Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2023

Heat Dome: Το παράξενο φαινόμενο των 49° στον Καναδά

Πώς λειτουργεί το φαινόμενο

1 Ιουλίου 2021 13:40
Heat Dome: Το παράξενο φαινόμενο των 49° στον Καναδά
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πόλεις όπως το Portland είναι γνωστές για τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες ακόμα και το καλοκαίρι. Για να τον Καναδά δεν χρειάζεται να ξέρεις κάτι, αρκεί που το εθνικό άθλημα της χώρας είναι το χόκεϊ επί πάγου.

Όμως εδώ λίγες μέρες ολόκληρες περιοχές στα βορειοδυτικά των ΗΠΑ και του Καναδά βρίσκονται σταθερά πάνω από τους 40°, ορισμένες περιοχές μάλιστα φλερτάρουν και με τους 50°. Η αιτία είναι το heat dome και η αιτία του δεν είναι καθόλου αθώα.

Το φαινόμενο λειτουργεί ως εξής: Όταν ο ήλιος θερμαίνει μια συγκεκριμένη μάζα αέρα κοντά στην επιφάνεια του εδάφους, αυτή φυσιολογικά ανεβαίνει προς τα πάνω. Η πορεία αυτή μπορεί να ανακοπεί από μια κινούμενη μάζα αέρα και να κρατήσει τις θερμές αέριες μάζες «κολλημένες».

Παράξενο φαινόμενο στον Καναδά

Έτσι σχηματίζεται ένας θόλος θερμού αέρα γύρω από μία περιοχή ο οποίος περιορίζεται από την κίνηση άσχετων αέριων μαζών. Το αποτέλεσμα είναι να σχηματίζεται κάτι σαν γάστρα πάνω από μια περιοχή, ακόμα κι αν αυτή δεν παρουσιάζει συχνά υψηλές θερμοκρασίες.

Heat Dome παράξενο φαινόμενο

Αυτό είναι ένα φυσικό φαινόμενο και δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει. Αυτό που έχει αλλάξει είναι η συχνότητα του φαινομένου και η ένταση. Τα συγκεκριμένα μοτίβα εγκλωβισμού θερμοκρασίας λειτουργούν υπερθετικά λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας που οφείλεται στην κλιματική αλλαγή.

Πολλές φορές ο εγκλωβισμός θερμοκρασίας δεν γινόταν αντιληπτός στον άνθρωπο γιατί ήταν φυσιολογικές οι θερμοκρασίες αυτές. Τώρα όμως με την αύξηση των θερμοκρασιών θα γίνονται όλο και πιο συχνά και μάλιστα σε περιοχές σαν του Καναδά που είχαν παράδοση χιονιού ακόμα και τον Ιούλιο.

"Σπάει" τα ρεκόρ ο καύσωνας στην Αμερική - Εξαντλήθηκαν τα κλιματιστικά

Σχολεία και εμβολιαστικά κέντρα κατά του κορωνοϊού έκλεισαν, αθλητικοί αγώνες αναβλήθηκαν και οι κάτοικοι αναζήτησαν καταφύγιο σε χώρους με κλιματισμό: στο δυτικό τμήμα του Καναδά και των ΗΠΑ η θερμοκρασία έσπασε ξανά τη Δευτέρα (28/06), «ιστορικά» ρεκόρ λόγω ενός «θόλου ζέστης» που προκαλεί πρωτόγνωρο καύσωνα στην περιοχή.

Στο Πόρτλαντ της πολιτείας Όρεγκον και το Σιάτλ της πολιτείας Ουάσινγκτον, δύο πόλεις στις βορειοδυτικές ΗΠΑ γνωστές για το κρύο και υγρό κλίμα τους, ο υδράργυρος έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από το 1940 που τηρούνται αρχεία.

Στο αεροδρόμιο του Πόρτλαντ τη Δευτέρα το απόγευμα η θερμοκρασία ήταν 46,1 βαθμοί Κελσίου, έπειτα από το ρεκόρ των 44,4 βαθμών την Κυριακή. Στο Σιάτλ ο υδράργυρος έδειξε 41,6 βαθμούς, σύμφωνα με την αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία (NWS).

Αντίστοιχη η κατάσταση και στον δυτικό Καναδά. Στο Λάιτον, ένα χωριό βορειοανατολικά του Βανκούβερ, έσπασε χθες το ρεκόρ της Κυριακής: ο υδράργυρος έφτασε τους 47,9 βαθμούς Κελσίου. Πρόκειται για την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στον Καναδά μετά το κύμα καύσωνα του 1937, όταν η θερμοκρασία είχε φτάσει τους 45 βαθμούς Κελσίου.

Στην περιοχή έχουν εξαντληθεί τα αποθέματα σε κλιματιστικά και ανεμιστήρες, ενώ οι πόλεις έχουν ανοίξει χώρους με κλιματισμό όπου μπορούν να καταφεύγουν οι πολίτες.

«Ένα παρατεταμένο, επικίνδυνο και ιστορικό κύμα ζέστης θα διαρκέσει όλη την εβδομάδα», προειδοποίησε η υπηρεσία Περιβάλλοντος Καναδά εκδίδοντας προειδοποιήσεις για τις επαρχίες Βρετανική Κολομβία, Αλμπέρτα και κάποιες περιοχές των επαρχιών Σασκάτσουαν, Βορειοδυτικά Εδάφη και Γιούκον, που συνορεύει με την Αλάσκα.

«Είμαστε η δεύτερη πιο κρύα και πιο χιονισμένη χώρα παγκοσμίως», οπότε δεν είμαστε συνηθισμένοι σε αυτή «την πολύ ξηρή ζέστη της ερήμου», σχολίασε ο Ντέιβιντ Φίλιπς, επικεφαλής κλιματολόγος στην υπηρεσία Περιβάλλοντος.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share