Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Λύγισε η μητέρα του 21χρονου φοιτητή που εντοπίστηκε νεκρός στο κτίριο που κατέρρευσε στο Μαΐαμι - Το συγκινητικό «αντίο» της αδερφής του

Ο απολογισμός των νεκρών έφτασε τους 18

2 Ιουλίου 2021 10:19
Λύγισε η μητέρα του 21χρονου φοιτητή που εντοπίστηκε νεκρός στο κτίριο που κατέρρευσε στο Μαΐαμι - Το συγκινητικό «αντίο» της αδερφής του
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Θρήνος στις ΗΠΑ για τον Ανδρέα Γιαννιτσόπουλο τον 21χρονο ομογενή φοιτητή που έχασε τη ζωή του στο κτίριο που κατέρρευσε στο Μαϊάμι.

«Ευγενικός, σεμνός, ανιδιοτελής». Τις λέξεις αυτές χρησιμοποιούν όσοι γνώριζαν τον Ανδρέα Γιαννιτσόπουλο τον 21χρονο φοιτητή που εντοπίστηκε νεκρός στο κτίριο στο Μαϊάμι που κατέρρευσε με την αδερφή του να κάνει μια συγκινητική ανάρτηση στο Instagram για να τον αποχαιρετήσει.

«Ήταν ο μέντοράς μου, ο φίλος μου, ο σύντροφός μου. Από τότε που ήμουν μικρή πάντα θαύμαζα τον αδερφό μου με τα μεγάλα μάτια λατρεύοντας όλα όσα ήταν» έγραψε μεταξύ άλλων η Αθανασία, η αδερφή του Ανδρέα.

Ο άτυχος 21χρονος ήταν στο διαμέρισμα 801 στο κτήριο του Champlain Towers South όταν αυτός κατέρρευσε την περασμένη εβδομάδα με την αστυνομία να ανακοινώνει τα ξημερώματα της Πέμπτης τον θάνατό του.

«Ο Ανδρέας είχε μια μεγάλη καρδιά ακόμα και για όλους όσοι τον αδικούσαν. Ποτέ δεν με επέκρινε για τα λάθη μου αλλά αντίθετα μου έλεγε να μάθω από αυτά. Αυτό που σου συνέβη δεν ήταν δίκαιο. Ο Θεός ήθελε κάποιον να τον βοηθάει με τον κήπο του γι’ αυτό σε πήρε το κορμί και την ψυχή σου μακριά από εμάς και μας άφησε το πνεύμα σου. Θα έδινα τα πάντα για να σε έβλεπα άλλη μια φορά να αθλείσαι όπως τόσο πολύ σου άρεσε. Θα μπορούσα να συνεχίζω για ώρες να γράφω για σένα αλλά οι στιγμές, τα γέλια, τα κλάματα, οι καβγάδες, οι μνήμες θα είναι πάντα μαζί μου όπως κι εσύ. Ένας άγγελος ανέβηκε στον ουρανό αγαπημένε μου Ανδρέα και αυτός ήσουν εσύ» προσθέτει η αδερφή του 21χρονου.

Ο Ανδρέας Γιαννιτσόπουλος, η οικογένεια του οποίου είχε καταγωγή από την Ξάνθη, είχε αποφοιτήσει από το λύκειο St. Thomas High School στο Χιούστον όπου ήταν μέλος της ομάδας του στίβου.

Από τα 14 του ο Ανδρέας ήταν πάντα μπροστάρης για να βοηθήσει τους πάντες χωρίς να τον ρωτήσουν περιέγραψε ένας συναθλητής του σε ανάρτησή του στο Facebook.

«H νοοτροπία του ήταν πάντα να βοηθάει τους άλλους, να είναι σεμνός και να μην αναζητά την αναγνώριση. Ήταν ένας ζωντανός θρύλος για όλους μας» προσθέτει ο ίδιος.

Για την κοπέλα του στο πανεπιστήμιο του Βάντερμπιλτ, Νάνσι Μάθιους ο Γιαννιτσόπουλος ήταν μια δύναμη ειρήνης και αγάπης.

«Αγάπη μου η ζωή μου δεν θα είναι ποτέ η ίδια χωρίς εσένα. Άφησες ένα κενό που δεν θα μπορέσει να καλύψει κανείς» έγραψε στη δική της ανάρτηση στο Instagram.

H μητέρα του 21χρονου, Τίνα Γιαννιτσόπουλος δήλωσε στο NBC News ότι ο γιος της θα έμπαινε στον χώρο της αξιοποίησης ακινήτων μετά την αποφοίτησή του.

«Ήταν ο δυνατότερος άνθρωπος που γνώριζα και το καλύτερο μέρος της ημέρας μου. Είχαμε τόσα πλάνα για το μέλλον» είπε η μητέρα του 21χρονου μετά την είδηση του θανάτου του.

18 συνολικά οι νεκροί

Σχεδόν μία εβδομάδα μετά την ξαφνική κατάρρευση πολυκατοικίας μπροστά στη θάλασσα στη Φλόριντα, ο απολογισμός έγινε ακόμη πιο βαρύς, φθάνοντας τους 18 νεκρούς, συμπεριλαμβανομένων δύο παιδιών, ενώ πάνω από 140 άνθρωποι αγνοούνται ακόμη και η ελπίδα πως θα βρεθούν επιζήσαντες αργοσβήνει κάθε ώρα και κάθε ημέρα που περνάει.

Όπως είπε η δήμαρχος της κομητείας Μαϊάμι-Ντέιντ, Ντανιέλα Λιβάιν Κάβα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Με μεγάλη λύπη, με αληθινή οδύνη είμαι υποχρεωμένη να ανακοινώσω ότι τα δύο θύματα ήταν παιδιά, 4 και 10 ετών».

Το δωδεκαώροφο κτίριο, τμήμα των λεγόμενων Champlain Towers, κατέρρευσε μέσα σ’ ένα σύννεφο σκόνης την περασμένη Πέμπτη γύρω στη 01:20. Επρόκειτο για μια από τις χειρότερες αστικές καταστροφές στην ιστορία των ΗΠΑ.

Αν και οι ομάδες έρευνας και διάσωσης εντόπισαν νέους θύλακες με οξυγόνο στα συντρίμμια, οι ελπίδες ότι θα βρεθούν επιζήσαντες είναι πια «ελάχιστες».

Οι αρχές υποσχέθηκαν ότι θα διενεργηθεί «ταχεία» έρευνα για τα αίτια της καταστροφής, που πάντως αναμένεται να διαρκέσει μήνες.

Μαϊάμι: Βίντεο-ντοκουμέντο λίγα λεπτά πριν την κατάρρευση του κτιρίου - Στην πισίνα η «ρίζα» της πολύνεκρης τραγωδίας;

Μάλλον βρέθηκε η άκρη του νήματος που θα ρίξει φως στην ανείπωτη τραγωδία που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Μαϊάμι, όταν πολυκατοικία κατέρρευσε και καταπλάκωσε τους κατοίκους που βρίσκονταν στα διαμερίσματά τους.

Βίντεο που δημοσιεύτηκε σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει σημαντικό όγκο νερού να τρέχει από ρωγμή που έχει δημιουργηθεί στην οροφή του γκαράζ του κτηρίου.

Συγκεκριμένα, τις σκηνές κατέγραψε με το κινητό της τηλέφωνο η Άντριάνα Σαρμιέντο -χρήστης του TikTok- λίγη ώρα πριν το τραγικό συμβάν, στη 01:18 π.μ. της 24ης Ιουνίου. Στα πλάνα φαίνεται ξεκάθαρα το νερό που τρέχει στην είσοδο του περιφραγμένου γκαράζ. Μόλις επτά λεπτά αργότερα, αναφέρθηκε ότι το κτήριο είχε ισοπεδωθεί με εκατοντάδες ανθρώπους να βρίσκονται θαμμένοι κάτω από τα συντρίμμια.

Η Σαρμιέντο σε δήλωσή της αποκάλυψε ότι προσπάθησε να ειδοποιήσει τους κατοίκους για τον κίνδυνο, εκείνοι ωστόσο θεώρησαν την αντίδρασή της υπερβολική και δεν έδωσαν βάση στις προειδοποιήσεις της.

Μηχανικός, που επιχείρησε να διερευνήσει τα αίτια της πολύνεκρης καταστροφικής πτώσης της πολυκατοικίας την περασμένη Τρίτη, ανέφερε ότι πιθανόν να υποχώρησε η οροφή από το βάρος της πισίνας με τους τεράστιους όγκους νερού που βρισκόταν στο σημείο, με αποτέλεσμα να συμπαρασύρει ολόκληρο το κτήριο.

Ο απολογισμός των νεκρών έχει αυξηθεί τις τελευταίες ώρες στους 18 -ανάμεσά τους δύο παιδιά ηλικίας τεσσάρων και 10 ετών- ενώ 145 ακόμη αγνοούνται. «Είναι στα αλήθεια οδυνηρό», περιγράφει η δήμαρχος του Μαϊάμι Ντανιέλα Λεβίν Κάβα, «εντοπίστηκαν δύο ακόμη πτώματα μικρών παιδιών». «Κάθε απώλεια ζωής που δεν οφείλεται σε φυσικά αίτια είναι τραγωδία, αλλά το βάρος του να βλέπεις δύο μικρά να χάνουν τη ζωή τους είναι δυσβάστακτο».

Οι επιχειρήσεις εντοπισμού και απεγκλωβισμού των θυμάτων στην περιοχή συνεχίζονται αδιάκοπα με τη βοήθεια ισραηλινών σωστικών συνεργείων, ενώ ο αριθμός των νεκρών εκτιμάται ότι θα αυξηθεί μέσα στις επόμενες μέρες. Παράλληλα, μηχανικοί εξετάζουν κατά πόσο ευσταθεί η εκδοχή ότι η πισίνα υπήρξε η βασική αιτία του δυστυχήματος με τους νεκρούς να αριθμούν δεκάδες μέχρι στιγμής.

Νεκρός βρέθηκε ο 21χρονος Έλληνας στην κατάρρευση κτιρίου στο Μαϊάμι - Σβήνουν οι ελπίδες για 140 αγνοούμενους

Νεκρός είναι ο 21χρονος ομογενής Ανδρέας Γιαννιτσόπουλος μετά την κατάρρευση πολυκατοικίας στο Μαϊάμι όπως αναφέρει το NBC News.

«Ο γιος μου ήταν ένα από τα δυνατά άτομα που ξέρω. Είχε σχέδια για το μέλλον» είπε η μητέρα του Τίνα Γιαννιτσόπουλος, μετά την επιβεβαίωση ότι ο γιος της ήταν στη λίστα των θυμάτων.

Σχεδόν μία εβδομάδα μετά την κατάρρευση πολυκατοικίας στο Μαϊάμι, ο απολογισμός έγινε ακόμη πιο βαρύς, φθάνοντας τους 18 νεκρούς, συμπεριλαμβανομένων δύο παιδιών, ενώ πάνω από 140 άνθρωποι αγνοούνται ακόμη και η ελπίδα πως θα βρεθούν επιζήσαντες αργοσβήνει κάθε ώρα και κάθε ημέρα που περνάει.

«Βρήκαμε άλλα δύο πτώματα κάτω από τα συντρίμμια», ενημέρωσε χθες η δήμαρχος της κομητείας Μαϊάμι-Ντέιντ, η Ντανιέλα Λιβάιν Κάβα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Με μεγάλη λύπη, με αληθινή οδύνη είμαι υποχρεωμένη να ανακοινώσω ότι τα δύο θύματα ήταν παιδιά, 4 και 10 ετών», πρόσθεσε.

Νεκρός βρέθηκε ο 21χρονος Έλληνας στην κατάρρευση κτιρίου στο Μαϊάμι - Σβήνουν οι ελπίδες για 140 αγνοούμενους

Περίπου 140 άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι, ανάμεσά τους δεκάδες υπήκοοι χωρών της Λατινικής Αμερικής ή αμερικανοί πολίτες με καταγωγή από την Αργεντινή, την Κολομβία, την Παραγουάη, τη Χιλή και την Ουρουγουάη.

Το δωδεκαώροφο κτήριο, τμήμα των λεγόμενων Champlain Towers, κατέρρευσε μέσα σ’ ένα σύννεφο σκόνης την περασμένη Πέμπτη γύρω στη 01:20. Επρόκειτο για μια από τις χειρότερες αστικές καταστροφές στην ιστορία των ΗΠΑ.

Αν και οι ομάδες έρευνας και διάσωσης εντόπισαν νέους θύλακες με οξυγόνο στα συντρίμμια, οι ελπίδες ότι θα βρεθούν επιζήσαντες είναι πια «ελάχιστες».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Τζιλ Μπάιντεν, αναμένεται να πάει στον τόπο της τραγωδίας σήμερα για να ευχαριστήσει τις ομάδες έρευνας και διάσωσης και να συναντηθεί με οικογένειες των θυμάτων, για τις οποίες η αναμονή είναι ατελείωτη και η ανάγκη για απαντήσεις όλο και πιο πιεστική.

Οι αρχές υποσχέθηκαν ότι θα διενεργηθεί «ταχεία» έρευνα για τα αίτια της καταστροφής, που πάντως αναμένεται να διαρκέσει μήνες.

Προειδοποιητική επιστολή και ανησυχία

Μπορούσε να είχε αποφευχθεί η εξαφάνιση μέσα σ’ ένα σύννεφο σκόνης του κτηρίου; Η δημοσιοποίηση επιστολής συνταγμένης τον Απρίλιο από την πρόεδρο της συνέλευσης των συνιδιοκτητών, που εξέφραζε ανησυχία για την κατάσταση του ακινήτου, εντείνει τον δημόσιο διάλογο.

Το κτήριο είχε «ζημιές» που «επιταχύνονταν», προειδοποιούσε στην επιστολή, το περιεχόμενο της οποίας αποκάλυψαν αρκετά αμερικανικά ΜΜΕ. Χρειάζονταν εργασίες εκτιμώμενου κόστους 15 εκατομμυρίων δολαρίων για να επισκευαστεί η πολυκατοικία, εκτιμούσε.

Έκθεση μηχανικού η οποία είχε συνταχθεί ήδη το 2018 έκανε λόγο για «μείζονες δομικές ζημιές» και «ρωγμές» στο υπόγειο του κτιρίου, σύμφωνα με έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν από τον δήμο της Σέρφσαϊντ.

Επιπλέον, όπως αποκαλύπτει το CNNi τον Ιανουάριο του 2019, ένοικοι εξέφραζαν την ανησυχία τους για την ανοικοδόμηση, πολύ κοντά στο 12ωροφο κτήριο ενός πολυτελούς πύργου. Οι εργάτες «έσκαβαν πολύ κοντά στην ιδιοκτησία μας και έχουμε ανησυχίες σχετικά με τη δομή του κτιρίου μας», έγραφαν τότεε, επισυνάπτοντας φωτογραφίες εξοπλισμού κατασκευής ακριβώς απέναντι α

Η έρευνα για τα ακριβή αίτια της τραγωδίας θα διαρκέσει μήνες.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share