οργανισμού κάθε εμβολιασμένου. Όπως και στις κλινικές δοκιμές, το συχνότερο σύμπτωμα μετά το εμβόλιο ήταν ο πόνος στο μπράτσο (91% μετά την πρώτη δόση και 82% μετά τη δεύτερη) και στη συνέχεια η κόπωση (42% και 62% αντίστοιχα) και οι μυϊκοί πόνοι (28% και 52% αντίστοιχα).

Δεν υπήρχε όμως καμία συσχέτιση ανάμεσα στα συμπτώματα και στα επίπεδα των αντισωμάτων μετά από ένα μήνα. Εμβολιασμένοι χωρίς παρενέργειες είχαν παρόμοια αντισώματα με εκείνους που είχαν πιο έντονη αντίδραση του οργανισμού τους μετά τον εμβολιασμό. Οι ερευνητές ανέφεραν πως αυτό πρέπει να καθησυχάσει τους ανθρώπους ότι η έλλειψη των όποιων παρενεργειών δεν σημαίνει πως το εμβόλιο είναι αναποτελεσματικό.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι τα μετα-εμβολιαστικά συμπτώματα ήσαν αντιστρόφως ανάλογα με την ηλικία και το βάρος. Επίσης ήσαν πιο συχνά στις γυναίκες και μετά τη δεύτερη δόση. Αν κάποιος είχε κάποιες παρενέργειες μετά την πρώτη δόση, ήταν πιθανότερο να έχει και μετά τη δεύτερη, ενώ η μεγαλύτερη ηλικία σχετιζόταν με χαμηλότερα επίπεδα αντισωμάτων.

Μια δεύτερη αμερικανική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «The New England Journal of Medicine», βρήκε ότι στις πολύ σπάνιες περιπτώσεις που, παρά τον εμβολιασμό, κάποιος αρρωσταίνει με Covid-19, τα συμπτώματα του διαρκούν λιγότερο και είναι πιο ήπια, από ό,τι αν ήταν ανεμβολίαστος.

Η έρευνα έγινε σε σχεδόν 4.000 υγειονομικούς, εκ των οποίων 204 διαγνώστηκαν θετικοί για κορονοϊό. Πέντε είχαν πλήρως εμβολιαστεί με mRNA εμβόλιο Pfizer/BioNTech ή Moderna, άλλοι 11 είχαν κάνει μόνο μία δόση ή είχαν περάσει λιγότερες από δύο εβδομάδες μετά από τη δεύτερη δόση όταν μολύνθηκαν, ενώ 156 ήσαν ανεμβολίαστοι.

Διαπιστώθηκε ότι οι περισσότεροι ανεμβολίαστοι ασθενείς ήσαν άρρωστοι με Covid-19 επί τουλάχιστον δύο εβδομάδες, έναντι μόνο μιας εβδομάδας που έμειναν οι εμβολιασμένοι. Επίσης οι τελευταίοι είχαν 58% μικρότερη πιθανότητα να έχουν πυρετό και πέρασαν κατά μέσο όρο σχεδόν δυόμισι λιγότερες μέρες στο κρεβάτι, σε σχέση με τους ανεμβολίαστους. Ακόμη το μέσο ιικό φορτίο των εμβολιασμένων ήταν κατά 40% μικρότερο.

«Αν κανείς εμβολιαστεί, έχει πιθανότητα περίπου 90% να μην αρρωστήσει με Covid-19. Αλλά ακόμη κι αν αυτό συμβεί, θα έχει λιγότερο κορωνοϊό μέσα του και η ασθένεια του θα είναι πιθανότατα πιο ήπια», δήλωσε ο ερευνητής δρ Τζεφ Μπέρτζες του Πανεπιστημίου της Αριζόνα.

Εμβόλιο: Η μίξη των δόσεων με AstraZeneca και Pfizer δημιουργεί ισχυρή ανοσοαπόκριση - Τι ισχύει με την ανάμειξη εμβολίων

Εμβόλιο: Ο συνδυασμός των δόσεων των εμβολίων κατά του Covid-19 από την Pfizer και την AstraZeneca δημιουργεί ισχυρή ανοσοαπόκριση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Πρόκειται για ένα εύρημα που θα μπορούσε να επιτρέψει μεγαλύτερη ευελιξία στη χρήση των δυσεύρετων προμηθειών.

Η μείξη των εμβολίων συνδύασε το εμβόλιο της Pfizer στην πρώτη δόση και ακολούθησε το εμβόλιο της AstraZeneca στη δεύτερη, ενώ οι δόσεις χορηγήθηκαν και αντιστρόφως. Ο συνδυασμός των δύο εμβολίων οδήγησε σε υψηλές συγκεντρώσεις αντισωμάτων κατά του Covid-19 όταν δόθηκαν σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων, ανέφεραν τη Δευτέρα ερευνητές στο ιατρικό περιοδικό Lancet.

Η μίξη των δόσεων με AstraZeneca και Pfizer δημιουργεί ισχυρή ανοσοαπόκριση - Τι ισχύει με την ανάμειξη εμβολίων

Επιστήμονες και αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας αναζητούν διάφορους τρόπους για να επεκτείνουν την προμήθεια εμβολίων - καθυστερώντας το χρόνο μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης, για παράδειγμα - καθώς πολλές χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος προσπαθούν να βρουν ένα τρόπο να διαχειριστούν την ελλιπή προμήθεια εμβολίων.

Η δυνατότητα συνδυασμού δόσεων ίσως βοηθήσει χώρες με προμήθειες διαφορετικών εμβολίων, να βοηθήσουν η μία την άλλη.

Η σειρά με την οποία οι άνθρωποι έλαβαν τα εμβόλια επηρέασαν τα αποτελέσματα. Το εμβόλιο της Astra ακολουθούμενο από το εμβόλιο της Pfizer παρήγαγε υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων και Τ-κυττάρων συγκριτικά με την αντίστροφη χορήγηση, την χορήγηση δηλαδή πρώτα του εμβολίου της Pfizer ακολουθούμενο από το εμβόλιο της Astra.

Και τα δύο μεικτά προγράμματα, ωστόσο, οδήγησαν, σύμφωνα με τη μελέτη, στην παραγωγή περισσότερων αντισωμάτων απ’ ό,τι θα παρήγαγε ο εμβολιασμό και με τις δύο δόσεις με το εμβόλιο της AstraZeneca,. Η καλύτερη απόκριση Τ-κυττάρων προήλθε από το εμβόλιο της Astra συνδυασμένο και ακολουθούμενο από το εμβόλιο της Pfizer ενώ η υψηλότερη ανοσοαπόκριση παρατηρήθηκε στην περίπτωση που και οι δύο δόσεις ήταν της Pfizer.

«Αυτό υποστηρίζει την ευελιξία στη χρήση αυτών των προγραμμάτων, όπου το απαιτούν οι τοπικές συνθήκες», δήλωσε ο καθηγητής της Οξφόρδης που ηγήθηκε της μελέτης, Μάθιου Σνέιπ. «Αυτό δίνει σε όλους επιλογές», είπε.

Να σημειωθεί ότι μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδη που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, αναφέρει ότι το διάστημα έως και 10 μήνες μεταξύ της πρώτης και δεύτερης δόσης για το εμβόλιο της AstraZeneca βελτίωσε την ανοσοαπόκριση ακόμη περισσότερο.

Τα αποτελέσματα της μελέτης των μεικτών δόσεων με χορήγηση σε διάστημα 12 εβδομάδων θα είναι διαθέσιμα «μέσα στον επόμενο μήνα», δήλωσε ο Σνέιπ κατά την ενημέρωση.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share