Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021

Το κίνημα των αντιεμβολιαστών κερδίζει έδαφος στην Ευρώπη - Τι συμβαίνει σε 4 χώρες της Γηραιάς Ηπείρου

Ο κίνδυνος μόλυνσης από την παραλλαγή Δέλτα είναι «υψηλός έως πολύ υψηλός» σε κράτη με ελλιπή εμβολιαστική κάλυψη

7 Ιουλίου 2021 08:53
Το κίνημα των αντιεμβολιαστών κερδίζει έδαφος στην Ευρώπη - Τι συμβαίνει σε 4 χώρες της Γηραιάς Ηπείρου

Σε έναν αγώνα δρόμου για την επιτάχυνση των εκστρατειών εμβολιασμού επιδίδονται οι χώρες στην Ευρώπη προκειμένου να προλάβουν τη ραγδαία εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα, που κερδίζει έδαφος διαρκώς, ώστε να μη γεμίσουν και πάλι οι πτέρυγες των νοσοκομείων με βαριά νοσούντες από τον κορωνοϊό.

Η αίσθηση του κατεπείγοντος στην Ευρώπη συμπίπτει με την περίοδο των θερινών διακοπών και την καλοκαιρία, που δίνει φτερά στις μαζικές συναθροίσεις, με ελλιπή ή και καθόλου προστατευτικά μέτρα, ειδικά μεταξύ των νέων, με κυβερνήσεις να προσφέρουν διάφορα κίνητρα και να επικαλούνται την αίσθηση πατριωτισμού των πολιτών, προκειμένου να κάνουν το εμβόλιο.

Τι συμβαίνει σε 4 χώρες της Γηραιάς Ηπείρου

Ο κίνδυνος μόλυνσης από την παραλλαγή Δέλτα είναι «υψηλός έως πολύ υψηλός» σε κράτη με ελλιπή εμβολιαστική κάλυψη, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων, που παρακολουθεί τις εξελίξεις σε 30 χώρες στη Γηραιά Ήπειρο και εκτιμά ότι μέχρι τα τέλη Αυγούστου η μετάλλαξη αυτή θα αφορά στο 90% των κρουσμάτων στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσει με πολύ ταχύ ρυθμό η εμβολιαστική εκστρατεία», προειδοποίησε το ECDC.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η προειδοποίηση από τον ΠΟΥ και την επικεφαλής του τεχνικού κλιμακίου του για την Covid-19.

Η Μαρία φον Κέρκοβε τόνισε ότι η συγκεκριμένη παραλλαγή αυξάνει «εκθετικά» τις μολύνσεις, καθώς τα ημερήσια κρούσματα αυξάνονται σημαντικά σε χώρες όπως η Βρετανία -τετραπλάσια επιβεβαιώθηκαν την περασμένη Παρασκευή, έναντι της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας.

Γερμανία: Εισηγήσεις για πρόστιμα σε αυτούς που δεν πάνε στα ραντεβού για τα εμβόλια

Στη Γερμανία, πολλοί πολιτικοί ατενίζουν με ανησυχία το άμεσο μέλλον, το προσεχές φθινόπωρο, λόγω της παραλλαγής Δέλτα, ενώ φουντώνει η κουβέντα για το αν πρέπει να επιβάλλονται πρόστιμα σε άτομα που κλείνουν ραντεβού για εμβόλια και δεν εμφανίζονται.

Ο υποψήφιος καγκελάριος των Χριστιανοδημοκρατών, Άρμιν Λάσετ, απορρίπτει μια τέτοια προοπτική: «Δεν μπορείς να εκβιάσεις την αλληλεγγύη με ποινές», είπε στο Redaktionsnetzwerk Deutschland, απαντώντας σε σχετική εισήγηση του ειδικού σε θέματα Υγείας των Σοσιαλδημοκρατών, Καρλ Λάουτερμπαχ, αλλά και σε εκείνη του Οικονομικού Συμβουλίου του CDU, που ζήτησε «χρηματικά πρόστιμα που να πονάνε στην τσέπη» για εκείνους που κλείνουν τον δρόμο του εμβολιασμού σε άλλους.

Το κίνημα των αντιεμβολιαστών κερδίζει έδαφος στην Ευρώπη - Τι συμβαίνει σε 4 χώρες της Γηραιάς Ηπείρου

Το 37,9% των Γερμανών έχουν κάνει μέχρι στιγμής και τις δύο δόσεις των εμβολίων για την Covid-19 και 55,6% τουλάχιστον μία δόση. Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Μάρκους Ζέντερ, απαίτησε η εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού (Stiko) να σκεφθεί πότε θα εισηγηθεί τον εμβολιασμό των νέων (π.χ. μαθητών), καθώς τα υψηλότερα ποσοστά κρουσμάτων εντοπίζονται στις νεαρές ηλικίες, όπως είπε στην «Bild am Sonntag».

Θορυβημένος με τη διστακτικότητα μερίδας των πολιτών να κάνουν το εμβόλιο εμφανίζεται και ο κλάδος της οικονομίας.

«Είναι ηθικό καθήκον κάθε πολίτη να κάνει το εμβόλιο. Οι αρνητές των εμβολίων που δεν έχουν λόγους υγείας, συμπεριφέρονται ανεύθυνα», είπε ο πρόεδρος Εξωτερικού Εμπορίου, Άντον Μπέρνερ, τονίζοντας ότι «θα πρέπει να συζητηθεί σοβαρά το ενδεχόμενο να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός».

Από την άλλη, οι Πράσινοι απορρίπτουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, και ζητούν καλύτερη προώθηση της εμβολιαστικής εκστρατείας, με κινητές ομάδες σε σχολεία, πολιτιστικά κέντρα, στέκια νέων κ.λπ. και κίνητρα που θα κάμψουν τη διστακτικότητα πολλών.

Γαλλία: Προς υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών

Tην ώρα που το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας προετοιμάζεται για την κατάθεση του προϋπολογισμού 2022, ο οποίος θα παρουσιαστεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, οι ανησυχίες για τον ρυθμό ανάπτυξης πολλαπλασιάζονται και υπάρχει κίνδυνος να τιναχθούν στον αέρα οι τελευταίες μεταρρυθμίσεις που φιλοδοξεί να κάνει ο Εμανουέλ Μακρόν, ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2022.

Η ταχύτατη εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα στη γαλλική επικράτεια, η οποία συνοδεύεται από μείωση του ρυθμού εμβολιασμών, σπέρνει τον φόβο ενός τέταρτου κύματος πανδημίας Covid-19 από τον Σεπτέμβριο.

«Εδώ και μία εβδομάδα, η επιδημία κερδίζει έδαφος, ειδικά η μετάλλαξη Δέλτα, η οποία είναι ιδιαίτερα μεταδοτική, ιδιαίτερα ανησυχητική», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Ατάλ, τη Δευτέρα 5 Ιουλίου.

Στα τέλη Ιουνίου, και το Ινστιτούτο Παστέρ είχε δηλώσει ανησυχία για εμφάνιση του τέταρτου κύματος από το φθινόπωρο, αν οι εμβολιασμοί παρέμεναν στάσιμοι.

«Καμπανάκι» για τη μετάλλαξη Δέλτα σήμανε και ο Γάλλος υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν. «Εδώ και πέντε μέρες, ο ιός δεν μειώνεται, αυξάνεται και πολλαπλασιάζεται. Αν κρίνουμε από τη Βρετανία, το νέο κύμα πανδημίας μπορεί να είναι εδώ από τα τέλη Ιουλίου», δήλωσε. Ήδη από τις αρχές Ιουλίου ο κ. Βεράν προειδοποίησε για «μια νέα απειλή, η οποία μπορεί να έρθει να καταστρέψει τις διακοπές μας και το καλοκαίρι».

Η πρόσφατη άνοδος των κρουσμάτων προκαλεί κρύο ιδρώτα στα ηγετικά κλιμάκια της γαλλικής κυβέρνησης. Κι αυτό διότι η Γαλλία δεν έφτασε το κατώφλι της συλλογικής ανοσίας. Αυτή τη στιγμή, λίγο περισσότεροι από τους μισούς Γάλλους έκαναν μία δόση εμβολίου και μόνο το 1/3 του πληθυσμού έλαβε και τις δύο δόσεις.

«Πρέπει να επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς. Είναι αγώνας δρόμου», δήλωσε ο κ. Βεράν.

Ωστόσο, όσο γρήγορα προχωράει η μετάλλαξη Δέλτα τόσο ο ρυθμός των εμβολιασμών μειώνεται, ωθώντας την κυβέρνηση να σκεφτεί την υποχρεωτικότητα του εμβολίου στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Προς το παρόν, μόνο το 57% των νοσηλευτών σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων έχει εμβολιαστεί στη Γαλλία και το 65% στα νοσοκομεία, σε αντίθεση με την Ιταλία, όπου έχει εμβολιαστεί το 98%, επειδή το εμβόλιο είναι υποχρεωτικό γι' αυτή την κατηγορία των εργαζομένων.

Ισπανία: Περιορισμοί στα νυχτερινά κέντρα

Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων παρατηρείται και στην Ισπανία, κυρίως μεταξύ νεαρών ανεμβολίαστων ατόμων, ηλικίας 12-19 ετών, σε μια περίοδο που η χώρα πασχίζει να προσελκύσει ξένους τουρίστες για να επανεκκινήσει την οικονομία της.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες τα κρούσματα στην Ισπανία έφθασαν τα 204 ανά 100.000 και οι Αρχές ελπίζουν το εμβολιαστικό πρόγραμμα που είναι σε εξέλιξη να λειτουργήσει ως ανάχωμα στο πέμπτο κύμα της πανδημίας.

Ωστόσο, ορισμένες περιφέρειες στην Ισπανία επαναφέρουν σε ισχύ, λίγες εβδομάδες μετά την άρση τους, περιοριστικά μέτρα στη νυχτερινή ζωή.

Φοβούμενοι μήπως η εξάπλωση των κρουσμάτων της λοιμογόνου παραλλαγής γονατίσει τα συστήματα υγείας, αξιωματούχοι Υγείας σε αρκετές περιοχές της χώρας προσπαθούν, παράλληλα, να προσεγγίσουν άτομα κάτω των 30 και να τα πείσουν να κάνουν το εμβόλιο για την Covid-19, καθώς η εμβολιαστική εκστρατεία είχε εστιάσει μέχρι τώρα κυρίως σε μεγαλύτερες ηλικίες και πιο ευάλωτες ομάδες.

Βρετανία: Ο Τζόνσον κωφεύει στις εκκλήσεις των ειδικών για παράταση κάποιων μέτρων

Παρά τις δυσοίωνες εξελίξεις στη Βρετανία, με την αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, κωφεύοντας στις εκκλήσεις των επιστημόνων για διατήρηση κάποιων μέτρων, προκειμένου να μη μετατραπεί η χώρα σε «φυτώριο» μελλοντικών μεταλλάξεων, ανακοίνωσε χθες ότι στην Αγγλία θα αρθούν οι εναπομείναντες περιορισμοί στις 19 Ιουλίου -«Ημέρα Ελευθερίας», όπως τη χαρακτήρισε-, σε ένα τεστ για το αν το ταχύ πρόγραμμα εμβολιασμών προσφέρει επαρκή προστασία από την παραλλαγή Δέλτα.

Ο Τζόνσον επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση έχει ως στόχο να σημάνει τη λήξη των περιοριστικών μέτρων στις 19 Ιουλίου, με την τελική απόφαση να αναμένεται την επόμενη εβδομάδα.

Οπως είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός, με το βήμα άρσης των μέτρων θα εξαλειφθούν τα όρια στον αριθμό των ατόμων στις κοινωνικές συναθροίσεις, η οδηγία για κατ' οίκον εργασία και η εντολή για χρήση μάσκας.

Συντάχθηκε με τους αντιεμβολιαστές από τη Βουλή ο Πολάκης – Σφοδρή επίθεση από τη Νέα Δημοκρατία

Σφοδρή επίθεση από τη Νέα Δημοκρατία δέχτηκε ο Παύλος Πολάκης με αφορμή τις αναφορές του στον εμβολιασμό, κατά την ομιλία του στη Βουλή για το εργασιακό νομοσχέδιο, το οποίο χθες (16/6) βράδυ έγινε νόμος του κράτους με 158 ψήφους.

Όπως αναφέρει η ΝΔ με ανακοίνωσή της: «ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Υγείας επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, κ. Πολάκης ανοιχτά και από το βήμα της Βουλής συντάχθηκε με τους αντιεμβολιαστές και τους δικαιολόγησε λέγοντας γιατί και ο ίδιος δεν κάνει το εμβόλιο. Πίσω από ένα επίτευγμα της επιστήμης, που μέσα σε πολύ λίγο χρόνο ανακάλυψε το εμβόλιο σώζοντας εκατομμύρια ζωές, ο κ. Πολάκης είδε “κονόμα εταιρειών”. Και δεν έμεινε εκεί αλλά καταφέρθηκε συλλήβδην κατά των επιστημόνων μιλώντας για “εντεταλμένη επιτροπή των λοιμωξιολόγων”. Επειδή δεν πρόκειται μόνο για άλλη μια από τις γνωστές γραφικότητες του κ. Πολάκη αλλά για για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα δημόσιας υγείας ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να συνεχίσει να σιωπά. Οφείλει να πάρει θέση καθαρά και δημόσια».

Παύλος Πολάκης Εμβόλιο

Στην ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας απάντησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη συζήτηση του εργασιακού νομοσχεδίου στη Βουλή, ενώ είχε προαναγγείλει την τοποθέτησή του, δημοσιεύοντας στο προφίλ του στο Facebook φωτογραφία του να καπνίζει σε ένα σκάφος.

«Την επιστημοσύνη μου δεν την παζαρεύω με κανέναν. Πέρυσι τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο, έκανα και αντιγριππικό και αντι-πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο, για πρώτη φορά στη ζωή μου, γιατί την προηγούμενη χρονιά είχα κάνει μια δύσκολα θεραπευθείσα βρογχίτιδα, ως καπνιστής. Έχω κάνει όλα τα εμβόλια, τα κορίτσια έχουν κάνει όλα τα εμβόλια, όμως έκανα τα δοκιμασμένα εμβόλια», υπογράμμισε ο Παύλος Πολάκης από τη Βουλή και συμπλήρωσε «εδώ δεν θα ξεχάσουμε όλη την ιατρική που ξέρουμε, επειδή εσείς στηρίξατε το αφήγημα της αντιμετώπισης της πανδημίας, στα εμβόλια ενώ σας φωνάζουμε από πέρυσι για κάποια πράγματα και επειδή η εντεταλμένη επιτροπή των λοιμωξιολόγων, σας κρατάει φανάρι. Γιατί γνωριζόμαστε με όλους τους κυρίους συναδέλφους».

Παράλληλα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει «ρωτάω ιατρικά και να μου απαντήσουν ιατρικά και επιστημονικά πριν με καταδικάσει, όπως ζητάει η ΝΔ στην ανακοίνωσή της, ο κ. Τσίπρας. Είναι αλήθεια ή ψέματα ότι είναι το πρώτο εμβόλιο στην ιστορία της ιατρικής, το οποιοδήποτε από αυτά τα εμβόλια, το οποίο δίνεται μαζικά στον πληθυσμό, 8-9 μήνες μετά που εμφανίστηκε το πρόβλημα; Πότε ήταν το επόμενο συντομότερο εμβόλιο που δόθηκε; Είναι 3,5 ή 5 χρόνια το επόμενο; Γιατί έγινε αυτό; Υπήρξε ποτέ άλλοτε εμβόλιο στην ιστορία της ιατρικής, το οποίο να το κάνεις και να μην ξέρεις πόσο καιρό κρατάει η ανοσία; Το αντιγριππικό ξέρουμε ότι είναι για ένα χρόνο. Το αντιπνευμονιοκοκκικό είναι εφ΄όρου ζωής, ένα άλλο είναι για 5 χρόνια. Του κορωνοϊού, πείτε μου, για πόσο είναι;».

Ο Παύλος Πολάκης κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι προσπαθεί να καλύψει την καταστροφική διαχείριση της πανδημίας με τους 12.500 νεκρούς, εκ των οποίων οι 8.500 πέθαναν εκτός ΜΕΘ και αναφέρει ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα που έχει ζητήσει από τον Νοέμβριο μειώνουν κατά 70% έως 90% τη βαριά νόσηση στους ευπαθείς.

Έρχεται υποχρεωτικός εμβολιασμός; - Προνόμια για τους εμβολιασμένους

Εξελίξεις, που σίγουρα θα προκαλέσουν αντιδράσεις, έρχονται σχετικά με τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, καθώς δεν πρέπει να αποκλειστεί ακόμη και αυτός να γίνει για ορισμένες περιπτώσεις υποχρεωτικός.

Για την σημασία των εμβολίων καθώς και το ενδεχόμενο υποχρεωτικού εμβολιασμού μίλησαν μεταξύ άλλων ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος, ο Πνευμονολόγος-Εντατικολόγος Θεόδωρος Βασιλακόπουλος και ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

«Είναι καλό να υπάρχουν κίνητρα για τους εμβολιασμένους και στο τέλος μπορούμε να συζητήσουμε για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες κατηγορίες. Είναι ανοιχτό το θέμα. Θα μπει στην συζήτηση γιατί είναι πολύ σημαντικό. Αλλά πρέπει να δούμε όλες τις όψεις και απόψεις του» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γώγος τονίζοντας πως είναι αναμφισβήτητο ότι είναι αναγκαίος ο εμβολιασμός, αν και υπάρχουν αντιδράσεις ακόμη και στους υγειονομικούς.

Ο ίδιος επεσήμανε πως με το εμβολιασμό έχουμε πολλά πλεονεκτήματα όπως την προστασία της υγείας μας και την εύρυθμη λειτουργία ενός νοσοκομείου.

Για το γεγονός ότι πολλοί δεν εμβολιάζονται γιατί δυσκολεύονται να πάνε στα εμβολιαστικά κέντρα ανέφερε πως ο επόμενος στόχος είναι να δίνεται η δυνατότητα μαζικού εμβολιασμού και να γίνεται εύκολα στην γειτονιά μας πχ γιατρό μας, φαρμακείο.

Παράλληλα, ο κ. Βασιλακόπουλος μιλώντας για το πώς μπορουν να πεισθούν όσοι διστάζουν να κάνουν το εμβόλιο πρότεινε να γίνουν δύο πράγματα: Να δοθούν κίνητρα σε αυτούς που εμβολιάζονται τώρα που τα εμβόλια είναι διαθέσιμα για όλους και να ενεργοποιηθούν και άλλοι επιστήμονες όπως διαφημιστές κλπ για να πειστεί αυτό το κομμάτι της κοινωνίας.

«Το εμβόλιο αυτή την στιγμή είναι το κυριότερο όπλο για να ελέγξουμε την πανδημία» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Καπραβέλος.

Όπως ανέφερε αν θέλουμε να ξεμπερδεύουμε με τον ιό θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτό το «όπλο» και υπογράμμισε πως ο μη εμβολιασμένος διευκολύνει την διασπορά – ανάπτυξη των μεταλλάξεων και υπάρχει κίνδυνος να τιναχθούν όλα στον αέρα. «Το εμβόλιο δεν σε προφυλάσσει μόνο αλλά σπάει και την αλυσίδα της διασποράς», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, δήλωσε πως ίσως χρειαστεί να έχουμε και μια δόση «αναμνηστική» τον Σεπτέμβριο αλλά ο εμβολιασμένος είναι προστατευμένος.
«Οι πάνω από 60 ετών θα είναι πιο ευάλωτοι σε ένα πιθανό τέταρτο κύμα και μάλιστα όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί» ανέφερε μεταξύ άλλων τονίζοντας πως ο κίνδυνος είναι μεγάλος. «Το 4ο κύμα θα μας απασχολήσει με αυτή την κατηγορία ασθενών. Πρέπει να πάνε να εμβολιαστούν» είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος εκτιμά πως για να μπει ένα τέλος με την πανδημία απαιτείται ένας καθολικός υποχρεωτικός εμβολιασμός σε όλους τους ανθρώπους ακόμα και στα παιδιά.

Παράλληλα, σημείωσε πως από την στιγμή που το νοσοκομείο μετατρέπεται για μία νόσο αποδιοργανώνεται με αποτέλεσμα την ακύρωση χειρουργείων και άλλων.

Κορωνοϊός: Τα προνόμια που θα έχουν οι εμβολιασμένοι

Ανοιχτό «παράθυρο» για προνόμια στους εμβολιασμένος άφησε ο Στέλιος Πέτσας.

«Χρειάζονται προνόμια σε όσους εμβολιάζονται προκειμένου να είναι ένας σαφές κίνητρο και να καμφθούν οι αντιστάσεις σε όσους έχουν δεύτερες σκέψεις ή έλκονται από θεωρίες συνωμοσίας», ανέφερε στην πρωινή εκπομπή του Γιώργου Αυτιά στον ΣΚΑΪ.

Μάλιστα, ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών έφερε και παραδείγματα, όπως η μεγαλύτερη κίνηση εντός κι εκτός επικράτειας και η δυνατότητα επίσκεψης σε χώρους που τώρα είναι κλειστοί.

Ο κ. Πέτσας εξήγησε ότι αυτό είναι κάτι που συζητείται εδώ και ένα μήνα και εκτίμησε πως στα μέσα Ιουνίου είναι το χρονικό διάστημα που θα πρέπει να παρθούν κάποιες αποφάσεις για να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός.

Σχετικά με τα εμβολιαστικά κέντρα ανέφερε πως αρχικά είχε ειπωθεί για 1018 όταν γινόταν ο πρώτος σχεδιασμός ενώ πλέον έχουν φτάσει 50% πάνω από τον αρχικό σχεδιασμό.

Παράλληλα σημείωσε πως «είναι καλύτερο να κάνεις το πιο γρήγορο εμβόλιο παρά να περιμένεις την πιο εξεζητημένη επιλογή».

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share