Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Καναδάς: Πόλη καταστράφηκε από πυρκαγιές εξαιτίας του καύσωνα - Η θερμοκρασία είχε φτάσει του 49,6 βαθμούς

Το Λίτον είναι μια εικόνα από το μέλλον της κλιματικής αλλαγής

3 Ιουλίου 2021 09:23
Καναδάς: Πόλη καταστράφηκε από πυρκαγιές εξαιτίας του καύσωνα - Η θερμοκρασία είχε φτάσει του 49,6 βαθμούς
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η απόλυτη καταστροφή που βίωσε τα προηγούμενα 24ωρα το μικρό χωριό Λίτον, στη νότια Βρετανική Κολούμπια του Καναδά από τις φωτιές και τις υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες που «χτύπησαν» την κάθε δομή του, αποτυπώνεται χαρακτηριστικά τόσο από τις εικόνες και τα βίντεο που κυκλοφορούν, όσο και από τις καταγραφές των αξιωματούχων.

Συνολικά, το Λίτον «υπέφερε» από 62 νέες φωτιές μέσα σε 24 ώρες (από την Τετάρτη μέχρι την Πέμπτη), οι οποίες είχαν σαν συνέπεια ένα ζευγάρι 60χρονων να χάσουν τη ζωή τους, καθώς δεν πρόλαβαναν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, όταν δόθηκε εντολή για μαζική εκκένωση.

Καύσωνας στον Καναδά: Πυρκαγιά έκανε στάχτη την κωμόπολη του Λίτον

Πόλη καταστράφηκε από πυρκαγιές εξαιτίας του καύσωνα

Πέρα από τους, περίπου, 250 κατοίκους που είχαν σπίτια και περιουσίες μέσα στο Λίτον και κατάφεραν να φύγουν γρήγορα από το χωριό, πριν παραδοθεί στις φλόγες, ο τοπικός βουλευτής Μπραντ Βις ανέφερε πως άλλα περίπου 1.000 άτομα, που ζούσαν στα περίχωρα, υποχρεώθηκαν να αφήσουν τις περιουσίες τους και να αναζητήσουν ασφαλή καταφύγια και δομές φιλοξενίας.

UPDATE: The ESS Reception Centre at the Lillooet REC Centre is no longer operating. No more donations are required and cannot be accepted. Thank you everyone for your outstanding generosity!

Posted by District of Lillooet on Thursday, July 1, 2021

«Το 90% του χωριού έχει καταστραφεί» δήλωσε την Πέμπτη ο Βις, περιγράφοντας το μέγεθος της καταστροφής, ενώ ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας του Καναδά, Μάικ Φάρνγουορθ πρόσθεσε πως τα περισσότερα σπίτια, δημοτικά κτίρια, καθώς και το τοπικό νοσκομείο του Λίτον, που βρίσκεται 260 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Βανκούβερ, έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό έκανε γνωστό πως μια ομάδα αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών θα μεταβεί στην περιοχή για την παροχή βοήθειας, ενώ ο υπουργός Άμυνας της χώρας, τόνισε πως «οι ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να βοηθήσουν τους κατοίκους να κάνουν τα επόμενα βήματα». Παράλληλα, μια κοινωνική οργάνωση από το Νιού Ουέστμινστερ ανακοίνωσε την έναρξη καμπάνιας με στόχο τη συγκέντρωση 200.000 δολαρίων, που θα καλύψουν μέρος των αναγκών των κατοίκων του Λίτον.

Καναδάς: Πόλη καταστράφηκε από πυρκαγιές εξαιτίας του καύσωνα - Η θερμοκρασία είχε φτάσει του 49,6 βαθμούς

Μια μεγάλη δασική πυρκαγιά, τρεις ημέρες μετά το ρεκόρ θερμοκρασίας που καταγράφηκε στον δυτικό Καναδά

Η καταστροφική φωτιά ξεκίνησε το απόγευμα της Τετάρτης, με τον δήμαρχο Γιαν Πόλντερμαν να αναφέρει πως ξεκίνησε να βλέπει λευκό καπνό στη νότια πλευρά του χωριού. «Μέσα σε 15 με 20 λεπτά, όλο το Λίτον είχε παραδοθεί στς φλόγες» πρόσθεσε ο Πόλντερμαν. Για τον ελάχιστο χρόνο που είχε στη διάθεσή του ώστε να αντιδράσει, μίλησε κι ένας κάτοικος του χωριού: «Είχαμε μόλις 20 λεπτά στη διάθεσή μας. Βάλαμε ότι βρήκαμε μέσα στο αυτοκίνητο - κουβέρτες και ελάχιστα ρούχα - και φύγαμε».

Η θερμοκρασία είχε φτάσει του 49,6 βαθμούς

Καναδάς: Πόλη καταστράφηκε από πυρκαγιές εξαιτίας του καύσωνα

Το Λίτον παρουσίασε για τρεις διαδοχκές ημέρες πριν την έναρξη της φωτιάς, ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών, με τον υδράργυρο να φτάνει την Τρίτη στο μέγιστο σημείο του, στους 49,6 βαθμούς Κελσίου. Η φωτά στο συγκεκριμενο χωριό ήτα μια από τις άνω των 70 που έκαιγαν από την Τετάρτη προς την Πέμπτη σε ολόκληρη τη Βρετανική Κολούμπια, ενώ ως το πρωί της Παρασκευής ο αριθμός τους είχε ανέβει στις 110.

Θανατηφόρος καύσωνας στη Βόρεια Αμερική: Πάνω από 200 νεκροί και θερμοκρασίες ρεκόρ - Ποιους κατηγορεί ο Μπάιντεν

Το κύμα καύσωνα που πλήττει τη Βόρεια Αμερική αφήνει πίσω του εκατόμβες νεκρών. Ο πρωτοφανής καύσωνας έχει προκαλέσει το θάνατο δεκάδων ανθρώπων στον Καναδά. Πρόκειται κυρίως για ηλικιωμένους και άτομα με υποκείμενα νοσήματα.

Στο Βανκούβερ, η αστυνομία κλήθηκε να ανταποκριθεί σε πάνω από 130 περιστατικά ξαφνικών θανάτων. 24 αστυνομικοί επέστρεψαν εκτάκτως σε υπηρεσία για να ανταποκριθούν στις κλήσεις για βοήθεια, ενώ ειδικές ιατρικές ομάδες παρέχουν πρώτες βοήθειες σε όσους το έχουν ανάγκη.

Οι αστυνομικοί περιγράφουν τραγικές στιγμές, με οικογένειες να επισκέπτονται τους συγγενείς τους και να ανακαλύπτουν ότι έχουν χάσει τη ζωή τους.

«Το Βανκούβερ δεν είχε γνωρίσει ποτέ τέτοια ζέστη και, δυστυχώς, δεκάδες άνθρωποι πέθαναν», τόνισε ο Στιβ Άντισον, εκπρόσωπος της αστυνομίας του Βανκούβερ, σε ανακοίνωσή του.

Την Τρίτη καταγράφηκε η τρίτη συνεχής ημέρα θερμοκρασιών - ρεκόρ. Το θερμόμετρο στην επαρχία Βρετανική Κολούμπια ανέβηκε στους 49,6 βαθμούς Κελσίου. Πριν από την Κυριακή, στον Καναδά δεν είχε ποτέ καταγραφεί θερμοκρασία υψηλότερη των 45 βαθμών Κελσίου.

«Η διάρκεια αυτού του καύσωνα είναι ανησυχητική, καθώς δεν καταγράφεται παρά ελάχιστη πτώση της θερμοκρασίας τη νύχτα (...). Το κύμα αυτό ζέστης-ρεκόρ αυξάνει τον κίνδυνο παθήσεων που συνδέονται με τη ζέστη», προειδοποίησε το καναδικό υπουργείο Περιβάλλοντος.

Ο καύσωνας προκαλείται από τον λεγόμενο «θερμικό θόλο» που δημιουργείται όταν η υψηλή πίεση παγιδεύει τη θερμότητα και εμποδίζει να εξελιχθούν άλλα καιρικά μέτωπα.

Δεκάδες νεκροί από τον καύσωνα σε ΗΠΑ και Καναδά

Πέραν της Βρετανικής Κολομβίας, προειδοποιήσεις για το κύμα καύσωνα εκδόθηκαν για τις επαρχίες Αλμπέρτα, Σασκάτσουαν και Μανιτόμπα, ανατολικότερα, καθώς και για τμήματα του βόρειου Καναδά, όπως η περιοχή του Γιούκον.

Καναδάς: Έσπασε κάθε ρεκόρ

Τα στοκ κλιματιστικών και ανεμιστήρων έχουν εξαντληθεί στην περιοχή και ορισμένες πόλεις ανακοίνωσαν πως ανοίγουν κλιματιζόμενους χώρους τους στους πολίτες. Η εκστρατεία εμβολιασμού για την COVID-19 ακυρώθηκε σε πολλές περιοχές και σχολεία έκλεισαν.

Ο καύσωνας πλήττει επίσης αμερικανικές πόλεις νότια του Βανκούβερ, όπως το Πόρτλαντ (Όρεγκον) και το Σιάτλ (στην πολιτεία Ουάσινγκτον), που είναι επίσης γνωστές για το κρύο, υγρό κλίμα τους. Οι θερμοκρασίες έσπασαν εκεί ρεκόρ αφότου άρχισαν να τηρούνται αρχεία, το 1940.

Το θερμόμετρο έδειξε 46,1° Κελσίου στο αεροδρόμιο του Πόρτλαντ το απόγευμα της Δευτέρας και 41,6° Κελσίου σε αυτό του Σιάτλ, σύμφωνα με τις μετρήσεις της αμερικανικής εθνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας (NWS).

Θανατηφόρος καύσωνας στη Βόρεια Αμερική

ΗΠΑ: Εκατομμύρια πολίτες εγκλωβισμένοι σε κλοιό καύσωνα

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, με το θερμόμετρο σταθερά στους 40 βαθμούς Κελσίου, στις υψηλές θερμοκρασίες αποδίδεται ο θάνατος πάνω από 100 ανθρώπων. Τα τελευταία περιστατικά καταγράφηκαν σε Ουάσιγκτον και Όρεγκον.

Το θερμόμετρο έδειξε 46,1° Κελσίου στο αεροδρόμιο του Πόρτλαντ το απόγευμα της Δευτέρας και 41,6° Κελσίου σε αυτό του Σιάτλ, σύμφωνα με τις μετρήσεις της αμερικανικής Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (NWS).

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, πάνω από 14 εκατομμύρια πολίτες στις βορειοδυτικές ακτές βρίσκονται σε περιοχές όπου έχουν εκδοθεί προειδοποιήσεις για εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες.

Πάνω από 200 νεκροί και θερμοκρασίες ρεκόρ στις ΗΠΑ και στον Καναδά

Στην κλιματική αλλαγή αποδίδει ο Μπάιντεν τον καύσωνα στον Καναδά

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, συνέδεσε τα ακραία καιρικά φαινόμενα με την κλιματική αλλαγή και υποσχέθηκε αναβάθμιση των υποδομών

«Θέλω να σημειώσω ότι η ακραία ζέστη που βιώνουμε στα δυτικά δεν απειλεί μόνο τις δασικές εκτάσεις, αλλά είναι μία απειλή από μόνη της. Οι άνθρωποι υποφέρουν. Η κλιματική αλλαγή προκαλεί έναν επικίνδυνο συνδυασμό ακραίας ζέστης και παρατεταμένης ξηρασίας. Βλέπουμε ότι οι δασικές πυρκαγιές γίνονται πιο σφοδρές και κινούνται ταχύτερα και κρατούν περισσότερο.»

Ποιους κατηγορεί ο Μπάιντεν

Καθώς οι θερμοκρασίες σταδιακά αποκλιμακώνονται, οι δασικές υπηρεσίες σε ΗΠΑ και Καναδά έχουν τεθεί σε ύψιστο συναγερμό, καθώς ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών είναι πολύ υψηλός.

Θανατηφόρος καύσωνας στη Βόρεια Αμερική: Πάνω από 200 νεκροί και θερμοκρασίες ρεκόρ

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share