Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Μόσιαλος: Η μετάλλαξη Δέλτα μεταδίδεται πιο εύκολα στους ανεμβολίαστους

Προσοχή και στην Ελλάδα

24 Ιουνίου 2021 09:25
Μόσιαλος: Η μετάλλαξη Δέλτα μεταδίδεται πιο εύκολα στους ανεμβολίαστους
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τους επόμενους μήνες θα επικρατήσει σε όλο τον πλανήτη η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού, επομένως χρειάζεται μεγάλη προσοχή στους πληθυσμούς των ανεμβολίαστων, στα παιδιά και σε όσους είναι ανοσοκατεσταλμένοι και δεν απέκτησαν ανοσία μετά τον εμβολιασμό.

Αυτό επισημαίνει ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE) σε ανάρτηση του στο Facebook.

Επομένως, όπως λέει, «να μην εκπλαγούμε, αν δούμε αύξηση των κρουσμάτων στους πληθυσμούς των ανεμβολίαστων και αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία μας. Τα νοσοκομεία θα επιβαρυνθούν αδικαιολόγητα και αυτό θα έχει ως αποτελέσματα τη μείωση της πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας για τους ασθενείς που δεν πάσχουν από τη νόσο Covid-19».

Μετάλλαξη Δέλτα

Επίπτωση μετάλλαξης

Παρουσιάζοντας σχετικό συγκριτικό πίνακα, επισημαίνει ότι η επίπτωση της μετάλλαξης Δέλτα (Ινδικής) είναι μεγαλύτερη στη Μεγάλη Βρετανία, στην οποία υπάρχουν πλέον περισσότερες νέες λοιμώξεις σε σύγκριση με άλλες χώρες της δυτικής (Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία) αλλά και της ανατολικής Ευρώπης (Ρωσία).

«Αλλά υπάρχει μια ποιοτική διαφορά», όπως υπογραμμίζει. «Ο αριθμός των σοβαρών περιπτώσεων είναι μικρότερος στη Μεγάλη Βρετανία. Και ο αριθμός αυτός αντανακλά την επιτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων της Pfizer και της Astra Zeneca. Ο αριθμός των λοιμώξεων αυξήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία, γιατί η μετάλλαξη Δέλτα μεταδίδεται πιο εύκολα στους πληθυσμούς και στις κοινότητες των μη εμβολιασμένων. Αλλά και γιατί τα εμβόλια της Pfizer και της Astra Zeneca, ενώ ήταν 100% αποτελεσματικά απέναντι στη Βρετανική μετάλλαξη, που επικρατεί μέχρι στιγμής στη χώρα μας, όσον αφορά στην αποτροπή νοσηλειών και βαριών περιπτώσεων, τώρα είναι λίγο λιγότερο αποτελεσματικά: 96% και 92% αντίστοιχα».

Στον επισυναπτόμενο πίνακα φαίνεται η επίπτωση της μετάλλαξης Δέλτα (Ινδική) στη Μεγάλη Βρετανία. Έχουμε πλέον...

Posted by Ηλίας Μόσιαλος on Wednesday, June 23, 2021

Ευρώπη: Με μετάλλαξη "Δέλτα" το 90% των νέων λοιμώξεων έως το τέλος Αυγούστου

Έπειτα από τις προβλέψεις του Αμερικανικού CDC, οι ειδικοί του Ευρωπαϊκού Οργανισμού εξέδωσαν σχετική έκθεση για την εκτίμηση κινδύνου εξάπλωσης του συγκεκριμένου στελέχους.

Βασιζόμενοι στα υπάρχοντα στοιχεία, εκτιμούν πως το 70% των νέων κρουσμάτων στις αρχές Αυγούστου θα οφείλονται στο στέλεχος "Δέλτα", ποσοστό που θα εκτιναχθεί στο 90% στα τέλη του ίδιου μήνα!

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ECDC, το στέλεχος "Δέλτα" (Β.1.617.2) είναι κατά 40% έως 60% πιο μεταδοτικό από το βρετανικό στέλεχος "Άλφα" (Β.1.1.7) και μπορεί να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας.

Υπάρχουν, επιπλέον, ενδείξεις πως όσοι έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου είναι λιγότερο προστατευμένοι εναντίον της λοίμωξης, ανεξάρτητα από τον τύπο του εμβολίου. Ο πλήρης εμβολιασμός, πάντως, παρέχει προστασία κατά του ιού.

Χρησιμοποιώντας προβλεπτικά μοντέλα, οι ειδικοί του ECDC εκτιμούν πως το 70% των νέων λοιμώξεων με κορωνοϊό θα οφείλονται στο στέλεχος "Δέλτα" στις αρχές Αυγούστου, ποσοστό που θα φτάσει στο 90% στο τέλος Αυγούστου.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share