Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Νέα «πράσινη λίστα» από τη Βρετανία - Εκτός και πάλι η Ελλάδα - Ποιες χώρες μπήκαν

Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από την Τετάρτη 30 Ιουνίου

25 Ιουνίου 2021 11:37
Νέα «πράσινη λίστα» από τη Βρετανία - Εκτός και πάλι η Ελλάδα - Ποιες χώρες μπήκαν
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σε αναθεώρηση της «πράσινης λίστας» προχώρησε η Βρετανία, εντάσσοντας σε αυτήν 16 δημοφιλείς προορισμούς, από τους οποίους όταν επιστρέφουν οι Βρετανοί δεν θα χρειάζεται να υποβάλλονται σε καραντίνα 10 ημερών. Άνγκελα Μέρκελ και Εμανουέλ Μακρόν εισηγούνται καραντίνα σε όλους όσοι προέρχονται εκτός ΕΕ.

Οι νέοι προορισμοί, που προστίθενται στη λίστα, είναι:

  • οι Βαλεαρίδες Νήσοι,
  • η Μαδέιρα,
  • η Μάλτα,
  • το Ισραήλ,
  • διάφορα νησιά της Καραϊβικής και
  • διάφορες βρετανικές υπεράκτιες περιοχές όπως τα Μπαρμπέιντος

Στην αναθεωρημένη, ωστόσο, λίστα, δεν συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα. Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από την Τετάρτη 30 Ιουνίου.

Νέα «πράσινη λίστα» από τη Βρετανία

Δεδομένου ότι η λίστα αναθεωρείται κάθε τρεις εβδομάδες, πρέπει να σημειωθεί ότι ουσιαστικά η βρετανική αγορά θα μείνει κλειστή για τον ελληνικό τουρισμό για το μεγαλύτερο μέρος του Ιουλίου.

Πάντως, αγωνία επικρατεί σε πολλά σημεία του πλανήτη για την ινδική μετάλλαξη η οποία διασπείρεται ταχύτατα και είναι κατά 50% πιο μεταδοτική από τη βρετανική.

Βρετανία: Μετά τις αεροπορικές εταιρείες, τώρα οι πιλότοι καλούν την κυβέρνηση να ανοίξει τις πτήσεις για το καλοκαίρι

Βρετανοί πιλότοι κάλεσαν σήμερα τους πολιτικούς να σώσουν την περίοδο των θερινών διακοπών μέσω σαφέστερων ταξιδιωτικών οδηγιών και να παράσχουν απ' ευθείας οικονομική υποστήριξη για τη διάσωση θέσεων εργασίας, καθώς η βιομηχανία προσπαθεί να αντεπεξέλθει σε μια υπαρξιακή κρίση που έφεραν οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν εξαιτίας της Covid-19. Επίσης, δες τα 25 ελληνικά νησιά που αγαπάνε Ιταλοί και Άγγλοι.

Η Αγγλία ανοίγει και πάλι μετά το τρίτο εθνικό lockdown λόγω Covid, όμως ο ταξιδιωτικός τομέας είναι ουσιαστικά κλειστός για δουλειές, με την κυβέρνηση να συμβουλεύει εναντίον των ταξιδιών προς όλους τους περιορισμούς, με εξαίρεση πολύ λίγους.

Μετά τις αεροπορικές εταιρείες στη Βρετανία, τώρα οι πιλότοι καλούν την κυβέρνηση να ανοίξει τις πτήσεις για το καλοκαίρι

Βρετανοί υπουργοί εξετάζουν τρόπους για να ανοίξουν και πάλι ευρύτερα τα ταξίδια και μελετούν σχέδια για να σταματήσει να απαιτείται καραντίνα για τους εμβολιασμένους ενήλικους ταξιδιώτες από ορισμένους προορισμούς και τα παιδιά τους.

Όμως ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει προειδοποιήσει πως ό,τι κι αν συμβεί, θα είναι μια δύσκολη χρονιά για τα ταξίδια.

«Η κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει, αν αυτό το καλοκαίρι θα σημάνει την επιτυχία ή την αποτυχία της βρετανικής ταξιδιωτικής βιομηχανίας», δήλωσε ο Μπράιαν Στράτον, ο οποίος ασκεί χρέη γενικού γραμματέα της Ένωσης Πιλότων Βρετανικών Αερογραμμών (BALPA). «Οι πιλότοι συναντούν σήμερα πολιτικούς σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο για να τους ζητήσουν να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση για να δράσει τώρα και να σώσει όχι μόνο το καλοκαίρι, αλλά και το μέλλον της αεροπορίας και των ταξιδιών στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Η BALPA δήλωσε πως ένα πιο διαφανές και ανοικτό σύστημα θα καταστήσει τους περιορισμούς πιο αναλογικούς και θα ανοίξουν και πάλι σε μεγαλύτερη κλίμακα τα ταξίδια προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.

Βάσει του υφιστάμενου συστήματος, μόνο ταξιδιώτες προς ένα μικρό αριθμό «πράσινων» χωρών μπορούν να αποφύγουν την καραντίνα.

Βρετανία: Μετά τις αεροπορικές εταιρείες, τώρα οι πιλότοι καλούν την κυβέρνηση να ανοίξει τις πτήσεις για το καλοκαίρι

Οι πιο δημοφιλείς καλοκαιρινοί προορισμοί

Δημοφιλείς ευρωπαϊκοί προορισμοί διακοπών για τους Βρετανούς, περιλαμβανομένων της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας, χαρακτηρίζονται αυτή τη στιγμή με το τρέχον σύστημα «πορτοκαλί» και οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν απ' αυτούς πρέπει να κάνουν τρία ακριβά τεστ για Covid-19 και να απομονωθούν για 10 ημέρες.

Η BALPA κάλεσε την κυβέρνηση να επεκτείνει τον «πράσινο» κατάλογο όταν το σύστημα επανεξετασθεί στις 28 Ιουνίου.

Ο Στράτον δήλωσε επίσης πως η απ' ευθείας κρατική υποστήριξη προς τις αεροπορικές εταιρείες και τα αεροδρόμια θα βοηθήσει να διασωθουν θέσεις εργασίας και εταιρείες καθώς θα οδεύουν προς τον ευρωπαϊκό χειμώνα, που παραδοσιακά είναι μια περίοδος κατά την οποία οι Βρετανοί κάνουν λίγα ταξίδια.

Αεροπορικές εταιρείες κατά Τζόνσον: Τί ζητούν για εμβολιασμένους

Οι περιορισμοί και οι περίφημες λίστες του Μπόρις Τζόνσον έχουν προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στις αερομεταφορές με 3 αεροπορικές εταιρίες να ζητούν από την Βρετανική κυβέρνηση να ξεκινήσουν και πάλι τα διεθνή ταξίδια.

Σε επιστολή τους στον Τζόνσον British Airways, easyJet και Ryanair καλούν την κυβέρνηση να επιτρέψει στους εμβολιασμένους να ταξιδεύουν ελεύθερα ενώ πλησιάζει η υψηλή θερινή περίοδος και η Ευρώπη αρχίζει και πάλι να ανοίγει τις δραστηριότητές της.

Ποιοι είναι στην «πράσινη λίστα»

Οι 3 αεροπορικές εταιρείες αναφέρουν ότι οι αυστηροί κανόνες καραντίνας της Βρετανίας, αποθαρρύνουν τα ταξίδια θα επιδεινώσουν την κρίση στην αεροπορική βιομηχανία όσο πλησιάζουν ο Ιούλιος και ο Αύγουστος, δύο μήνες κατά τους οποίους ο κλάδος έχει τα περισσότερα κέρδη του.

«Χαοτική» η πολιτική της Βρετανίας

«Το Ηνωμένο Βασίλειο θα μείνει πίσω διότι πράγματι βλέπω την Ευρώπη να κινείται με ταχύτερο ρυθμό για να ανοίξει τα ταξίδια», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της British Airways Σον Ντόιλ σε διαδικτυακό συνέδριο.

Οι χώρες της ΕΕ έχουν συμφωνήσει σε χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών από την 1η Ιουλίου που θα επιτρέπουν στους πλήρως εμβολιασμένους τουρίστες να αποφεύγουν τα τεστ και την καραντίνα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair Μάικλ Ο’Λίρι ανέφερε ότι η Βρετανία θα πρέπει να επιτρέψει στους εμβολιασμένους Βρετανούς και Ευρωπαίους πολίτες να ταξιδεύουν μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς την ανάγκη για καραντίνα και τεστ.

Αεροπορικές εταιρείες κατά Τζόνσον: Τί ζητούν για εμβολιασμένους - Ποιοι είναι στην «πράσινη λίστα»

Η EasyJet έχει αλλάξει τους προορισμούς της αποκλείοντας από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη μεγαλύτερή της αγορά προς την Ευρώπη με αποτέλεσμα τα αεροσκάφη της που συνήθως πετούν από τη Βρετανία προς τη Μαγιόρκα, τώρα πετούν από το Βερολίνο προς το ισπανικό νησί.

Στις 24 Ιουνίου, η Βρετανία αναμένεται να επικαιροποιήσει τη λίστα των προορισμών ώστε να αρθούν οι περιορισμοί και οι ταξιδιώτες να μην υποβάλονται σε καραντίνα όταν επιστρέφουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Telegraph: Ίσως γλιτώσουν την καραντίνα όσοι επιστρέφουν από «πορτοκαλί» χώρες

Οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες στη Βρετανία ενδέχεται να επιτραπεί να ταξιδεύουν σε χώρες που κατατάσσονται στην «πορτοκαλί» λίστα χωρίς να χρειάζεται να μπαίνουν σε καραντίνα μετά την επιστροφή τους, γράφει η εφημερίδα The Telegraph.

Μέχρι σήμερα, όσοι θέλουν να επιστρέψουν από χώρες που κατατάσσονται σε αυτήν την κατηγορία είναι υποχρεωμένοι να παραμένουν σε καραντίνα για 10 ημέρες και να υποβληθούν δύο φορές σε τεστ για την Covid-19.

Τί ζητούν για εμβολιασμένους

Η Βρετανία αλλάζει την «πράσινη λίστα» - Παραμένει εκτός η Ελλάδα;

Σε σύσκεψη στην Ντάουνινγκ Στριτ εντός της ημέρας θα οριστικοποιηθούν οι όποιες αλλαγές στην κατηγοριοποίηση χωρών στο σύστημα «φωτεινού σηματοδότη» που έχει υιοθετήσει η βρετανική κυβέρνηση από τότε που επέτρεψε ξανά τα ταξίδια αναψυχής.

Ο Μπόρις Τζόνσον έχει δεχθεί πολλές πιέσεις τόσο από βουλευτές του όσο από παράγοντες της ταξιδιωτικής βιομηχανίας να διευρύνει την πράσινη λίστα, η οποία περιλαμβάνει για την ώρα μόλις 12 κράτη και εδάφη.

Οι αφίξεις στη Βρετανία από αυτές τις χώρες έχουν υποχρέωση μόνο για δύο διαγνωστικά τεστ, ενώ όσοι ταξιδεύουν από τις χώρες της πορτοκαλί λίστας, στην οποία υπάγονται οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί προορισμοί, έχουν υποχρέωση υποβολής σε τρία τεστ και σε δεκαήμερη απομόνωση κατ' οίκον.

Η Βρετανία αλλάζει την «πράσινη λίστα» - Παραμένει εκτός η Ελλάδα;

Τζόνσον: Δε θα διστάσουμε να μετακινήσουμε χώρες από την πράσινη λίστα στην πορτοκαλί

Η Βρετανία μέχρι στιγμής έχει επιδείξει μια αυστηρότητα απέναντι στην πολιτική που ακολουθεί στα διεθνή ταξίδια. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην «κόκκινη» λίστα της βρίσκονται 43 προορισμοί και όσοι επιλέγουν κάποιον από αυτούς θα πρέπει όχι μόνο να υποβληθούν σε τεστ, αλλά και να πληρώσουν για δεκαήμερη καραντίνα σε προεπιλεγμένο ξενοδοχείο.

Ερωτηθείς για την επικείμενη πρώτη αναθεώρηση της κατηγοριοποίησης των ταξιδιωτικών προορισμών των Βρετανών, ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι πρέπει να περιμένει τις συστάσεις του Ενιαίου Κέντρου Βιοασφάλειας, που αποτιμά τα επιδημιολογικά δεδομένα ανά χώρα. Ο Τζόνσον σημείωσε ότι θα πρέπει να επιδείξει προσοχή αν και πρόθεση της κυβέρνησης είναι να επιτρέψει στους πολίτες να ταξιδεύουν.

Τόνισε όμως ότι δε θα διστάσει να βάλει «πράσινες» χώρες στην «πορτοκαλί» κατηγορία, ένα σχόλιο που εκλήφθηκε ως πιθανή αναφορά στην Πορτογαλία, το μοναδικό δημοφιλή ευρωπαϊκό προορισμό που είναι μέχρι τώρα στην «πράσινη» λίστα. «Θέλω να ξέρετε ότι δεν θα διστάσουμε να μετακινήσουμε χώρες από την πράσινη λίστα στην πορτοκαλί λίστα και από εκεί στην κόκκινη λίστα, αν πρέπει να το κάνουμε», σημείωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Τι ισχύει με την Ελλάδα - Ποια ελληνικά νησιά αναμένεται να περιληφθούν στη βρετανική «πράσινη» λίστα

Οι περισσότερες χώρες πάντως – σύμφωνα με την Telegraph – αναμένεται να ενταχθούν στην «κόκκινη» λίστα παρά στην «πράσινη». Ως η πιο δυνατή υποψήφια για ένταξη στην πράσινη λίστα κρίνεται η Μάλτα.

Σύμφωνα με τον Independent, στην επικαιροποιημένη πράσινη λίστα της Βρετανίας αναμένεται «πιθανώς» να ενταχθούν η Κεφαλονιά, η Κως, η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Ζάκυνθος, δεν αποκλείεται κάτι ανάλογο και για Κέρκυρα, Λέσβο, Ρόδο, ενώ θεωρείται απίθανο να ισχύσει το ίδιο και για την Κρήτη.

Tαξιδιωτικοί αναλυτές αναφέρουν ότι η συζήτηση παραμένει ανοιχτή αναφορικά με τα ελληνικά νησιά, εκτιμώντας ότι θα παραμείνουν στην «πορτοκαλί» λίστα μαζί με αυτά της Ισπανίας. Από την άλλη, η ηπειρωτική Ελλάδα και η Κύπρος φαίνεται πως θα μπορούσαν να «πρασινίσουν» στην επόμενη αναθεώρηση, η οποία αναμένεται να γίνει στις 28 Ιουνίου.

Η Βρετανία αλλάζει την «πράσινη λίστα»

«Παγωμάρα» από τη Βρετανία - Άφησε εκτός «πράσινης λίστας» την Ελλάδα

«Παγωμάρα» έφερε στις ελληνικές Αρχές η απόφαση της Βρετανίας να μη συμπεριλάβει την χώρα μας στην «πράσινη» λίστα προς το παρόν για τα ταξίδια του καλοκαιριού, μαζί με τη Γαλλία και την Ισπανία, όπως είχε προαναγγελθεί.

Αυτό ανακοίνωσε ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς στην ανακοίνωση των μέτρων για την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών μετά τις 17 Μαΐου με την Ελλάδα, τη Γαλλία και την Ισπανία να μην βρίσκονται στις πράσινες χώρες ενώ αυτή η κατάσταση θα επανεξεταστεί σε 3 εβδομάδες.

Οι Βρετανοί από τις 17 Μαΐου ανοίγουν την πόρτα στους τουρίστες που θα μπορέσουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικών μετά από αρκετούς μήνες. Αυτοί που επισκέπτονται χώρες που βρίσκονται στην «κόκκινη λίστα» θα παραμένουν σε καραντίνα σε ξενοδοχείο με δικά τους έξοδα.

Αντίθετα στην πράσινη λίστα της Βρετανία βρίσκονται 12 χώρες όπου οι πολίτες μετά την επιστροφή τους δεν θα χρειαστεί να μείνουν σε καραντίνα. Ανάμεσα σε αυτές βρίσκονται η Πορτογαλία, το Γιβραλτάρ και το Ισραήλ.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share